Nem szavazták meg a hosszabbítást, megszűnhet a buszközlekedés Jászberényben

Kis-Magyarország

Két ügyben is megakadályozták a döntéshozatalt Jászberényben a fideszesek, akik váratlan helyről kaptak támogatást. 

"Mi vagyunk a bot a küllők között" – mondta Orbán Viktor tavaly október 23-án, a jászberényi Fidesz-frakció pedig tökéletesen igyekszik végrehajtani ezt a feladatot, a képviselő-testület szerdai ülésén két ügyben is sikerült megakadályozniuk a döntést. A jászberényi testületben egy mi hazénkos, hét fideszes és elvileg hét ellenzéki képviselő ül (ez utóbbiról lásd a keretes írásunkat a cikk végén). 

Még az előző ciklusból áthúzódó telekügyletet tárgyalt a jászberényi önkormányzati képviselő-testület a legutóbbi ülésén, amelynek lényege, hogy egy helyi vállalkozó felajánlott egy telekcserét. Ő adná a szociális otthon melletti 505 négyzetméteres ingatlanát, cserébe kér egy területet, a Ferencesek téri közterületből 330 négyzetmétert. 

Budai Lóránt jobbikos polgármester hangsúlyozta, olyan cseréről lenne szó, amelynek révén a szociális otthon bővülhet, és amire nagy szükség is lenne. A főépítész is megerősítette ennek a fontosságát, a telek ezen része eddig "útövezetként szolgált", ezt minősítenék át sokkal hasznosabb területté.

A cserét felajánló vállalkozó azt mondta, hogy az ügylet igazából arányban sincs egymással, hiszen az ő telke nagyobb, mint amit meg szeretne szerezni, de nem kíván többet kérni érte, mint amennyiért ő vásárolja meg a kisebbet. Az új részen fenyőritkaságokkal beültetett botanikai kertet kíván kialakítani. 

A Fidesz ezek után tette fel a kérdést, hogy ha ez csere, akkor az előterjesztésben erről miért nincs szó? 

Balogh Béla alpolgármester erre ismertette, hogy azért, mert jogilag nem "sima" cseréről van szó, ugyanis a vállalkozó területe a kft.-je tulajdonában áll, a telket pedig a magánszemély ügyvezető venné meg, lényegében vételről és eladásról van szó, csak gazdaságilag lehet cseréről beszélni, hiszen a két telek értéke nagyjából egyenlő.

Szabó Tamás, az előző ciklus fideszes polgármestere – akit nemrég bűnösnek mondott ki a bíróság egy ügyben – szerint egy ötéves történetről van szó, de ha cseréről beszélnek, akkor úgy vélte, rögzíteni kell az erre vonatkozó szándékot, hogy ha eladja az önkormányzat a területét, akkor a vállalkozó megveszi azt. A vállalkozó erre azt mondta, már 2019-ben felajánlotta a cserét és szándékát továbbra is fenntartja. Szabó – aki egyébként támogatta a tervet – azonban továbbra is szükségesnek tartotta a szándéknyilatkozat meglétét és sürgette annak megkötését.

Budai Lóránt a szándéknyilatkozat megfogalmazása és aláírása érdekében 15 perc szünetet rendelt el, de amikor az ülésterembe visszatértek a képviselők, Szabó Tamást, akinek a kívánságát ezzel teljesítették, már hiába keresték, egy képviselőtársa közölte, már nem megy vissza, mert elment. Budai úgy fogalmazott, hogy már meg se lepődik, folytatódik a komédia a Fidesz részéről.

A testület többsége végül nem támogatta az előterjesztést, így egyelőre nem lesz csereügylet, bár a szándéknyilatkozat immár rendelkezésre állt.

A másik napirendi pont a helyi tömegközlekedés ügye volt, ugyanis a város közigazgatási területén végzendő helyi, menetrendszerű autóbusszal történő személyszállítás ellátására vonatkozó szerződés az év végén lejár. Új szerződés kellene, hogy továbbra is legyen szolgáltatás, az új szerződés három évre szólna. 

Elhangzott, hogy jelenleg a szolgáltatást a korábbiakhoz képest kevesebben veszik igénybe, viszont egyre többe kerül a városnak. 

A szerződéshosszabbításról szóló előterjesztést végül a testület nem fogadta el, amiről Balogh Béla alpolgármester azt mondta, hogy ezzel veszélybe kerül a jövő évi szolgáltatás megrendelése, mert az új szerződés megkötése időbe kerül. Hangsúlyozta,

a Fidesz mondja ki nyíltan, hogy nem támogatja a buszközlekedést a városban és ne sumákoljon.

Budai Lóránt ehhez hozzátette, a nyílt és a tiszta játék szerinte nem a Fidesz-frakció erénye, az biztos. Erre azonban nem reagált senki sem a Fidesztől.

A testületi ülés végére is jutott még egy "poén", mert Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője nyilvánosan megfenyegette a jegyzőt, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellene a kormányhivatalnál, ha a Facebookon kommentelni mer a jövőben.

Budai Lóránt polgármester közösségi oldalán úgy reagált a testületi ülést követően, hogy "a Fidesz frakciója háromszor verte át őket, azaz háromszor szavaztak másként, mint ahogyan azt megígérték."

A Fidesz oldalán a volt DK-s alpolgármester

A telekcsere vitájában felszólalt Gedei József DK-s képviselő is, aki nemrég lemondott az alpolgármesteri tisztségéről. Hozzászólását azzal kezdte, hogy személyesen még nem találkozott az érintett vállalkozóval, aki erre közbevágva emlékeztette őt arra, hogy már többször személyesen találkoztak és egyeztettek is ebben az ügyben, sőt, kezet is fogtak rá.

Gedei zavarában a vállalkozó szakállára fogta, hogy nem emlékezett rá, majd kifejtette, hogy míg alpolgármesterként elfogadta a telekcserét, most, képviselőként már nem támogatja, mert megváltozott a véleménye, állítása szerint a választói is erre ösztökélték.

Balogh Béla alpolgármester szerint Gedei korábban nem tiltakozott a csereügylet ellen, és a választói akaratra hivatkozást is furcsállta, ugyanis Gedeit senki sem választotta meg egyéniben, egy egyesület jóvoltából lehet képviselő. E lendülettel fel is kérte Gedeit, hogy adja vissza mandátumát.

Gedei – akit többen a Fidesz emberének tartanak – erre úgy reagált közösségi oldalán, hogy szerinte viszont megbukott a jászberényi városvezetés.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk