Megnyitása óta veszteséges a besenyszögi önkormányzat vágóhídja, a polgármester mégis tolja bele a pénzt

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2024. június 5.

Kis-Magyarország

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülés önkormányzati vállalkozása 100 milliós veszteséget termelt, amelyet közpénzből fognak kifizetni. A felelősség és a veszteség kimutatására készült könyvvizsgálói jelentés tartalmát titkolja a polgármester. 

A Jász-Nagykun Szolnok megyei Besenyszögön működő Bes-Ász Kft. tevékenységéről már korábban is cikkeztünk. A 100 százalékos önkormányzati tulajdonban lévő társaság tíz évvel ezelőtt sikeresen pályázott egy minivágóhíd, vagy más néven szúrópont létrehozására. A létesítményt a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kállai Mária és Balogh Zoltán, a település 1998 óta hivatalban lévő polgármestere avatta fel.

A vágóhíd és a hozzá kapcsolódó húsbolt azonban évekig veszteségesen működött, amelyet a tulajdonos önkormányzat közpénzből finanszírozott. Ez a veszteség 2014 és 2020 között 78 millió forintra rúgott, a cég viszont önkormányzati építőipari pályázatokon is sikerrel szerepelt. Most azért írunk újra erről, mert a vállalkozás vesztesége azóta tovább növekedett, és annak ellenére, hogy a vállalkozást működtető Bes-Ász Kft. számára történő kifizetések már a besenyszögi önkormányzat alaptevékenységét veszélyeztették, még a közelmúltban is történt átutalás.

Nyílt üléseken tárgyalták, mégsem vettek róla tudomást

Nyolc év közpénznyelő működés után a polgármester és a képviselő-testület tavaly végre eldöntötte: bezárja a folyamatos veszteséget termelő vágóhidat és a húsboltot. 2023 januárjában a Balogh Zoltán vezette önkormányzat ugyanis egy tájékoztatót jelentetett meg a település honlapján, amelyben beszámoltak a szúrópont bezárásáról, de a közleményben úgy fogalmaztak, mintha fogalmuk nem lett volna, hogy mi folyik a Bes-Ász kft körül. Pedig az ügyvezető 2017-től minden évben többször kért segítséget a veszteség finanszírozásához: hol a NAV-nak kellett kifizetni a járulékokat, hol a vágóhíd villanyszámláját rendezték a kft. helyett.

A tájékoztatóban az állt: „a feltételezhetően felelőtlen gazdálkodás következtében a Bes-Ász Kft. nagymértékű adósságállományt halmozott fel, amelyről a képviselő-testületnek a nem megfelelő tájékoztatás, a Bes-Ász Kft. nem teljes körű beszámolója következtében mindeddig nem volt tudomása”.  Ez azért érdekes, mert a képviselő-testületi jegyzőkönyvekben szereplő napirendek, határozatok tanúsítják, hogy a testület folyamatosan közpénzből fedezte a veszteségeket, és évente tárgyalta a növekvő tartozásállományt. Ráadásul ezt a zárszámadási rendelethez csatolt kimutatást a tartozásállományról a polgármesteri hivatal pénzügyi csoportja évről évre el is készítette. A tájékoztató végül kimondta, hogy: „a Bes-Ász Kft. veszteséges gazdálkodása egyértelműen veszélyeztette az önkormányzat által végzett önkormányzati kötelező feladatok ellátását”.

Ezt viszont már kimondta egy sokkal előbb, 2018-ban az Állami Számvevőszék által készített jelentés is, majd 2019-ben egy belső ellenőri jelentés, amelyet a Vincent Auditor Kft. állított ki, megállapítva a 2017. és 2018. évi veszteséget és azt, hogy ez csökkentette a tulajdonos önkormányzat vagyonát.

