Patakként csordogál a Zagyva, korlátozzák a vízkivételt

  • narancs.hu
  • 2022. július 14.

Kis-Magyarország

Kritikus a vízhozam, úgyhogy már csak korlátozottan engedik, hogy a gazdák a folyó vizéből öntözzenek.

Annyira kevés a víz a Zagyvában, hogy már korlátozzák a folyóból kivehető öntözővíz mennyiségét. 

A Zagyva vízállása a szakértők szerint kritikus, ezért nem engedhetik a környékbeli gazdálkodásoknak, hogy a folyó vizét korlátlanul használják öntözésre. Az aszály miatti korlátozások között ez most egy új szintet jelenthet, hiszen eddig elsősorban az ívóvízzel való locsolást korlátozták egyes helyeken.

 
A Zagyva jelenleg csak patakként fut bele a Tiszába Szolnoknál
Fotó: TA
 

 

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG ) Jászberényben folytatott egyeztetést a gazdákkal a helyzetről. A KÖTIVIZIG döntése szerint a vízkivétel már csak kétnaponta felülvizsgált menetrend szerint lehetséges. Az eseményen résztvevő, vízkivételi engedéllyel rendelkező gazdálkodók támogatásukról biztosították a vízkészlet optimális felhasználását lehetővé tevő vízügyi intézkedéseket.

A közösen kialakított menetrendet a mostani aszályos időszakban kétnaponta felülvizsgálja a vízügyi igazgatóság a beérkezett vízfelhasználási kérelmek figyelembevételével.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk