„Öt perc bátorság” – Mesterházy a választásról, Welsz Tamásról és a Simon-ügyről

  • Kovács István
  • 2014. március 24.

Kis-Magyarország

Ózdon fórumozott a szocialista pártelnök több száz szimpatizáns előtt. Itt mondta el lapunknak Mesterházy: a Simon-ügy vizsgálóbizottságának keddi ülésére nem megy el.

Nem zavarta meg a szimpatizánsokat, hogy zápor kerekedett az ózdi központi parkolóban tartott, kora délután kezdődő szocialista lakossági fórum elején. Még a B.-A.-Z. megyei 3. számú választókörzet legtávolabbi régiójából, Szendrőből is érkezett egy utasokkal teli autóbusz. A leszállók közül Ferenc elmondta, hogy feléjük is csak hirdetik a munkahelyet, ezzel szemben közmunkát szerveztek, ám az napokon belül véget ér.

Busszal is jöttek Ózdra

Busszal is jöttek Ózdra

 

B. István évtizedek óta résztvevője a baloldali rendezvényeknek, az ózdi fórum után a délutáni miskolci eseményre is elutazott. Nyugdíjasként nem érzi magát biztonságban, mert bármikor elvehetik a nyugdíját, ahogyan tették azt a korkedvezményesekkel. Számára egyértelmű, hogy április 6-án szavazni fog. Kovács József évtizedek óta faragja a rímeket, de két éve kezdett el politikai verseket írni. Azt mondja, akkor telt be nála a pohár a kormány intézkedéseivel és a haveri lenyúlásokkal. Úgy érzi, nincs félnivalója, ezért állt most ki a közönség elé, és mondta el kritikus hangvételű versét.

Mesterházy Attila Welsz Tamásról

A téren a több száz szimpatizáns esernyők alatt hallgatta Mesterházy Attilát, aki beszéde elején kijelentette: nem a TEK és a rendőrség szoros őrizetében utazott Ózdra – utalva Orbán Viktor februári látogatására. Kitért a városban négy éve elhangzott „hazugságokra”, mint az elhíresült két hét alatt rend lesz, vagy tíz éven belül egymillió munkahelyet teremtenek. „Ezekből semmi nem valósult meg” – hangoztatta.

Elmondta: ők 250 ezer munkahelyet ígérnek közmunka helyett, a minimálbért nettó 100 ezer forintra emelik. Mérsékelni fogják a vállalkozói járulékot, a bruttó félmillió fölötti fizetéseket pedig a jelenlegihez képest igazságosabban adóztatják meg. Kitért a térség megközelíthetőségére, hiszen Budapest irányában félpályás lezárások nehezítik a közlekedést. „A Fidesz Fónagy János vezetésével többször ígérte, hogy Ózdot 90 percre hozzák Budapesthez” – mondta Mesterházy. Szerinte a tervek is elkészültek, de hiányzott a politikai akarat a végrehajtáshoz. A kormányváltók nem csak Borsodban, de az egész országban fontosnak tartják a közútfejlesztést. Gyökeresen át kell alakítani a hibás gazdaságpolitikát is, mert emiatt áll most az euró 315 forinton. „Aki tehát igazságosabb közteherviselést és félelem nélküli országot szeretne, az a kormányváltókra szavaz” – mondta végezetül a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Tömött volt az ózdi parkoló

Tömött volt az ózdi parkoló

 

Ezek után Mesterházy Attila a magyarnarancs.hu tudósítójának elmondta: aki abban érdekelt, hogy Magyarország egy szabad, igazságos ország legyen, rájuk fog szavazni. „Öt perc kell hozzá, és a szabadságot nyerhetjük el.” Aki pedig nem azt kapta, amit négy éve ígértek neki, vagy úgy érzi, hogy rosszabbul él, mint négy éve, ők szintén a táborukat gyarapítják. A határon túli magyarok közül egyébként jóval kevesebben szavaznak majd, mint amire a kormány számított, az ő szavazataik alapján három mandátum sorsa dőlhet el. A baloldal egy új nemzetpolitikát hirdetett meg, ezért támogatták a kettős állampolgárságot is, amelynek része volt, hogy külhoni erős választási kampánnyal nem akarták nehezíteni a magyar–magyar kapcsolatokat, mert az az ottani szélsőjobb malmára hajtaná a vizet.

A Simon-ügyben érintett Welsz Tamás halálához annyit fűzött hozzá, hogy érdekes a szituáció, mert öt napja halt meg és még mindig nincsenek pontos adatok a halálával kapcsolatban, amelynek közlése a rendőrség feladata lenne. „Az igazság mielőbbi napvilágra kerülése mindenki számára fontos.”

Mesterházy Attila Oroszlányban

Mesterházy Attila Oroszlányban

Fotó: MTI

A kampányról kifejtette, nagyon komoly ellenszélben kell dolgozniuk, mert a közszolgálati média megszűnt, helyette „csak Fidesz-pártmédia van”. Az adófizetők pénzéből is a Fidesz kampányol, éppen ezért használják a közösségi médiát, a Facebookot, mert ott tudják elérni az embereket.

A miniszterelnök-jelölt elárulta: kedden sem vesz részt a Simon-ügy vizsgálóbizottságának az ülésén, mert arról már bőven kifejtette a véleményét, és az egész nem más, mint fideszes kommunikációs játék. Ő pedig szívesebben beszélget a választópolgárokkal, mint a bizottság tagjaival.

Ózd és a sötétség

Nyakó István országgyűlési képviselőjelöl szavai szerint „Ózdon ma még a sötétség az úr”. Öt perc bátorságot kért Nyakó ezután a jelenlévőktől, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a Fideszt a választás napján leváltsák szavazatukkal. Hozzátette: azután újra szabad lesz az ország.

Gúr Nándor MSZP-alelnök Orbán-kritikával kezdte mondandóját. Miközben Borsodban a mérhetetlen szegénység az úr, ő mindent megtett azért, hogy maguknak, barátaiknak milliárdos vagyonokat szerezzen. „Ilyen gyáva miniszterelnöke egyébként sem volt még Magyarországnak, aki ellenfeleivel ne merne kiállni egy vitára, ahol beszámolhatna az elmúlt négy év munkájáról” – fejtette ki Gúr.

Nyakó most már fideszes ellenfele szórólapját lobogtatta, aki „büszke arra, hogy háromezer munkahelyet teremtettek négy év alatt a térségben”. Kérdés, hogy hol, mert a választókörzetben a tényleges szám „egy nagy büdös nulla” – tette hozzá. Ezzel szemben ők, vagyis a kormányváltók, munkát, kenyeret, tisztességes béreket, és az Ózd–Budapest közötti közúti közlekedés felgyorsítását hirdetik.

Figyelmébe ajánljuk