Közmunkások fiktív foglalkoztatása Csongrádban: beírták, de közben külföldön dolgozott

  • Szlavkovits Rita
  • 2020. szeptember 8.

Kis-Magyarország

A Szeged melletti Újszentivánon, ahol tavaly újraválasztották a választási csalás miatt elítélt polgármestert, most fiktív közmunkások regisztrálása miatt született feljelentést.

Egy évvel ezelőtt, 2019 augusztusában ítélték el jogerősen két csongrádi település polgármesterét, mert csaltak a 2014-es választásokon. A voksturizmust bizonyítottnak látta a bíróság, ezért pénzbírsággal büntették őket. Pár hónappal később, tavaly októberben mindkét polgármestert  újraválasztották – az újszentiváni Putnik Lázárt (független) és a tiszaszigeti Ferenczi Ferencet (Fidesz-KDNP) – településeiken a helyiek.

Most Újszentivánon újabb botrány érik. Ugyanis olyanokról derült ki, hogy szerződtek velük közmunkára hat évvel ezelőtt, akik erről nem tudtak, vagy nem szerettek volna szerződni, mert volt más munkájuk, de az aláírásra mégis rávették őket. Az utánuk járó állami támogatásként kifizetett bért és egyéb költségeket másra költhették el. Az állami szervezetektől kikért dokumentumokkal alátámasztott feljelentést egy újszentiváni közösség nyilvános oldalára tették ki. Vannak azonban furcsaságai is az ügynek.

Miért csak most bukott ki az egész?

Hivatalos feljelentés került ki az Élhető Újszentiván mindenki számára nyilvános Facebook-oldalára, amelyben azt állítja az önkormányzatról egy volt helyi lakos, hogy többeket is fiktív szerződésekkel foglalkoztathatott a település közmunkásként. A dokumentumot az oldal adminisztrátora, a feljelentő édesapja posztolta. A feljelentés ugyan egy konkrét, az azt aláíró személy esetét írja le, de egyúttal arra kéri a nyomozóhatóságokat, hogy vizsgálják ki, vajon hány emberrel történhetett hasonló.

A közzétett feljelentés szerint Rusin Rolandot 2014 júniusától októberig regisztrálták úgy közfoglalkoztatottként a csongrádi településen, hogy közben három hónapig egy kft.-nél volt állásban, így még csak nem is lett volna jogosult az állami finanszírozású közmunkára. A feljelentésben leírtak szerint neki erről nem is volt tudomása.

Rusin Roland nem bízott minden részletet a hatóságokra, ő maga kérte ki a Magyar Államkincstártól és az adóhatóságtól a vonatkozó adatokat; ezek is alátámasztják a férfi saját esetével kapcsolatos állításait. Három különböző szerződéssel, de lényegében öt hónapon át közfoglalkoztatottként jegyezték. Azt szerettük volna megkérdezni a feljelentőtől, hogy miért hat év elteltével tett feljelentést, de nem értük el; ahogy saját maga is írta a közzétett dokumentumban, jelenleg is külföldön dolgozik. A feljelentés utolsó soraiban Rusin Roland arra kéri a hatóságokat, amennyiben lehetséges, októberre időzítsék a meghallgatását, mivel jelenleg is Hollandiában dolgozik, ahogy állítólagos közfoglalkoztatása idején is külföldön volt.

Belefutottunk egy másik ügybe is, a szintén újszentiváni Lőrincz Gáboréba. Ő bár az évre pontosan nem emlékszik, arra viszont igen, hogy néhány évvel ezelőtt felvették közmunkára. Majd amikor közölte pár nap múlva, hogy talált mást, nem húzták ki a nyilvántartásból. A férfi ettől kezdve nem járt dolgozni, bár a különböző napszámos munkákat biztosító foglalkoztatók sem jelentették be. Így végeredményben abban a közmunkában tartották nyilván, ahol nem is dolgozott, és pénzt sem kapott állítása szerint.

Még egy csavar

Az ügyről Újszentivánon a községháza előtt Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő (Független Városi Szövetség - Magyar Egyesület) tartott sajtótájékoztatót augusztus végén. A helyiek által felkért jogászként mutatkozott be, ennél sokkal több magyarázatot nem fűzött ahhoz, hogy miért éppen ő állt ki a nyilvánosság elé. A Vállalkozók Szentiváni Egyesülete kitette az oldalára a tájékoztató teljes felvételét.

