Patakként csordogál a Zagyva, korlátozzák a vízkivételt

  • narancs.hu
  • 2022. július 14.

Kis-Magyarország

Kritikus a vízhozam, úgyhogy már csak korlátozottan engedik, hogy a gazdák a folyó vizéből öntözzenek.

Annyira kevés a víz a Zagyvában, hogy már korlátozzák a folyóból kivehető öntözővíz mennyiségét. 

A Zagyva vízállása a szakértők szerint kritikus, ezért nem engedhetik a környékbeli gazdálkodásoknak, hogy a folyó vizét korlátlanul használják öntözésre. Az aszály miatti korlátozások között ez most egy új szintet jelenthet, hiszen eddig elsősorban az ívóvízzel való locsolást korlátozták egyes helyeken.

 
A Zagyva jelenleg csak patakként fut bele a Tiszába Szolnoknál
Fotó: TA
 

 

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG ) Jászberényben folytatott egyeztetést a gazdákkal a helyzetről. A KÖTIVIZIG döntése szerint a vízkivétel már csak kétnaponta felülvizsgált menetrend szerint lehetséges. Az eseményen résztvevő, vízkivételi engedéllyel rendelkező gazdálkodók támogatásukról biztosították a vízkészlet optimális felhasználását lehetővé tevő vízügyi intézkedéseket.

A közösen kialakított menetrendet a mostani aszályos időszakban kétnaponta felülvizsgálja a vízügyi igazgatóság a beérkezett vízfelhasználási kérelmek figyelembevételével.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.