„Megvásárolt engem a Fidesz?” – erről vitáztak a szolnoki képviselő-testület ülésén

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2023. március 10.

Kis-Magyarország

Abszurd jelenet zajlott a szolnoki közgyűlés február végi ülésén. Bóka Éva, az ellenzéki frakcióból kilépett képviselő szót kért azért, hogy hosszasan bírálja a helyi ellenzéket, de elsősorban Miskolczi László volt ellenzéki alpolgármestert, aki jelenleg momentumos városi képviselő.

Bóka – a szolnoki városháza nagytermében is – látványosan elkülönült az ellenzéktől, pár székkel távolabb ült, egykori ellenzéki társait pedig gúnyosan úgy nevezte, hogy „ez a sor”. A képviselőnő felszólalásában reagált arra, hogy Miskolczi Facebook-bejegyzéseiben azzal az információval bombázza az olvasóit, hogy Bóka Éva a Fideszt szolgálta ki, amikor 2022-ben előhozakodott az ellene szóló bizalmatlansági indítvánnyal. (Miskolczit 2022 áprilisában váltották le alpolgármesteri tisztségéből, ennek részleteiről cikkünk második felében írunk.) Bóka a közgyűlésen tagadta, hogy a Fidesznek ehhez köze lett volna, és az ellenzéki képviselőkre mutatva előadta, hogy inkább „ennek a sornak” volt hozzá köze, akik alkalmatlannak tartották Miskolczit mint alpolgármestert. Azt is hozzátette, hogy az ellenzékiek közül többen kimentek a teremből a szavazáskor, mert nem akarták felvállalni a véleményüket, de ő ott maradt és szavazott arról, hogy az alpolgármester alkalmatlan a posztra. A történtekről lapunk is beszámolt. „Az ellenzék vérrel, verítékkel fog kimászni abból az árokból, amit megásott magának, és ha így halad tovább, a földet is magára fogja húzni” – fűzte hozzá a képviselő.

Bóka Éva produkciója után a jobbikos Berényi Gábor jelezte, hogy szerinte ez a felszólalás nem ide tartozik. Nem az ügyrendi gombot kellett volna megnyomni a képviselőnek amikor szót kért, hiszen nem az ülés levezetésével kapcsolatban tett észrevételt. Nem is értette, hogy a polgármester miért nem állította le. Szalay Ferenc fideszes polgármester ugyan összevonta a szemöldökét a bizarr jelenetre, és meg is jegyezte, hogy valóban nem az ügyrendi gombot kellett volna megnyomni, de valami miatt mégis úgy gondolta, hadd menjen az adok-kapok.

Ezek után a másik, szintén az ellenzékből kilépett képviselő, Ligeti József is beszállt a vitába. Elmondta, hogy a volt alpolgármestert hazug embernek tartja és nem értette, hogy azért váltotta-e le a Fidesz Miskolczit, mert ők ketten (Bóka Évával) javasolták, vagy mert alkalmatlan. Hozzáfűzte, megköveti, ha tudja bizonyítani, amit terjeszt, hogy Bóka Évát és őt megvásárolta a Fidesz. Gyorsan fel is tette a kérdést a polgármesternek: „Megvásárolt engem a Fidesz?” – mert úgy gondolta, hogy ez olyan önkormányzati ügy, amellyel kapcsolatban tehet fel kérdést a városvezetőnek. Erre Szalay Ferenc egy halvány mosoly kíséretében azt válaszolta, hogy

„a Fidesz nem szokott megvásárolni senkit”.

A képviselő-testületi ülésen történtekkel kapcsolatban Miskolczi azt mondta a Narancs.hu-nak, a két független képviselőt az zaklatta fel, hogy a közösségi médiában nemrég megjegyezte, a szolnoki víziközmű átadása ügyében Bóka és Ligeti a Fidesszel fognak szavazni az államosítás mellett. Egyébként Miskolczi és Ligeti három éve perben állnak egymással. A volt alpolgármester becsületsértésért és jó hírnév megsértéséért jelentette fel Ligetit, aki korábban kétségbe vonta a volt alpolgármester megfelelő iskolai végzettségét, és Miskolczi ezzel kapcsolatos állítását nyilvánosan hazugságnak nevezte. A másodfokú tárgyalás a jövő hónapban lesz.

Miskolczi megjegyezte, nevezheti Ligetit a Fidesz által megvett képviselőnek, mert ezt a Kúria döntése lehetővé teszi. (Ennek az az előzménye, hogy Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) politikusa tavaly pert nyert Ligeti ellen. Lukácsit azért perelte be Ligeti még 2020-ban, mert az MMM-es politikus a "pozícióhalmozó" és "a Fidesz által megvett" jelzőkkel minősítette egy Facebook-posztban. Az ítélet szerint viszont a kifejezések a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába tartoznak.)

Ahogy Lukácsi, úgy Miskolczi is többek között arra alapozza kijelentését, hogy az ellenzékből kilépett képviselők távozásuk után előnyös pozíciókat kaptak a városvezetéstől. A város a Ligeti elnökletével vezetett Szolnok Város Fejlődéséért Egyesületnek nagyértékű ingatlant juttatott. Bóka Éva a Szolnoki Városi Állatotthon Alapítványnál tölt be vezető tisztséget, ezenkívül a Városfejlesztő Zrt.-nél is kapott pozíciót.

A volt alpolgármester szerint Bóka Évát és Ligeti Józsefet a helyi Fidesz arra használja, hogy bomlasszák az ellenzéket, valamint arra, hogy minden, a Fidesznek kellemetlen témát ők kezdeményezzenek a képviselő-testületi üléseken. Miskolczi erre példaként a Szolnok Televízió ügyét említette. Miskolczi azt is megjegyezte, az ellenzékből más képviselők is belesimultak a rendszerbe. Azzal kapcsolatban, hogy Bóka Éva alkalmatlannak nevezte, úgy reflektált, a 2022. márciusi ülésen Szalay Ferenc is elismerte, hogy a városüzemeltetés normálisan működik, márpedig e feladat alpolgármesterként hozzá tartozott.

Lapunk korábban számos cikkben foglalkozott azzal, hogy bomlott fel a 2019-es önkormányzati választáson a képviselő-testületben többséget szerzett ellenzéki koalíció. Ligeti József volt az, aki elsőként kiugrott a legtöbb önkormányzati képviselőt adó Szolnoki Többségből, magával rántva még egy ellenzékit. Kettejük kilépésével kezdődött a szolnoki ellenzék eróziója. Tavaly tavasszal aztán kilépett a Szolnoki többségből Bóka Éva is, aki Ligetivel együtt a Fidesszel szavaz, így a testületben a kormánypárt alkotja jelenleg a többséget.

Miskolczi László a DK színeiben volt alpolgármester Szolnokon. Miután felmentették, kilépett a DK-ból, ezután lett a Momentum tagjaként városi képviselő. 

(Címlapképünk forrása: Szolnok város hivatalos oldala Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk