Vác

Horthy Miklós utca: elnapolva

  • Matkovich Ilona
  • 2011. november 21.

Kis-Magyarország

Napirenden volt, de nem szavazták meg a képviselők, hogy Vácott legyen Horthy Miklós út. Nem elvi okok miatt, hanem csak azért, mert kevés utcanévtábla van kihelyezve a városban.

Egyelőre nem lesz Vácott Horthy Miklós út – ennyi biztos a városi önkormányzat november 17-i  ülése után. Az előterjesztés szerint tizenhárom utcát neveztek volna át, köztük a rendszerváltáskor Budapesti főútra keresztelt néhai Mártírok útját, amely a felterjesztés értelmében csütörtöktől Horthy Miklós nevét viselhette volna, míg a mostani Köztársaság utat gróf Csáky Károly váci megyés püspökről tervezték elnevezni. Utóbbi azért is kevéssé érthető, mert a Köztársaság úton megkérdezett lakók közül senki nem ismerte a váci iskolaépítő Csáky Károly munkásságát; mint egyikük megjegyezte, ez persze nem kizáró ok, hiszen lassan azt is elfelejtik, mi az a köztársaság.

A csütörtöki ülésen az utcanév-átkeresztelésre beérkezett javaslatokat az illetékes szakbizottság tárgyalta, amely többek között megállapította: tűrhetetlen, hogy a város területének közel egyharmadán nincsenek kihelyezett utcanév-táblák; így abban egyeztek meg, hogy előbb ezt a hiányt kell pótolni, és csak aztán jöhetnek az új utcanevek. Mondjuk a Horthy utca.

Figyelmébe ajánljuk