Itt a Simonka-per őszi menetrendje – hosszú börtön és teljes vagyonelkobzás fenyegeti a politikust

Kis-Magyarország

Októberben kilenc tárgyalási nappal nyit majd a Fővárosi Törvényszéken az a büntetőper, amelyben Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt és 32 társát bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják – tudta meg a Narancs.hu. Minden héten három tárgyalási napot tervez a bíróság.

Hatalmas médiaérdeklődéstől kísérve az idén januárban előkészítő ülésekkel kezdődött meg a Simonka György kormánypárti parlamenti képviselő nevével fémjelzett monstre büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A politikust és társait bűnszövetkezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat szerint a termelési és értékesítési szövetkezetekkel összefüggő kárérték eléri az 1,4 milliárd forintot.

Amikor januárban Simonka leült a vádlottak padjára, akkor sokak értesülésére rácáfolt a vádhatóság, hiszen voltak olyan vélekedések, amelyek szerint a Fidesz politikusa és Dél-Békés ura végül majd elkerüli a bíróság tárgyalást. Mások szerint viszont a kormánypárt vele is azt akarja bizonyítani, mintha pártatlanul működne Magyarországon az igazságszolgáltatás, ami a jogállamiság egyik legfontosabb ismérve. A Narancs.hu jegyzetírójának erről kicsit árnyaltabb a véleménye.

Volt egy bizarr jelenet

A közel 150 oldalas vádirat ismertetése, valamint a több mint harminc vádlott nyilatkozata három napig tartott a januárban a Fővárosi Törvényszéken az előkészítő ülés. A vádirat nyolc és fél év fegyházbüntetésre, valamint 750 millió forintos vagyonelkobzásra tett javaslatot a bíróságnak arra az esetre, ha Simonka elismeri a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről. Mindezt a fideszes politikus nem tette meg, így elvileg a büntetési tételek emelkedhetnek. Hacsak nem sikerült azt bizonyítani a parlamenti képviselőnek és ügyvédeinek, Bánáti Jánosnak és Erdei Zoltánnak, hogy a vádiratban foglaltak eltúlzottak és légből kapottak, vagy egyszerűen semmisek.

Simonka a januári előkészítő ülésen

Simonka a januári előkészítő ülésen

Fotó: Sióréti Gábor felvétele

Simonka alapállása világos. Ő semmilyen bűncselekményt nem követett el, s egy minden elemében koncepciós eljárás folyik ellene. Az pedig minimum halottgyalázás a részéről, hogy kivégzett mártír miniszterelnökhöz, Nagy Imréhez hasonlítja magát, aki éppen azon a vádlottak padján ül, ahol most ő. Volt egy jogilag bizarr jelenete a januári előkészítő ülésnek. Ügyvédeivel való rövid megbeszélése után Simonka arra tett javaslatot a bíróságnak, hogy zárják ki a tárgyalás további követéséből Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt és lapunk munkatársát, e cikk szerzőjét, mert a továbbiakban őket majd tanúként javasolja meghallgatni a védelem. A tanácsvezető bíró arra emlékeztette Simonkát, de ami fontosabb, a jogi képviselőit is, hogy ennek a javaslattételnek nincs helye az előkészítő ülés során.

Hetente három tárgyalási nap

A januárban a Fővárosi Törvényszéken lezajlott előkészítő ülésen bejelentették, hogy a tárgyalást tavasszal folytatják. A koronavírus-járvány azonban közbeszólt és a májusra kitűzött tárgyalási napokat bizonytalan időre elhalasztották. Azóta a Narancs.hu többször érdeklődött a bíróságnál, hogy mikor várható a büntetőper folytatása. A törvényszék sajtóosztálya most újabb megkeresésünkre válaszolva megírta, tárgyalássorozat október közepén indul, s egyelőre, október végével bezárólag, kilenc tárgyalási napot tűztek ki.

Az érdemi tárgyalás a vádlottak, így Simonka György és korábbi üzlettársa, Kékessy Mihály, valamint felesége és unokahúga meghallgatásával október 13-án kezdődik, s még ezen a héten másik két napon tárgyalja a bíróság az ügyet. Majd a következő hét hétfőjére, keddjére és szerdájára ugyancsak tárgyalást tűzték ki, s ugyanígy az azt követő hétre is. A tárgyalás helyszíne minden esetben a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épülete, kezdete 9 óra. A bíróság sajtóosztálya még arra hívta fel a figyelmet, hogy a járványügyi helyzettől függően ugyan, de előreláthatólan minden határnapra kötelező lesz előregisztrálniuk az érdeklődőknek, így a sajtó munkatársainak is.

Simonka meghallgatása több mint izgalmas lehet

Várhatóan már az első tárgyalási napokon sor kerül az ügy főszereplőjének, Simonka György harmadrendű vádlott meghallgatására. A minden bizonnyal több órás meghallgatás a vádirat ismeretében sok érdekes részt tartogathat. Így azt, hogy a vádirat szerint hogyan és milyen logika mentén szerveződött meg a termelési és értékesítési szövetkezetek támogatásának lenyúlására alakult csapat, és ki volt annak a valódi irányítója? Miért volt arra szükség, hogy a rendőrség és a nemzetbiztonsági szervek számára nem lehallgatható csatornákon kommunikáljanak egymással az ügy irányítói? Ha minden rendben volt és nem történt bűncselekmény, miért akarták lefizetni a NAV nyomozóit?

Sok vádlott és sok érdeklődő a bíróságon

Sok vádlott és sok érdeklődő a bíróságon

Fotó: Sióréti Gábor felvétele

De előállhat egy olyan vallomással is Simonka, amely megdönti a vádiratban foglalt súlyos bűncselekmények megtörténtét. Ennek esélyét azonban csökkenti, hogy a vádlottak közül többen már vádalkut kötöttek az ügyészséggel. Ezzel aligha ártatlanságukat bizonyították, viszont fontos részleteket árulhatnak el a történtekről. Az ügy arról is szól, hogy a rendszerváltás óta eltelt 30 évben olyan súlyos bűncselekményekkel nem vádoltak politikust, mint Simonkát. Ugyanakkor a vádirat 138. oldalán szerepel, hogy ettől az ügytől már korábban elkülönítették azokat, amelyek Dél-Békésben az európai uniós forrás megcsapolásának gyanúját vetették fel. Ott a kárérték akár jócskán meghaladhatja az ebben a perben szereplő 1,4 milliárdos összeget.

Így a büntetőper mostani szereplői közül többekre, valószínűleg Simonkára is egy újabb monstre büntetőper várhat. Ettől nem teljesen függetlenül a Fidesz 2022-re már új országgyűlési képviselőjelölt keresésébe fogott Dél-Békésben.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.