Lázár magánvádas pert indított Momó ellen

  • narancs.hu
  • 2023. március 12.

Kis-Magyarország

A vásárhelyi egyesületi elnök a bíróságon arról beszélt, védelmét Csongrád-Csanád megyében egy ügyvéd sem vállalta.

Magánvádlóként indított pert Lázár János építési és közlekedési miniszter, országgyűlési képviselő Szabó Margittal – ahogyan Hódmezővásárhelyen ismerik, Momóval –, a Vásárhely Jövőjéért Egyesület elnökével szemben.

Az első tárgyalást csütörtökön tartották a Szegedi Járásbíróságon. Azért ott, mert a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság bírái elfogultsági nyilatkozatot tettek az ügyben. Lázár János nem volt jelen, a vádlott igen, és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is, akit a Vásárhely Jövőjéért Egyesület segített az országgyűlési választás kampányában.

A miniszter a tavaly márciusi választási kampány idején terjesztett szórólapok miatt perelte be az egyesületi elnököt. A kiadványok olyan vádakkal illették őt, amelyek szerinte becsületsértőek, és a nagy nyilvánosság előtt érdeksérelmet okoznak neki – írta a Hódpress.

A tárgyalásról fölkerült a YouTube-ra egy vágott videó, amelyen Szabó Margit felolvassa a bíróság előtt előre megírt vallomását. Arról szól, hogy ő büntetlen előéletű, a vádat visszautasítja, nem érzi magát bűnösnek, kéri, szüntessék meg az eljárást ellene. Azt gondolja, egy igazi jogállamban neki nem kellene magyarázkodnia, bíróságon lenni ilyen vád miatt. Szerinte Lázár János közszereplő, tűrnie kellene a bírálatot. Neki viszont állampolgárként joga van arra, hogy felhívja a társadalom figyelmét a hazugságra, a lopásra és a zsarnokságra.

Szabó Margit minden állítást, ami a per részét képezi, alátámaszthatónak tart, az egyesület szórólapjain közölt információknak utánajárt, és úgy gondolja, bőven elégséges bizonyítékot talált az igazolásukra. Azt is elmondta, hogy a tanúk közül, akiket felkért volna, sokan Lázárra való tekintettel nem vállalják a véleményüket, és a megyében egyetlen ügyvédet sem talált, aki, miután kiderült, ki a magánvádló, vállalta volna az ő védelmét. Szabó Margit szerint ő nem Lázár János becsületét sértette meg, csak az egóját. Szerinte az ő szórólapjuknál sokkal durvább, sértőbb, becstelen szlogenekkel kampányolt a kormánypárt országszerte. Ez az eljárás, úgy gondolja, bosszúhadjárat, példát akarnak vele statuálni, jelezve, hogy mindenki így jár, aki fölemeli a hangját. 

„Kérem a tisztelt bíróságot, hogy a törvény erejénél fogva védjen meg mint egyszerű állampolgárt egy sértett, nagy hatalmú miniszter bosszújától” – mondta Szabó Margit.

„Hölgyem, elárulja nekünk, hogy melyik nyomdában készültek ezek a szórólapok?” – kérdezte a tárgyaláson a magánvádló miniszter ügyvédje, Kriveczky György.  Arra is kíváncsi volt, hány példányban jelentek meg a kiadványok, amelyekről megállapította, formailag törvényesek, impresszum is van rajtuk. Az egyesületi elnök a példányszámot nem tudta megmondani, mondván, ő a tartalomért felelt, azt pedig, mely nyomda készítette, nem akarta elárulni. Az ügyvéd bizonyítási indítványként kezdeményezte, a bíróság derítse ki, hol készültek a szórólapok, de a bíró válaszából az derült ki, magánvádas ügy lévén ezt a magánvádló feladatának tartja. Kriveczky arról is érdeklődött, milyen forrásokból gazdálkodott az egyesület, mert nem lehetett olcsó dolog ez a szórólap, Szabó Margit azonban, mivel a konkrét vádhoz szerinte nem tartozott ez a kérdés, nem válaszolt. 

Szabó Margit a szórólapokon megfogalmazott állítások bizonyítékaként újságcikkeket csatolt a beadványához. A bíróság elnapolta a tárgyalást, és 15 napot adott a védelemnek arra, hogy a szórólap tényszerű állításait írásban bizonyítsa. Legközelebb május 18-án tartanak tárgyalást az ügyben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk