A köztéri WC is Fidesz-közelben a legjobb! – Családi céget tömköd százmilliókkal Kecskemét

  • Magyar Krisztián
  • 2017.04.29 06:04

Kis-Magyarország

Már a NER-en belül is tételnek számító megbízásokat kap rendre Kecskeméttől és két városi tulajdonban lévő cégtől egy helyi kormánypárti családjának vállalkozása.

Régi motorosnak számít a helyi politikában Sipos László kecskeméti önkormányzati képviselő, aki a jelenlegi kormánypárt színeiben 1998 óta tagja a városvezetésnek. Minden választáson magabiztos fölénnyel hozta körzetét, előfordult olyan, amikor több mint hetven százalékot kapott a szavazóktól. Az 55 éves Sipos civilben sikeres vállalkozó, jelenleg a Classic Investement Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonosa, de a családjáé, pontosabban a feleségéé és a fiuké a Mester-Bau 2002 Építőipari Képző, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Utóbbi vállalkozás évről évre jelentős bevételeket termel, 2015-ben minden korábbinál többet, nettó 356 millió forintot hozott a cég.

A Mester-Bau 2002 – amelyben eleinte tulajdonos is volt Sipos – szárnyalása jelentős részben annak is köszönhető, hogy a kecskeméti önkormányzattól vagy valamely városi tulajdonban lévő cégtől több megbízást is kaptak az elmúlt években. Siposék Kecskeméten nem csupán az önkormányzathoz köthető közbeszerzéseken szerepeltek sikerrel, más településeken is jutottak közpénzből finanszírozott munkákhoz.

Csak Kecskeméttől 164 millió

Kiszámoltuk, hogy a Mester-Bau 2002 az utóbbi években csak a kecskeméti önkormányzattól és a városi tulajdonban lévő vállalkozásoktól minimum nettó 164 millió forint értékben kapott megbízást. Összesítésünkben csak azokat vettük, vehettük alapul, amelyek nyomát megtaláltuk a Közbeszerzési Értesítőben, ezeken kívül kaphattak még olyan kisebb értékű megbízásokat, amelyek közzététele nem kötelező. Az általunk fellelt munkák költségei 11,1 és 51,9 millió forint között mozogtak, a közel 52 milliós beruházást egy másik céggel közösen nyerték el. A projektek többségében nem volt nyílt a közbeszerzés, majdnem mindig meghívásos volt az eljárás, vagyis a képviselő családjához köthető vállalkozásnak nem is kellett jelentkeznie, hiszen az önkormányzat bevette a körbe, amelyből kikerült a győztes.

Csak néhány példa a Mester-Bau 2002 nagyobb értékű kecskeméti megbízásaiból: 15,3 millióért építhettek kültéri kézilabdapályát a kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola területén, 13 millió forintért alakítottak ki közösségi illemhelyet a városban, szociális bérlakásokat renováltak 15,2 millióért. A legnagyobb értékben az elsősorban városi tulajdonban lévő ingatlanok kezelésével foglalkozó önkormányzati cég, a KIK-FOR Kft. adott megbízást a Mester-Bau 2002-nek, amely egy másik vállalkozással együtt 51,9 millió forintért újította fel a belvárosban található Kéttemplom közt. Egy másik önkormányzati cég, az egyebek közt a sportvagyonért felelős Hírös Sport Nonprofit Kft. is szereti Siposék cégét, amely így felújíthatta a Móra Ferenc és a Mátyás Király Általános Iskola tornacsarnokát, továbbá az ahhoz tatozó vizesblokkokat is, összesen 57,2 millió forintért.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Megkerestük az önkormányzatot, kíváncsiak voltunk arra, hogy Sipos családjának cége mivel érdemelte ki a kitüntetett figyelmet. A néhány soros válaszban először leszögezték, hogy az önkormányzat „minden esetben betartja a hatályos jogszabályokat”, a Mester-Bau 2002-től pedig azért kérnek be ajánlatokat, mert a városi közbeszerzési meghívásoknál külön előny, ha egy cég „gyakorlati helyként is működik”, ráadásul a Mester-Bau 2002 hátrányos helyzetű tanulókat is képez. Rákérdeztünk arra is, miként tudják kizárni, hogy Sipos László ne segítse bennfentes információkkal a családi céget, és hogy a jövőben tervezik-e átgondolni a közbeszerzési gyakorlatukat, de ezekre már nem kaptunk egyértelmű választ.

Hasonló kérdésekkel fordultunk Sipos Lászlóhoz, aki kitérő választ adott arra, hogy képviselőként aggályosnak tartja-e a helyzetet, miszerint a családi cég bezsebeli a kecskeméti meghívásos közbeszerzéseket. A politikus megjegyezte, hogy az összes beruházásról és közbeszerzésről annyi információja van, mint „bármely más képviselőnek”, nem tudhat meg extra részleteket, és megjegyezte, amikor politikus lett, már a városban meghatározó volt a Mester-Bau 2002 előtt felfuttatott építőipari cége. Sipost kérdeztük arról is, részt vesz-e a cég működtetésében, van-e bármilyen posztja, tisztje a vállalkozásban, erre így reagált: nem szükséges részt vennie a munkában, a „céget egy összeszokott, nagy szakmai kompetenciával rendelkező vezetői és dolgozói kollektíva vezeti”. Ezzel szemben a Mester-Bau 2002 honlapján az szerepel, hogy ő az egyik részegységvezető.

Máshonnan is

Az önkormányzati megbízásokon túl a Kecskeméti Református Egyházközösségtől is behúzott egy közbeszerzést a Mester-Bau 2002, egy másik vállalkozással együtt 19 millió forintért újítottak fel egy parókiát. Ezen kívül Sipos László családjának cége az utóbbi években Lajosmizsén idősek otthonát korszerűsített 15,2 millióért, a megyei kormányhivatal izsáki telephelyein 8 millióért végeztek felújítási munkákat, Tasson pedig a fogyatékosok otthonához tartozó kastélyt építették át. Ezek a szintén közpénzből finanszírozott munkák, illetve a kecskeméti önkormányzattól vagy önkormányzati cégektől kapott megbízások összértéke számításaink szerint nettó 225 millió forint.

Neked ajánljuk