Szünetel a Color Rádió, mégis összeférhetetlenségi üggyel támad a Fidesz Hódmezővásárhelyen

Kis-Magyarország

Összeférhetetlenség vizsgálatot kért egy vásárhelyi fideszes önkormányzati képviselő a Márki-Zay Péter polgármestert támogató többség egyik tagjával szemben. Az érintett cége rádiót működtet. A vásárhelyi közgyűlés kivizsgálta az ügyet, és úgy találta: nem sérült a média- és az önkormányzati törvény. A rádió adása október 31. óta szünetel.

Szeretné, ha nyílt ülésen tárgyalnának társai az ő esetleges összeférhetetlenségéről, mondta a napokban napirend előtt a hódmezővásárhelyi közgyűlésen Krupiczer Ferenc önkormányzati képviselő (Mindenki Magyarországa Mozgalom, Tiszta Vásárhelyért Egyesület). A polgármester mögötti többséget adó frakció tagja úgy gondolja, nincs titkolnivalója. Az ügyet ettől függetlenül zárt ülésen vitatták meg. A vizsgálatot Cseri Tamás (Szeretem Vásárhelyt Egyesület, Fidesz-KDNP) kérte.

A közgyűlés a zárt ajtók mögött úgy találta, nem sérti az önkormányzati és médiatörvény előírásait, hogy a Krupiczer Ferenc által is tulajdonolt KrupArt Kft.-nek internetes rádiója van. A törvény szerint nem lehet polgármester, önkormányzati képviselő olyan vállalkozás vezetője, amely médiaszolgáltató, és nem lehet felelős kiadó, főszerkesztő, szerkesztő sem. A jogi háttér mégsem ennyire egyértelmű.

Ilyen ügyben Csongrád megyében már folyt eljárás. Tavaly ősszel a megyei közgyűlés – szintén egy fideszes képviselő kezdeményezésére – vizsgálódott, majd megfosztotta képviselői mandátumától a jobbikos Kiss Attilát, mivel olyan egyesület elnöke volt, amely internetes portál felelős kiadója. Kiss bírósághoz fordult, amely végül jogosnak találta a közgyűlés határozatát. Kiss helyett új jobbikos képviselő ült a Csongrád megyei közgyűlésbe. A két eset között alapvető különbség, hogy Kiss képviselősége és egyesületi elnöksége alatt végig működött, és azóta is működik a mcsipos.hu híroldal.

Krupiczer Ferenc (középen) rádiósból képviselő lett

Krupiczer Ferenc (középen) rádiósból képviselő lett

Fotó: Krupiczer Ferenc/Facebook.com

„Tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat”

A KrupArt által fönntartott Rádió Color honlapján azonban ez a közlemény olvasható a legutóbbi önkormányzati választás óta: „Tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat, hogy adásunk 2019. október 31-én 22 órától szünetel. Honlapunkon a PODCAST menüben a korábban elhangzott műsorainkat a továbbiakban is meghallgathatják.”

„1995 óta létezik a kft-nk, amely több mindennel, így zeneoktatással is foglalkozik. Idén május harmadikán indítottuk el a rádiót” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu-nak a döntés után Krupiczer Ferenc. „Nekem már akkor volt olyan ambícióm, hogy képviselő leszek, de ehhez előbb meg kellett válasszanak. Mire megszólaltunk, én már utánanéztem annak, mit kell tennem a győzelmem esetén, hogy ne sértsem meg az önkormányzati és a médiatörvényt. Kérelmet írtam tehát a médiahatósághoz, hogy függesszük föl a rádió működését. Erre válaszoltak, lezajlott az eljárás, a rádió működését októbertől hat hónapra felfüggesztettük” – mondta Krupiczer.

Végleg elhallgat

Ez olyan következménnyel is jár, ha ezalatt nem indítják újra a szolgáltatást, a rádió automatikusan megszűnik. Krupiczer Ferenc nem akarja folytatni a rádiózást. Azért nem szüntette meg azonnal, mert e hat hónap alatt még alakulhatnak úgy a dolgok, hogy ha ő nem lesz a cégben, tulajdonostársa folytathatja a rádiózást.

„Van a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak egy állásfoglalása, amelyből szintén egyértelműen kiderül, hogy szabályosan jártam el” – mondta a képviselő. Ráadásul ezen állásfoglalás szerint médiaszolgáltatásnak olyan tevékenység minősül, amelynek bizonyos feltételeket együttesen kell teljesítenie: működjön rendszeresen, gazdasági kockázatvállalás mellett, viseljen önálló szerkesztői felelősséget, készítsen műsort tájékoztatás, oktatás vagy szórakoztatás céljából, és vegyen igénybe elektronikus hírközlő hálózatot.

Október végén elhallgatott

Október végén elhallgatott

Fotó: Rádió Color/Faecebook.com

„Fontos leszögeznünk, ha tudatosan nem törekszik bevételre a szolgáltató, hanem jószolgálati céllal tartja fenn a sajtóterméket, akkor nem tartozik a szabályozás hatálya alá. Amennyiben a tevékenységre semmilyen módon nem jellemző a nyereségre törekvés, hanem egyszerűen a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlását valósítja meg, nem beszélhetünk szolgáltatásról” – idézett az állásfoglalásból Krupiczer, aki sajnálja, hogy kormánypárti képviselőtársa figyelmen kívül hagyja a szakmaiságot.

A kormányhivatal is megvizsgálja

„Azzal, hogy a cég vezetését nem adta át másnak, hiába függesztette fel működését a rádió, ő nem felelt meg a törvény előírásainak – érvelt a magyarnarancs.hu kérdésére Cseri Tamás. – A többség ezt nem találta problémásnak. Úgy tudom, a kormányhivatal törvényességi szempontból ellenőrzi a határozatokat, így ezt is látni fogja. Ki fog derülni, kinek van igaza” – tette hozzá a fideszes önkormányzati képviselő. A kérdésre, hogy ő vette-e észre a cégvezetői és a képviselői tisztség esetleges összeférhetetlenségét, azt felelte, nem. Ugyanakkor ismeri ő is a rádiót, hallgatta is.

Cseri Tamás: Ki fog derülni, kinek van igaza

Cseri Tamás: Ki fog derülni, kinek van igaza

Fotó: Cseri Tamás/Facebook.com

Figyelmébe ajánljuk