Vihar a Jobbikban: még a pártból is kiléptek a békéscsabaiak

Kis-Magyarország

Talányos Fb-bejegyzésben jelentette be a Jobbik békéscsabai elnöke, hogy felszámolják a helyi szervezetet.

„Tájékoztatni szeretnélek benneteket, hogy 12 év után a mai napon feloszlattuk a Jobbik Magyarországért Mozgalom békéscsabai alapszervezetét a jelenlévő tagok egyhangú szavazatával, mindannyian kiléptünk a pártból is. Ezt a döntést a tegnapi tisztújítása semmilyen módon nem befolyásolta, mert az elhatározás jóval előtte megszületett, viszont nem szerettük volna, hogy a feloszlatás híre bármilyen módon befolyásolja a tegnapi szavazások kimenetelét” – áll abban a Fb-bejegyzésben, amelyet még vasárnap tett – utalva a Jobbik szombati tisztújító kongresszusára – Kocziha Tünde, immár a Jobbik volt békéscsabai elnöke. A bejegyzést azonban csak ismerősei láthatják.

Ehhez hozzátette, „barátsággal válnak el”, egyben szívesen emlékeznek vissza a 2008 márciusa óta megtett útra. Végül Kocziha reményét fejezte ki, hogy „a párt visszatalál arra az útra, amelyen egykor közösen elindultak”, s ehhez kíván „olyan bölcs vezetőket, akiknek a haza sorsa fontosabb saját karrierjüknél.”

Kocziha talányos volt, a tények viszont beszélnek

Kocziha talányos volt, a tények viszont beszélnek

Fotó: tudatosanelok.hu

A fáradás jelei

„Nem szükséges különösebb okokat keresni a kérdés mögött, ami nincs is összefüggésben a Jobbik szombati tisztújításával. Itt egy hosszabb ideje, legalább másfél éve érlelődő folyamatról van szó. Kocziha Tünde az elmúlt években kicsit elfáradt, talán kevésbé volt motivált. Döntését megértjük és tiszteletben tartjuk. Egyben a helyzet lehetőséget ad, hogy a Viharsarok fővárosában 2022-re felépítsünk egy új alapszervezetet” – mondta a Narancs.hu-nak Szabó Ervin, a Jobbik dél-alföldi regionális igazgatója, aki ügyvédi praxisa mellett Orosházán és a Békés megyei közgyűlésben képviselőként politizál.

Azt az értesülésünket nem tagadta Szabó, hogy nem volt jó a személyes viszonya Koczihával. Ugyanakkor hangsúlyozta, itt nem baráti összejövetelekről, hanem "professzionális pártépítésről van szó, ahol feladatok vannak". A Jobbik regionális pártigazgatója elismerte, Békés megye két választókerületében, a békéscsabai és a gyulai központúban sem állnak jól, de ennek ellenére szerinte ők a térség legerősebb ellenzéki pártja.

Lejtmenetben Békéscsabán a Jobbik

Kocziha Tünde 2010 és 2019 között, két cikluson keresztül volt a békéscsabai közgyűlés tagja. A tavaly októberi helyhatósági választáson azonban sem ő, sem más jobbikos jelölt nem került be a grémiumba. A békési megyeszékhelyen a mögöttünk hagyott önkormányzati választáson nem sikerült tető alá hozni a teljes ellenzéki együttműködést.

Szabó Ervin: nincsenek különösebb okok

Szabó Ervin: nincsenek különösebb okok

Fotó: Szabó Ervin/Facebook.com

A Jobbik a DK polgármesterjelöltjét támogatta, listán pedig a Gyurcsány vezette párttal és a Párbeszéddel közösen szerepelt. Az MSZP az LMP-vel indult közösen, a Mi Hazánk Mozgalom pedig önállóan. Mindennek a vége csúfos ellenzéki vereség lett. A békéscsabai választásokat a Fidesz és a Fideszhez közel álló civil szervezet nyerte Békéscsabán úgy, hogy a kormánypárt nem indított polgármesterjelöltet, hanem a független Szarvas Pétert támogatta, aki nagy fölénnyel nyert.

Kocziha a 2018 tavaszi országgyűlési választáson az akkor önállóan induló Jobbik jelöltje volt Békés megye 1. számú választókerületében, ahol úgy lett jelentős hátránnyal második a Fidesz-jelölt mögött, hogy közel 11 ezer szavazattal szerzett többet, mint a közös ellenzéki jelölt, Nagy-Huszein Tibor (DK). Többek szerint ezt követően kellett volna a Jobbiknak és Koczihának Békéscsabán az ellenzéki együttműködés élére állnia. Ám ez elmaradt.

„Kicsit elfogytak”

Forrásaink szerint az utóbbi időben Kocziha elvesztette munkahelyét és érzékeny érintette, hogy a DK-Jobbik-Párbeszéd közös listájáról 2019 őszén nem került be a békéscsabai közgyűlésbe.

Mások arra emlékeztettek, hogy az utóbbi időben „kicsit elfogyott” a békéscsabai alapszervezet, kevesen jártak taggyűlésre, az is előfordult, hogy érdeklődés hiányában elmaradt az összehívott ülésük. Így amikor az alapszervezet feloszlása és az került terítékre, hogy a tagok kiléptek a pártból, akkor csupán néhány emberről van szó – mondta egy jobbikos forrásunk.

Az ügyben kerestük Kocziha Tündét, de eddig nem értük el.

Figyelmébe ajánljuk