Mini Hungary-ügy: vonakodnak tanúskodni a tanúk

Kis-Magyarország

Az igazságügyi szakértő pedig kisebbnek mérte a soproni tűztornyot a valóságosnál – és nem csak azt.

Két tanút 80–80 ezer forint rendbírsággal sújt a Szegedi Törvényszék, mert nem jöttek el a mórahalmi Mini Hungary park ügyében zajló büntetőper tárgyalására, és nem is mentették ki magukat. A következő, jövő januári tárgyalásra ismét megidézi őket a bíróság, és felveszi a kapcsolatot az érintettek lakóhelyén illetékes rendőrkapitánysággal, arra az esetre, ha segítséggel kellene elhozni őket.

Ez azért is érdekes, mert a 436 milliós károkozásról szóló, költségvetési csalás vádjával indult büntetőügy egy korábbi tárgyalásán a bírósági végrehajtót is hiába várta a Szegedi Törvényszék tanácsa.

Arról van szó, hogy Mórahalmon a nagy Magyarország 1910-es állapotát és 50 ikonikus épületét megörökítő mórahalmi Mini Hungary park építtetői a vádlottak padján ülnek, mert az ügyészség szerint törvénysértő módon használták fel a létesítmény megépítésére kapott uniós  támogatást. A park azóta Ezer Év Parkja néven tovább működik, a mórahalmi önkormányzat vette át

Nem volt jelen a keddi tárgyaláson a szakértő sem, akit korábban a szakértői kamara törölt a névjegyzékéből. Az is kiderült, hogy a tárgyalás kezdetéig nem került vissza a névjegyzékbe. Ám mint Gaudi Tibor bíró elmondta, az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalása szerint bizonyítéknak számít a szakvéleménye, mert amikor elkészítette, tagja volt a kamarának. A 2019-es dokumentumot ismertette a bíróság. A bútorrestaurátort és akkor igazságügyi szakértőt arra kérték fel, határozza meg, mennyibe került, ami a Mini Hungary parkban 2019-ben megtalálható volt, és vegye figyelembe a korábbi készültségi állapotokat is.

Megállapítása szerint a nagy Magyarországot bemutató park nem megfelelően készült el. Az exszakértő úgy tapasztalta, a három különböző cég által három időpontra összehozott makettek nem ugyanolyan színvonalúak, és nem is a terveknek megfelelően készültek el. Az ország domborzata szerinte 2019-ben nem látszott megfelelően, az árkokban nem volt víz, így nem lehetett azonosítani a folyókkal, a tavak sem voltak készen, és jó néhány makett betonalapja nagyobb volt, mint a ráépített makett, amiből azt a következtetést vonta le a szakértői vélemény készítője, hogy a tervhez képest kisebb méretben készültek el. Azt is kimondja, hogy a makettek nyersanyagköltségét, az elkészítés és a kihelyezés költségét is túlszámolták, 30–70 százalékos eltéréseket tapasztalt.

 
A büntetőper november 9-i tárgyalása a Szegedi Törvényszéken                                                                                                                                                           
Fotó: A szerző felvétele

Ezt a tárgyaláson a másodrendű vádlott, D. I. cáfolta. A park korábbi üzemeltetője azt mondta a bírónak, hogy a hétvégén a biztonság kedvéért a feleségével megint kiment a parkba, és lemérte a maketteket. Ezek a tervnek megfelelő méretben készültek el, a szakértői véleményben azonban majdnem minden makettnél kisebb mérési adat szerepel valamiért. Például a soproni tűztorony makettje a terv szerint 260 centiméter, a parkban is 260 centiméteres magasságot lehet mérni, a szakvéleményben azonban valamiért 120 centiméter olvasható. Az aradi városházát a tervező 271,5 centi szélesnek tervezte, a valóságban 270 centi széles – a szakvéleményben 240 centi szerepel. D. I. szerint jellemző, hogy a hajósi pincefaluhoz – amely a terv szerint 482,5, valóságban 483 centi széles, a szakértő mércéje szerint csak 200 – azt írta a szakvélemény készítője, hogy az épületek túl közel vannak egymáshoz. D. I. emlékeztet, aki járt a pincefaluban, tudja, hogy az épületek ott tényleg ilyen közel vannak egymáshoz. Azt pedig különösen sérelmesnek találta a másodrendű vádlott, hogy

a szakvéleményben az áll, a szegedi alsóvárosi templom – ahol őt megkeresztelték, és ahol elsőáldozó volt – makettje sematikus, elnagyolt.

Egy gótikus épületről van szó – érvelt D. I. – amelynek makettje igenis élethűre sikerült.

Ami a park 2019-ben tapasztalt állapotát illeti, D. I. megmutatott egy újságfotót, amely azt bizonyítja, hogy a park jelenlegi üzemeltetője, a mórahalmi önkormányzat oldalról nyitott sátortetőt épített a nagyobb makettek fölé. Ebbe azonban – érvelt D. I. – behordhatta a szél a csapadékot, a víz beszivárgott a résekbe, megrepesztette a maketteket 2017 és 2018 telén. Amikor még az ő cége üzemeltette a parkot, három rétegű fóliába tekerték a maketteket, és egyiknek sem ártott meg az időjárás. D. I. korábban említette, szerinte politikai koncepció alapján indult ellenük ez az eljárás.

Arról, hogy mit gondol erről az állításáról a mórahalmi polgármester, ebben a cikkünkben írtunk:

Azt, hogy mihez képest számítottak többet a kivitelezéskor az anyag, az elkészülés és az oda szállítás költségeire, szintén nem derül ki a szakvéleményből – ezt már B. S. elsőrendű vádlott hozta szóba.

A vádlottak és védőik azt kérték, a bíróság zárja ki a bizonyítékok sorából a szakvéleményt. Bálint Márton ügyész viszont azt kérte, ezt az indítványt utasítsa el a bíróság, mivel a vádirat csak egy mondat erejéig támaszkodik a szakvélemény megállapítására: ahol azt mondja ki, hogy az utólag elkészült maketteket nem a megfelelő minőségben gyártották le.

A bíróság szünetet rendelt el, tanácskozott, és aztán azt kérte a vádlottaktól, hogy a jegyzőkönyv kézhez vételétől számított 15 napon belül írják össze, milyen kérdésekre várnának választ egy új szakértőtől. Gaudi Tibor tanácsa ennek függvényében dönti el, megbíz-e új szakértőt az ügyben.

Jövőre folytatják az ügy tárgyalását. Az öt vádlottból kettő korábban elismerte bűnösségét a vádirat szerint.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk