Rendőrrel szállították le a kerekesszékes anyukát kisgyermekével a veszprémi buszról

Kis-Magyarország

A Veszprém Busz Kft. sofőrje rendőrt hívott egy kerekes székes anyukára és kétéves gyermekére arra hivatkozva, hogy kísérő nélkül utazva, a gyerek rögzítése nélkül veszélyeztetnék az utasbiztonságot, mindkettőjüket leszállították a járműről. Az diszkriminatív eljárás miatt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, mivel olyat várnak el mozgássérült utastól, amit mástól nem.

Adrienn és kétéves gyermeke június végén szeretett volna utazni Veszprémben, a helyi autóbuszvonalakat üzemeltető városi közlekedési vállalat, a V-Busz Kft. egyik járatán. A busz vezetője azonban nem volt hajlandó elindulni, mert úgy ítélte meg, a kerekesszékkel közlekedő anyuka nem tudja gyermekét biztonságosan rögzíteni. Rendőri intézkedést kért, karhatalmi segítséggel szállították le az anyát és gyermekét a buszról.

A V-Busz Kft. a Narancs.hu megkeresésére közleményében az utasra hárította a felelősséget. „A felszállás során a sofőr segített az utasnak, mert a padka és a busz közé szorult. Majd arra kérte, hogy a kétéves gyermekét az utazás során rögzítse az utazás biztonsága érdekében. Erre nem volt hajlandó, a gyermek közben rohangált a buszon. A járművezető a diszpécser tanácsára így nem vállalta a szállítást. Kénytelen volt rendőrt hívni. A kiérkező rendőrök a járművezetőnek adtak igazat, a hölgyet gyermekével leszállították a buszról.”

A V-Busz nagyon bízik benne, tették hozzá, hogy utasuk „megértette, hogy az intézkedés nem ellene, hanem éppen ő, kisfia és a többi utas érdekében történt.”

Ilyen buszról szállították le Adriennt és gyermekét

Ilyen buszról szállították le Adriennt és gyermekét

Fotó: wikipedia.org

A rendőrség az utasbiztonság miatt lépett

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Narancs.hu kérdésére szintén az utasbiztonságra hivatkozva indokolta fellépésüket, amelyet a buszvezető kért. „Elmondása szerint egy kerekesszékes utas kísérő nélkül és egy kisgyermekkel szeretne utazni, azonban a gyermeket nem rögzíti megfelelően, ezért ilyen módon az utazásban nem vehetnek részt. A Veszprémi Rendőrkapitányság járőrei a helyszínen meghallgatták az érintett feleket, majd tájékoztatták az utast, hogy a gépkocsivezetőnek be kell tartania a foglalkozására vonatkozó szabályokat. Az utas ezt tudomásul vette, lemondott az utazásról, majd a leszálláshoz segítséget kért a rendőröktől. Az eset kapcsán rendőrségi eljárás nem indult” – írták érdeklődésünkre.

Az anyuka nem először utazott gyermekével buszon, ám eddig nem hozták ilyen megalázó helyzetbe. Visszaemlékezése szerint gyermeke csak addig mozgott szabadon a buszon, ameddig a jármű a rendőrt várva vesztegelt a megállóban. A történtek szempontjából fontos, hogy a V-Busz, miközben elvárja a mozgáskorlátozottaktól a gyermek rögzítését, addig a járművén a kerekesszékesek számára biztosított helyre nem szerelt fel biztonsági övet. Azt pedig a sofőr elégtelennek ítélte, hogy ölébe vegye a gyereket, mint más anyuka.

A társaság képviselője a kísérővel való utazást várta volna el utasától, ám ilyen feltételt csak magatehetetlen emberek számára ír elő. Szabályzata szerint akkor tagadható meg az utazás, ha a magatehetetlen ember kísérő nélkül, vagy ha valaki ittas állapotban akarná igénybe venni a szolgáltatást. A kerekesszékesekkel szemben egyetlen elvárás, hogy biztonságosan helyezkedjenek el a járművön.

