Bodrogköz

Lopják a vezetéket a vihar sújtotta falvakban

  • Bódisz Attila
  • 2013. március 17.

Kis-Magyarország

Még vasárnap délelőttre se állt helyre az áramszolgáltatás több bodrogközi településen, ahol jószerivel megállt az élet a csütörtöki vihar után. A helyszínen máris megjelentek a katasztrófa nyerészkedői.

Piros riasztást adott ki csütörtökön a Dunántúl mellett Észak-Magyarországra az Országos Meteorológiai Szolgálat: az előrejelzés helyesnek bizonyult, mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti szeglete jócskán kapott a hóviharból. A helyenként száz kilométer per órát is meghaladó széllökések több helyen egyszerűen letarolták a villanyvezetékes tartóoszlopokat, ennek következményeképp a Bodrogköz több mint két napra el lett vágva minden információs forrástól, több településen pedig még vasárnap délelőtt sem volt áram. Két napig nem működtek a vezetékes és mobiltelefonok, nem tudtak tévét nézni és rádiót hallgatni az emberek. Mindössze annyit tehettek, hogy információ híján várták, mikor is állnak helyre a szolgáltatások, így sokan napokon át nem kaptak hírt bodrogközi szüleikről, nagyszüleikről, nem tudták, okozott-e kárt náluk a szél, szükségük van-e valamire. De az érintetteket sem tájékoztatta senki, hogy hol van melegedő azoknak, akik esetleg nem tudnak fűteni, és a mai napig nem tudják, kérhetnek-e majd valamilyen támogatást a tönkrement értékeikért.

Hóval védik a fagyasztott húst

Az idő teltével újabb problémák is felmerültek, hiszen sokan több hónapra elegendő élelmiszert tárolnak fagyasztóládákban. Egy karcsai boltos például arról panaszkodott a magyarnarancs.hu tudósítójának, hogy 15 hűtőládában tárolt, kétmillió forintot meghaladó értékű élelmiszer került veszélybe a hosszú áramkimaradás miatt.

Képünk csak illusztráció!


Képünk csak illusztráció!

Fotó: MTI

Több bodrogközi településen még vasárnap délben sincs áram. A tiszakarádi Batta Sándor azt mondta, hogy nemrég vágott le két disznót, amelyek feldolgozva bekerültek a fagyasztóládákba, de most attól tartanak, a lefagyasztott hús felolvad és tönkremegy. A problémát átmenetileg úgy próbálták orvosolni, hogy nejlonzacskókba, szemeteszsákokba havat gyűjtöttek, azokat tették a hús közé, hogy így tartsák hidegen az élelmiszert. A bodrogközi férfi azért bosszús még, mert fűteni is nehezen tudnak, áram nélkül ugyanis nem működik a központi fűtés keringtetőszivattyúja. Pedig súlyosan beteg édesapjának létfontosságú, hogy melegben legyen – tette hozzá.

Egy – névtelenül nyilatkozó – bodroghalmi lakos arról számolt be, hogy a mobiltelefonját a közeli városba kellett elvinnie a munkahelyére, hogy a lemerült készüléket feltöltse, mert két asztmás gyerek és egy súlyosan beteg családtag mellett ez az egyetlen életmentő kapcsolatuk a külvilággal. Ruhái a mosógépben maradtak, mert áram nélkül annak sem nyílik az ajtaja. Számos helyen egyébként akadozik a szennyvízelvezetés, mert nem üzemel az ugyancsak árammal működő átemelőszivattyú.

Máris lopják a vezetékeket

Pedig a falvak jelentős részén szolgáltató Zempléni Vízmű Kft. közleményt adott ki arról, hogy a lakosság igyekezzen visszafogni a vízfogyasztást, mert átemelőszivattyúk nélkül korlátozott a szennyvízhálózat befogadóképessége. Nem rajtuk múlt, hogy ezzel az érintettek csak akkor szembesültek, amikor a szennyvíz visszajött a lakásba. A külső információs lehetőségektől elszakadt emberek folyamatos tájékoztatásáról ugyanis szinte sehol nem gondoskodtak.

Lakatos István, a cég vezetője a magyarnarancs.hu-nak elmondta: az elmúlt években elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően a vízellátással nem volt gond egy percig sem, viszont a szennyvízhálózat befogadása az átemelőszivattyúk működése nélkül, igénybevételtől függően 48–72 óra. Ezért kértek mindenkit önmegtartóztatásra. „Ha vasárnap estig helyreáll az áramszolgáltatás, akkor nem lesz probléma” – fogalmazott. Csordás Péter, az Émász Nyrt. kommunikációs osztályvezető-helyettese kérdésünkre azt mondta, szeretnék vasárnap estére mindenhol helyreállítani az áramszolgáltatást. Az illetékességi területükön 37 település volt villamos energia nélkül csütörtökön, ebből szombat estére hét maradt. Az éjszaka folyamán azonban egy szakaszon zárlat keletkezett, így 14-re emelkedett vissza az elsötétedett falvak és városok száma. Mint hozzátette: megjelentek a katasztrófa vámszedői is. Amellett, hogy sok helyen belvizes területen kell a munkásoknak a helyreállítást elvégezniük, még a kidőlt oszlopokról is ellopják a vezetékeket a színesfémtolvajok. Ez tovább hátráltatja a helyreállítást. Ezért arra kérték a lakosokat, hogy ha nem az Émász szakembereit látják mozogni a kidőlt oszlopok környékén, azonnal jelezzék a hatóságoknál.

Figyelmébe ajánljuk