Kétmilliós sérelemdíj 2 másodpercért? Tovább görög az alpári makói videó ügye

Kis-Magyarország

A feljelentő meggondolta magát: a felvétel készítőjét nem, csak a DK-s terjesztőt idézteti bíróság elé. 

Most már csak egy ember ellen folyik eljárás „nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó becsületsértés” ügyében a Makói Járásbíróságon egy lejárató videó miatt: a Demokratikus Koalíció makói önkormányzati képviselője, Mucsi Tamás ellen.

A makói kormánypárti polgármesterről, Farkas Éva Erzsébetről és a képviselő-testület Fidesz-frakciójának több tagjáról készített alpári videóösszeállítást ő osztotta meg a Makón élekből kitiltottak nevű Facebook-csoportban, miután egy ismerőse elküldte neki. Mucsi mint a helyi közéleti csatározások furcsa dokumentumát tette közzé a videót, azzal, hogy nem ért egyet a hangnemével, és ez szerinte nem demokrata szellemi termék. Utalt arra, hogy az is érdekes, a Fidesz-frakció tagjai közül kik nem szerepelnek a videóban. (Azt, hogy ki készítette videóösszeállítást, egyelőre nem lehet tudni.)

Ebből arra is lehetett gondolni, szerinte a kormánypárti frakció egyik fele készített videót a másik feléről, és hogy ez az összeállítás tényleg valamilyen belső harc eredménye. Az érintettek ezt cáfolták. Azt azonban, hogy lehet valamilyen feszültség a Fideszen belül Makón, a kormánypárthoz közel álló helyi hírportál is tárgyalta.

A megosztás után néhány nappal, január 22-én a videón látható egyik ember – aki nem választott képviselő, így a nevét nem írjuk le – feljelentést tett a rendőrségen. Abban az iratban még „a terjesztő mellett a videó elkészítőjének felelősségre vonását” is kérte a rendőrségtől. Az ügy a Makói Járásbíróságra került. Az oda címzett kiegészítésben már úgy pontosítja a feljelentést, hogy Mucsi Tamás ellen kíván feljelentést tenni,

az egész, 1 perc 26 másodperces videót sérelmezi, de különösen a 49. és 50. másodpercet, mert akkor jelenik meg egy róla készült fotó.

A videó nem szellemes paródia, hanem nagyon alacsony színvonalú montázs. Fotók sorjáznak rajta, néhány gunyoros felirat olvasható, közben egy argentin szappanopera, a Vad angyal zenéje hallható, amit néha megszakít egy-egy gusztustalan hangeffekt: tehénbőgés, szellentés, böfögés, nyerítés.

A feljelentő által kifogásolt, egyébként nem előnytelen fotón ő látható egy ló mellett. Úgy ítéli meg, a videóban való ábrázolása sérti őt emberi méltóságában, alkalmas arra, hogy a becsületét csorbítsa, és „hamis ábrázolásával félrevezesse a csoport látogatóit”. Mucsi felelősségre vonása mellett azt is kéri a bíróságtól, ítéljen meg számára 2 millió forint sérelemdíjat. Ez azokból az iratokból derül ki, amelyeket Mucsi Tamás mutatott meg lapunknak.

Nem ő az egyetlen ellenzéki, akit azért jelentettek föl, mert megosztott valamit a Facebookon.

2015-ben Siófokon 17 ember – köztük DK-s és MSZP-s helyi politikusok – ellen indított magánvádas eljárást Balázs Árpád, a város korábbi kormánypárti polgármestere, egy Facebook-poszt megosztása miatt. Az a bejegyzés arról szólt, hogy még Balázs hivatali ideje alatt egy siófoki belvárosi önkormányzati lakást eladtak a szomszédos épület tulajdonosának, a posztoló szerint gyanúsan alacsony áron és szabálytalanul.

Ott az Árpi Lapjáról Kitiltottak Társasága volt az oldal neve, ahol a poszt megjelent. Balázs Árpád sérelmesnek találta a posztoló állításait, ezért indított pert rágalmazás címén. Az ügyészség közvádassá minősítette az eljárást, arra hivatkozva, hogy a bejegyzésben tárgyalt történet idején a magánvádló még polgármester volt.

Emiatt azokat a feljelentett embereket, akiket sikerült azonosítani, rabosították is a rendőrségen.

Utóbb a Fonyódi Járási Ügyészség visszaminősítette az ügyet magánvádassá, és elfogultság miatt a Siófoki Járásbíróság helyett Szekszárdon indult el a per.

A beazonosított vádlottaknak fölajánlották, kérjenek nyilvánosan bocsánatot, ebbe azonban nem mentek bele, mert úgy gondolták, hogy egy közügyben született poszt megosztása miatt nem lehet őket felelősségre vonni. Közben a posztot az eljárás híre miatt több ezren osztották meg, és az ügy az Országgyűlésben is szóba került.

A Szekszárdi Járásbíróság első fokon megszüntette az eljárást a feljelentettekkel szemben, mert úgy látta, a bejegyzésben nincsenek olyan becsmérlő kifejezések, amelyek sértenék a közszereplőt emberi mivoltában, becsületében. Balázs Árpád fellebbezett, de a Szekszárdi Törvényszék is úgy találta 2016. november 3-án, hogy nem érdemelnek büntetést a feljelentett személyek. Mindkét bíróság úgy látta, hogy „a magánvádló mint volt polgármester közszereplőnek tekintendő”, és „a magánvádló által sérelmezett bejegyzés, amelyet a vádlottak megosztottak, pusztán kritikai észrevételeket tartalmaz a magánvádló által kiírt korábbi pályázattal kapcsolatban.”

(Címlapképünkön: Fideszes jelöltek 2014-ben Makón. Középen Farkas Éva Erzsébet polgármester, Czirbus Gábor volt fideszes alpolgármester és Mágori András, a helyi Fidesz-frakció év elején lemondott vezetője. Forrás: Czirbus Gábor/Facebook)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket itt.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk