„Nem adjuk a kórházunkat!” – vásárosnaményi tüntetés 40 ezer ember ellátásáért

Kis-Magyarország

Vásárosnaményban éppúgy kiürítették a kórházi osztályokat a koronavírus-járvány miatt, mint bárhol az országban. Ám ezeket mindenütt újranyitották, kivéve a beregi kisváros kórházát. A helyiek és a környékbeliek a bezárástól félnek, a fideszes polgármester nyugtat. Szombaton tüntetés lesz.

Nem adjuk a kórházunkat! Mert a beregi ember is EMBER!” – áll abban a felhívásban, amelyet Sápi Mónika, a szombati délutáni vásárosnaményi tüntetés főszervezője fogalmazott meg. A demonstráció az e kezdeményezésből kinőtt civil összefogással valósul meg, s ennek révén már több mint 6 ezer tagja van a „Nem adjuk a kórházunkat!” Fb-csoportnak.

A Sápi Mónika a Narancs.hu-nak elmondta, hogy a helyi fideszes többséget többször kérték és felszólították, hogy álljanak a szerveződő mozgalom élére, de ezt nem tették meg. „Érdemi cselekvés nincs, csak ígérgetés, ez pedig roppant kevés és semmire sem garancia” – mondta portálunknak a demonstráció szervezője. Az ország észak-keleti csücskében, Vásárosnaményban közel 9 ezren laknak, ám a kórház összesen 40 ezer embert lát el, amiben a vonzáskörzetben élők is benne vannak.

A szombati tüntetés plakátja

A szombati tüntetés plakátja

Fotó: „Nem adjuk a kórházunkat!”/Facebook.com

Sápi Mónika szervező szerint a tények a következőek:

– 2020 márciusától Vásárosnaményban is kiürítették a kórházi osztályokat a COVID-19-re hivatkozva.

– Míg országszerte mindenhol újranyitották a kórházi osztályokat – a legutolsót július 1-jén – addig ez a beregi városban a mai napig nem történt meg.

– 40 000 itt és a környéken élő ember maradt kórházi fekvőbeteg ellátás nélkül, rákényszerülve arra, hogy távol, más városokban kezeltessék magukat.

– A kórház soha nem ápolt koronavírusos beteget.

– A beregi térség elszegényedő, idősödő, beteg embereire aránytalanul nagy terhet ró a felesleges utaztatás és időtöltés, amit a tömegközlekedés silány járatszámai csak felerősítenek, tovább fokoznak.

Megindult a bomlasztás?

A szervezők elfogadhatatlannak és minden szakmai indokot nélkülöző döntésnek tartják vásárosnaményi kórházban kialakult helyzetet, és közös összefogással lépnek fel ellene. Sápi Mónika érdeklődésünkre elmondta, egy hónappal ezelőtt a kórház- és városvezetés azt kommunikálta, hogy szeptember elsején minden osztályt újranyitnak, a napokban viszont már csak három osztály reaktivizálásáról volt szó.

„Nem tudjuk nem észrevenni, hogy helyben megindult a bomlasztás, többen azt híresztelik, hogy a szombati tüntetés elmarad, mások pedig olyan dezinformációkat dobnak be, hogy más időpontban lesz. Noha ebből semmi nem igaz” – mondta a szervező.

Filep Sándor: nem volt szó a kórház bezárásáról

Filep Sándor: nem volt szó a kórház bezárásáról

Fotó: Filep Sándor/Facebook.com

Megszólalt a polgármester

Követelik, hogy kórház nyissa meg a kapuit a fekvőbetegek előtt, hogy a régi orvosok, valamint ápolók és szakszemélyzet segítségével újra a megszokott helyen gyógyulhassanak a Beregben élő emberek. A vásárosnaményi kórház betegeit most a fehérgyarmati kórház látja el.

Filep Sándor (Fidesz-KDNP) vásárosnaményi polgármester egy közösségi megosztóra feltett nyilatkozatában azt mondta, hogy „soha, egyetlen percig sem volt szó a kórház bezárásáról.” Ezeket téves és rosszindulatú információnak tartja, s azt is hangsúlyozta, hogy a szombati tüntetés szervezőjének nevét nem is hajlandó kimondani.

A demonstráció augusztus elsején, szombat délután 14 óra 15 perckor a vásárosnaményi kórház főbejáratánál, az Ady Endre utcában lesz.

(Címlapfotókon a vásárosnaményi kózház épülete.)

Figyelmébe ajánljuk