Miskolc

Nem nevezték ki Verest a Földes gimnázium élére

  • Kovács István
  • 2012.09.27 22:20

Kis-Magyarország

A miskolci képviselő-testület immáron másodszor nem nevezte ki Veres Pált a Földes gimnázium igazgatójává, annak ellenére, hogy társadalmi támogatottsága nemhogy nagy, de akkora, aminél nagyobb nem is lehetne.

Majdnem este kilenckor ért véget csütörtökön a zárt képviselő-testületi ülés, amelyen több oktatási intézmény vezetői kinevezéséről, pontosabban ki nem nevezéséről döntöttek. Igazgató nélkül maradt az Arany János, a Szabó Lőrinc és a bulgárföldi iskola, és az „előzetes várakozásnak” megfelelően a Földes Ferenc Gimnázium is. A maratoni ülés után dr. Simon Gábor MSZP-s képviselő elmondta, hogy a Földesről szóló vitában alig kezdődtek el a két oldal érvelései, amikor Szegedi Márton immár független képviselő ügyrendi javaslatot tett a vita lezárására, amit a kormánypárti többség azonnal megszavazott. A gombnyomás eredménye nem tartogatott meglepetést, így a másik három iskolához hasonlóan a jó hírű gimnázium élére sem neveztek ki igazgatót.

A Földes egy évre megbízott igazgatója, Veres korábbi helyettese, Fazekas Róbert igazgatóhelyettesnek nevezte ki volt főnökét. Az iskola és támogatói csak abban bízhatnak (ebben is csak jogilag, mert nagyjából nulla az esélye), hogy a januári fenntartóváltás után politikai helyett szakmai döntés születik a poszt betöltéséről.

Veres 15 éven át igazgatta a középiskolát, amely kiváló eredményeket produkált. Megbízatása idén júniusban járt le, akkor kezdődött kálváriája. Az igazgatót a tantestület, a szülői munkaközösség és a diákok végig egyhangúlag támogatták, annak ellenére, hogy a városvezetés olyan egyértelműen támadta, hogy a mellette való kiálláshoz civil kurázsi kellett.

Előzmények

Az oktatási bizottság döntése, a támogatók reakciója és a politikai motivációk

Szerdán több százan demonstráltak Veres mellett

A júniusi elutasítás története

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.