Kiteregette a fideszesek szennyesét, máris elindult a lejáratása

Kis-Magyarország

Kénytelen volt levenni a Gyulai Hírlap Online azt a hétfő este feltett cikket, amely szerint egy korábbi feljelentés nyomán a Békés Megyei NAV már meg is indította a nyomozást Galbács Mihály ellen csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt. Augusztusban Galbács Orbánnak elküldött dolgozata robbantatta ki az állítólagos korrupció miatti háborút.

Alig telt el pár hét, hogy kiteregette a helyi fideszesek szennyesét, máris szembetalálta magát a propagandamédiával Galbács Mihály. Az egykori fideszes alpolgármester saját bőrén érezhette, mennyire igazak az egri kormánypárti politikus nemrég kiszivárgott szavai: aki a pártot támadja, kritizálja, az ellenség, és nem kímélik. Galbácsot minden fronton támadják.

Elsőként a Narancs.hu három részes cikksorozatban számolt be a Fidesz vezérkarának – Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak és Kubatov Gábornak – is elküldött 23 oldalas dolgozatról, amelyben Galbács korrupciógyanús ügyekről írt, illetve feltárta a belső intrikákat, amikben Görgényi Ernő gyulai polgármester és két helyettese, Alt Norbert és Kónya István játszották a főszerepet. Utóbb, nagy visszhangot kiváltva, az országos sajtó is foglalkozott az üggyel, mire Görgényi bejelentette, a rágalmazás miatt bíróságra viszi az ügyet.

Az országos hírveréstől és a helyi felbolydulástól nem függetlenül Galbács Mihály a több részre szakadt ellenzék egyik polgármesterjelöltje lett, ezzel viszont automatikusan kizárta magát a Fideszből.

Elővették a fociklub ügyeit

Ettől nem függetlenül még szeptember elején arról írt a helyi sajtó, hogy gyulai felnőtt labdarúgó klubot működtető Gyulai Termál FC elnöksége ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Galbács Mihály elnöksége idején történt szabálytalanságok miatt. A fociklub elnöksége azt kérte a hatóságtól, hogy rendeljen el nyomozást, bűncselekmény esetén pedig vonja felelősségre az érintetteket.

Kónya István (bal) és Görgényi Ernő (jobb oldal)

Kónya István (bal) és Görgényi Ernő (jobb oldal)

Fotó: Kónya István/Facebook.com

Az utóbbi években Galbács volt a klubelnök és jelenleg is az elnökség tagja. Ő azt mondta a Narancs.hu-nak: hivatalosan nem tud az elnökség feljelentéséről, noha elnökségi tagként ez magától értetődő volna. Ebben az ügyben tudomása szerint nem tartottak elnökségi ülést. Csakhogy a gyulai képviselő-testület szeptember végi ülésén Kónya István alpolgármester azt ígérte Galbácsnak, hogy majd a tárgyalóteremben találkozni fognak, ahol minden kérdésre felelnie kell.

A Gyulai Hírlap Online felületén október 7-én, hétfő este „Csalás, hűtlen kezelés, sikkasztás” címmel jelent meg terjedelmes anyag, ami valójában a Gyulai Termál FC elnökségének egymondatos közleményére épült. A Fideszhez közel álló szerkesztők azonban úgy látták helyesnek, ha a cikkbe applikálják azt a Galbácsot lejárató szóróanyagot is, amelyet minden gyulai vasárnap estére megtalált postaládájában.

A karaktergyilkosság mintapéldányának számító röplapot a leginkább csak papíron létező gyulai Fidelitas jegyzi.

Semmivel sem tudták igazolni

Az egymondatos közleményt előbb Dobi Róbert, a Gyulai Termál FC elnöke, majd utóbb, javítva, a klub elnöksége jegyzi. Ez a következőképpen szól: „A Gyulai Termál FC korábbi elnöke, Galbács Mihály vezetése alatti időszakban elkövetett cselekmények, így költségvetési csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás miatt, a klub új elnöksége által tett feljelentés okán a NAV Bűnügyi Igazgatósága a napokban elrendelte a nyomozást.”