Szabó Bálint korábban egy sor feljelentést tett már, elsődlegesen szegedi politikusokhoz kapcsolódóan. Megkerestünk telefonon néhány helyi képviselőt azzal, hogy talán náluk is landolhatott volna az ügy, ha már kibukott; akkor is foglalkozhattak volna vele, ha többségük ősszel újonnan került a testületbe. Bár a telefonszámaik a falu honlapján megtalálhatók, azokon szinte senkit nem értünk el.

Putnik Lázár (balra) és Bartók Csaba

Putnik Lázár (balra) és Bartók Csaba

Fotó: narancs.hu

A független Putnik Lázár fő ellenlábasai a tavalyi őszi önkormányzati választáson a Vállalkozók Szentiváni Egyesületének színeiben indultak. Ennek az egyesületnek a támogatásával indult Putnik ellen az ősszel a polgármesteri posztért a Fidesz-tag Bodó Imre, miközben a függetlenként induló Putnikot a Fidesz támogatta. Bodó azzal került be a hírekbe az elmúlt hetekben, hogy bejelentkezett a Fidesz szegedi választókerületi elnöki posztjára, és meg is szerezte Bartók Csabával szemben a szavazatok többségét ahhoz, hogy a neve a Fidesz-központ elé kerüljön, a végső döntést ott hozzák majd meg. Őt sem értük el telefonon.

Ám akár jól is jöhetne neki az ügy, hiszen Putnik Lázár, bár független, de köztudottan élvezi a Fidesz, azaz az Újszentivánt is magába foglaló választókerületi elnök, Bartók Csaba támogatását. Putnik Lázárt többször kerestük, de nem értük el. Az egyik közösségi oldalra Putnik feltette az üggyel kapcsolatos közleményét. Ebben tagadta a közmunkával kapcsolatosakat, egyben mindenkit perrel fenyegetett meg, aki a Szabó Bálint sajtótájékoztatóján elhangzottakat terjeszti.

Szabó nem kispályázott

Szabó Bálint akcióban, itt nem Újszentivánon

Szabó Bálint akcióban, itt nem Újszentivánon

Fotó: narancs.hu

Szabó Bálint egyébként nem aprózta el. Véleménye szerint a bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás is felmerülhet az ügyben. Úgy vélte, fideszes politikusok érintettségéről is szó lehet. A szegedi képviselő azt is közölte, információi szerint legalább száz-százhúsz közmunkás volt abban az évben a településen, több tucatot az állítása szerint fiktíven alkalmaztak. Kitért rá, a statisztika adatok is zavarosak.

Az „egzakt” nyilvántartás

A helyi esélyegyenlőségi tervben is egymásnak ellentmondó adatok szerepelnek. A 25.oldalon egy táblázatban a 2014-es évre 93, 71 fő közfoglalkoztatottat tüntettek fel, a 26. oldalon pedig 78-at. De van egy harmadik szám is. A kormányzati portálon elérhető adatok szerint Újszentivánon 2014-ben 51 volt a közfoglalkoztatottak száma átlagosan.

A helyi és az országos adatok közötti különbség adódhat abból, hogy a helyi táblázat az egy évben valóságosan foglalkoztatottak számát közli, míg a központi nyilvántartás az átlagot mutatja. (Év közben többen ki- és belépnek.) Arra, hogy a helyi adatok sem stimmelnek egy oldal eltéréssel, de még a központi adatokkal sem, nem találtunk magyarázatot. Ennyit az egzakt nyilvántartásokról, mindenesetre, ha az országosat vesszük alapul, akkor is akadnak furcsaságok.

Míg 2014-ben országosan a közfoglalkoztatási mutató 2,66 százalék volt, addig ugyanebben az évben a Szegedtől 10 kilométerre levő Újszentivánon 3,68 százalék, ami jóval meghaladta az országos átlagot. Majd amikor az országos közfoglalkoztatási adatok a csúcsokat döntögették 2016-ban, akkor a település a maga 2,89 százalékos mutatójával meg jócskán lemaradt az országos 3,38 százaléktól. Nem tudni, mi áll ennek a hátterében, de az tény, a legtöbb közmunkás 2014-ben volt a faluban, az utóbbi években pedig 15 és 28 között változik a számuk.

A 2014-es felturbózott közmunkára magyarázat lehet az is, ami az Átlátszónak köszönhetően derült ki ugyanebben az évben: a polgármester kénye-kedvére rugdosta ki a közmunkásokat, amikor ők vonakodtak az utolsó pillanatban kiadott túlmunkát elvégezni. A sorra elküldött közmunkások pótlására felvettek is felduzzaszthatták az átlagos létszámot.

(Cikkünk címlapképe illusztráció. Fotó:MTI.)

Figyelmébe ajánljuk