Kazincbarcika

Összevonnak három borsodi kórházat

  • Grünczeisz Kata
  • 2012. július 19.

Kis-Magyarország

Szeptembertől egyesül két vagy három borsodi kórház. Az igazgató minden bizonnyal az edelényi kórházvezető, Daher Pierre lesz. A fideszes országgyűlési képviselő a héten bemutatkozott az egyik érintett intézmény, a Kazincbarcikai Kórház orvosainak.

Daher Pierre vezetése alatt egyesül szeptembertől két, de nem kizárt, hogy három borsodi kórház: az edelényi Koch Róbert, a Debreceni Egyetem Kazincbarcikai Kórháza, sőt lehetséges, hogy az ózdi Almási Balogh Pál Kórház is a fúzió részese lesz. Az összevonás tervét hetek óta rebesgetik – a narancs.hu is napok óta várja erre irányuló kérdéseire a válaszokat az edelényi kórházigazgatótól, ám ő szerdáig nem reagált megkeresésünkre.

Daher Pierre


Daher Pierre

Fotó: MTI

Kedden viszont személyesen tőle, azaz Daher Pierre-től értesülhettek az összehívott barcikai dolgozók a nagyszabású tervekről. „Igyekezett megnyugtatni minket, hogy amint kinevezik, mindent meg fog tenni az aktív ágyak megtartásáért, de addig nem tud ígérni semmit. Az emberek ingerülten reagáltak, hurrogtak és fütyültek, miközben Daher Pierre próbálta őket túlharsogni, azt hangoztatva, hogy itt szó nincs politikai döntésről, a megegyezés pedig mindannyiunk érdeke. Olyan volt az egész, mint egy megszállás, amihez ha tetszik, ha nem, jó képet kell vágni” – mesélte a narancs.hu-nak egy, a kórházban dolgozó orvos, aki a feszült helyzetre tekintettel neve elhallgatását kérte.

 

A hármas fúzió létrejötte esetén a financiális gondok miatt még áprilisban bezárásra kényszerült kazincbarcikai uszoda sorsa is új irányt vehet: könnyen elképzelhető ugyanis, hogy az uszoda – amelyet a kórház fizikoterápiás célokra használna – újranyithat a városi kórházak egyesítésével létrejövő egészségügyi centrum részeként.


Mint mi is megírtuk,Borsodban júniusban elkezdődött a fekvőbeteg-szakellátás átszervezése. Ennek keretében az ózdi kórház csaknem negyven, a szocialista vezetésű Kazincbarcika pedig közel 140 ágyat veszített volna az eredeti tervek szerint a 180-ból. Utóbbi intézményben végül egy helyi demonstráció hatására a szülészet-nőgyógyászat és a sebészet 15-15 ágyat megtarthatott.


Szitka Péter, Kazincbarcika MSZP-s polgármestere továbbra is bízik abban, hogy a kórház aktív ágyait visszaállítják, többek között annak a majd′ 16 ezer tiltakozó aláírásnak a hatására, melyeket a tegnapi napon adott át Beneda Attilának, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnökének. Csütörtök délután a Jobbik tart tüntetést Kazincbarcikán.

Egyenesen, előre
Daher Pierre előbb a miskolci kórház sebésze, majd Szendrőlád háziorvosa, ezt követően 2000-ben az edelényi szakrendelő vezetője lett, 2008-tól pedig már az edelényi Koch Róbert Kórházat és Rendelőintézetet igazgatta. A Fidesz színeiben 2002-től az edelényi képviselő-testület tagja, és bár a 2010-es országgyűlési választásokon a független Molnár Oszkár beelőzte, Pelczné Gál Ildikó Brüsszelbe távozásával 2010 júniusában mégis bekerült a parlamentbe. Érdekérvényesítő képessége tiszteletre méltó: kórházának tüdőgyógyászata az új rendszerben III-as progresszivitási szintet kapott – szemben a Miskolci Semmelweis Egészségügyi Központ tüdőgyógyászatával, ami a szakma szerint a legmagasabb szinten végzi az ellátást –, s ezzel a megye csúcsintézményévé vált. Februárban pedig Orbán Viktor megbízásából utazott Libanonba, hogy a tárgyalódelegáció vezetőjeként a kétoldalú kapcsolatokat erősítse.

 

Figyelmébe ajánljuk