Korda György mellett Alt Norbert (bal) és Kónya István

Korda György mellett Alt Norbert (bal) és Kónya István

Fotó: Kónya István/Facebook.com

Ezzel kapcsolatban újfent azt hangsúlyozta portálunknak Galbács Mihály, hogy még mindig az elnökség tagja, így ezt a közleményt nem jegyezhette a „Gyulai Termál FC elnöksége”. Másrészt neki, mint érintettnek, nincs tudomása a nyomozás elrendeléséről, de hivatalosan a feljelentésről sem.

Ezt közölte Mocsár-Pörjés Józseffel, a Gyulai Hírlap felelős szerkesztőjével, aki ezt követően felhívta Dobi Róbertet, hogy támassza alá azt a közleményben szereplő új állítást, hogy a NAV az ügyben elrendelte a nyomozást. Ám ezt a klubelnök – dacára a közleményben foglaltaknak – nem tudta semmivel alátámasztani.

Ilyen eset még nem volt

„Olyan eset még nem fordult elő munkám során, hogy egy közleményben foglalt állítást ne tudtak volna alátámasztani, ezért nem volt más lehetőség, mint az cikket levettük a Gyulai Hírlap online felületéről” – mondta érdeklődésünkre Mocsár-Pörjés József felelős szerkesztő.

Kérdés, ha semmivel nem tudják alátámasztani a sajtóközleményben szereplő állítást a Gyulai Termál FC elnökségének tagjai, akkor miért adtak ki közleményt? Kérdés az is, hogy mennyire cselekedtek saját szakállukra? S miért éppen a helyhatósági választás véghajrájában?

A választás rendje elleni bűncselekmény?

Galbács Mihály a Narancs.hu-nak elmondta, kedden járt a Békéscsabán, a NAV Békés Megyei Igazgatóságán, ahol azt közölték vele: nem feljelentést, hanem közérdekű bejelentést tettek az ügyben.

Ezt követően 30 napja van az adóhatóságnak, hogy döntsön a közérdekű bejelentésről. Elutasíthatja, befogadhatja, vagy további egy hónappal meghosszabbítja a vizsgálat határidejét. Majd, ha megalapozott gyanút talál, továbbíthatja az ügyet a rendőrségnek. Ám itt nem tartunk.

Galbács, ha kell, megteszi a szükséges lépéseket

Galbács, ha kell, megteszi a szükséges lépéseket

Fotó: A szerző felvétele

Ezzel szemben a Galbács Mihály lejáratására készült szórólapon az szerepel, hogy a „Termál FC új vezetése feljelentést tett a Galbács Mihály elnöksége alatt elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt.” Ebből három dolog biztosan nem igaz. Az új vezetés ezt nem tehette, mert az elnökségben Galbács benne van, ám ő nem tud erről semmit. A feljelentés valójában közérdekű bejelentés, végül nem a felsorolt bűncselekmények, legfeljebb annak gyanúja miatt születhetett meg a bejelentés.

„Egyértelmű, hogy a Fidesszel szembeni esélyes polgármesterjelölt politikai karaktergyilkossági kísérlete zajlik most Gyulán. Kérdés, mindez alkalmas-e a választás rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanújára, s ezzel szoros összefüggésben, a választók megtévesztésére" – mondta Galbács „Ha igen, akkor megteszem a szükséges lépéseket” – fűzte hozzá. Meglátása szerint őt most, közvetlenül a helyhatósági választás előtt, minden alap nélkül, hazug módon bűnözőnek állítja be a gyulai Fidesz.

A Fidesz/Fidelitas lejárató szórólapja

A Fidesz/Fidelitas lejárató szórólapja

Fotó: A szerző felvétele

Az ügyben többször kerestük Kónya István sportért is felelős gyulai alpolgármestert, de nem reagált megkeresésünkre.

(Címlapfotókon Galbács Mihály volt fideszes gyulai alpolgármester, jelenleg a békési fürdővárosban az ellenzék egyik polgármesterjelöltje. A felvételt a szerző készítette.)

Figyelmébe ajánljuk