A településen élő és információkkal rendelkező lakosok úgy vélik, a nagymértékű adósságállomány felhalmozása a polgármester által irányított képviselő-testület határozatainak, és a polgármester által irányított kft. felelőtlen gazdálkodásának következménye. Úgy tudják, hogy a település előző jegyzőjének is azért kellett mennie, mert erre folyamatosan felhívta a figyelmet, és ez a városvezetésnek nem tetszett. A Bes-Ász Kft. szintén menesztett utolsó ügyvezetője pedig munkája ellenére a cég veszteségeinek bűnbakjává vált, a vádért be is perelte a besenyszögi önkormányzatot. A helyiek érthetetlennek tartják, hogy a település közvagyonából – amit óvodára, bölcsödére, könyvtárra, idősek otthonára, utakra, szociális ellátásra kellett volna szánni – tovább folytatódnak a Bes-Ász Kft.-nek a kifizetések. Forrásaink szerint a veszteség 2023 év elején már 100 milliós volt, és az önkormányzat csendben elkezdte rendezni a kifizetetlen számlákat közpénzből.

Titkos könyvvizsgálói jelentés

A felelősség és a pénzügyek tisztázására a képviselő-testület független könyvvizsgálatot kért. Bár a képviselő-testület már 2023 januárjában döntött a szúrópont bezárásáről, a könyvvizsgálati jelentés pedig el is készült 2023 októberében, azt a képviselők a mai napig nem látták, mert a polgármester valahogy mindig megtudta indokolni, hogy miért nem lehet a testület elé vinni. Például azért, mert „még nincs kész” vagy mert „még a jegyző átnézi” vagy „éppen ügyvéd úrnál van”.

Szabó Tibor, azon képviselők egyike, akik folyamatosan ellenezték a veszteség finanszírozását, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalhoz fordult az ügyben, mondván mivel a Bes-Ász Kft. önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, ezért az információs törvény alapján a működésével, tevékenységével finanszírozásával kapcsolatos adatok közérdekű adatnak minősülnek, azt bárki megismerheti. A kormányhivatal álláspontja szerint a képviselő az előkészítés bármely szakaszában betekinthetne a könyvvizsgálói jelentés anyagába, mert ebből dolgozik. A képviselő azt is megtudta, hogy erre neki, döntéshozó képviselőként több joga van, mint egy külsős ügyvédnek, a könyvvizsgálói jelentéssel kapcsolatban a kalamajka azonban tovább folytatódott.

Szabó Tibor úgy értesült tavaly decemberben, hogy az önkormányzat kért egy újabb könyvvizsgálatot, amelybe szeretett is volna beletekinteni és kérte, hogy a település honlapján tegyék ezt elérhetővé. A jegyző azt a választ küldte, hogy „rosszul értesült, mert az önkormányzat részére még nem áll rendelkezésre a végleges könyvvizsgálói jelentés”. Ugyanakkor a jegyző az információs önrendelkezésről szóló törvény egy idevágó passzusára hivatkozva azt is írta, hogy a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános. Viszont a kormányhivatal törvényességi tájékoztatójában, amelyet portálunk megszerzett, az áll, hogy ezen adatok megismerését a megismerhetőséghez és annak kizárásához fűződő közérdek mérlegelésével a kezelő szerv vezetője engedélyezheti, megtagadni akkor lehet, ha nyilvánosság kedvezőtlenül befolyásolná a döntéshozatalt.

A 100 milliós veszteséget továbbra is Besenyszög önkormányzatának költségvetéséből kell kifizetni, ugyanis a cég készfizető kezese az önkormányzat, így köteles kifizetni. Erről megkérdeztük Balogh Zoltán polgármestert, és kíváncsiak voltunk arra is, hogy miért finanszíroztak évekig egy veszteséges kft.-t, ha tudták, hogy ez veszélybe sodorhatja az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását. Kérdéseinkre azonban nem jött válasz.

A veszteséges kft. történetének azonban úgy tűnik, még mindig nincs vége, ugyanis olyan információ is tudomásunkra jutott, hogy a napokban az összeget még megfejelték 11 millió forinttal. A héttagú képviselő-testületből két képviselő van, aki elgondolkodott a pénzügyi hiányon és nemmel szavazott a kft.-nek kifizetett pénzekről, a többiek egyesek szerint egzisztenciális függésben is vannak a polgármestertől. Az immár 26 éve hivatalban lévő településvezető független polgármester-jelöltként újra indul a küszöbön lévő önkormányzati választáson.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.