A rendelkezés így fogalmaz: „A fogyatékos személyeknek biztonságosan kell elhelyezkedniük a többi utas és a saját egészségük, valamint testi épségük védelme érdekében. Az utazás akkor kezdhető meg, ha az eszköz menetiránynak háttal, a támlához nekitolatva befér az erre a célra kialakított helyre, valamint a fogyatékos személy és eszközének együttes tömege nem haladja meg a 250 kilogrammot.”

Kerekesszék: utazási kihívások

Kerekesszék: utazási kihívások

Fotó: narancs.hu

„A mozgáskorlátozottak nem másodrendű állampolgárok!”

A történtek miatt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. Álláspontjuk szerint „a V-Busz Kft. súlyosan megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor diszkriminatív utazási feltételekhez kötve kizárta a kerekesszékes anyukát és gyermekét az utazásból Veszprémben” – tájékoztatta a Narancs.hu-t a MEOSZ.

Az érdekvédelmi szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy a V-Busz a kerekesszékkel utazó szülőtől elvárják a kísérővel való utazást, vagy a gyerek magához rögzítését az autóbuszos utazás során, mivel ezt sem fizikai, sem szellemi állapotuk nem indokolja, s mindezt csupán arra hivatkozva, mert kerekesszékben él. „A mozgáskorlátozott emberek nem másodrendű állampolgárok, ugyanolyan jogaik vannak, mint bárki másnak!” – hangsúlyozza a MEOSZ.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a diszkriminációt nem csak abban látja, hogy a járművezető és a busztársaság szerint a kerekesszékes anyuka kizárólag kísérővel utazhatott volna, hanem abban is, hogy nem volt elegendő, hogy más, gyermekkel utazó nem kerekesszékes utashoz hasonlóan, önállóan közlekedve csupán az ölébe veszi és magához öleli a gyermekét.

„Határozott álláspontunk, hogy a V-busz Kft. nem biztosította az egyenlő esélyű hozzáférést a közösségi közlekedéshez, fogyatékossága alapján hátrányosan megkülönböztette a kerekesszékes édesanyát, amikor az utazásához kísérőt kért, illetve, amikor azért zárta ki az utazásból, mert gyermekét nem tudta rögzíteni” – tájékoztatta portálunkat Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

Jogsértő és megkülönböztető

A jogsértőnek tartott intézkedés miatt az érdekvédelmi szervezet belső vizsgálat lefolytatására kérte a V-Busz Kft.-t, amit a veszprémi közlekedési társaság elutasított. Ezek után a cég tulajdonosi jogait gyakorló önkormányzat vezetőjét, Veszprém fideszes polgármesterét, Porga Gyulát kérték arra, tegye meg a szükséges lépéseket a mozgáskorlátozott utasok egyenlő esélyű hozzáférése érdekében.

Kovács Ágnes: Megkülönböztetés történt

Kovács Ágnes: Megkülönböztetés történt

Fotó: meosz.hu

Kovács Ágnes a V-Busz utazást megtagadó eljárásával összefüggésben emlékeztetett az egyenlő esélyű hozzáférés követelményéről rendelkező a hazai és nemzetközi jogszabályokra is. „Az ENSZ fogyatékos emberek jogairól szóló egyezménye is előírja, a fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelének és az élet valamennyi területén történő teljes körű részvételének lehetővé tétele érdekében másokkal azonos alapon kell biztosítani a közlekedéshez való hozzáférést. A fogyatékossággal élő embereknek is joguk van ahhoz, hogy a közlekedési szolgáltatást másokkal egyenlő eséllyel, önállóan vegyék igénybe, akkor is, ha egyedül kívánnak utazni, és akkor is, ha kisgyermeküket is magukkal viszik” – szögezte le MEOSZ elnöke.

Aki szerint a V-busz Kft. eljárása túl azon, hogy jogsértő, még szembe is megy a magyar állam által a fogyatékos emberek érdekeit képviselő értékekkel.

Figyelmébe ajánljuk