Kizárás vár a DK veszprémi frakcióvezetőjére

Kis-Magyarország

Katanics Sándor függetlenként indulna el az előválasztáson, miután pártja egy külső, civil jelöltet tmogatna. A döntés okairól kérdeztük a veszprémi képviselőt. 

Beidézte a DK fegyelmi tanácsa Katanics Sándort amiatt, hogy néhány hete a DK veszprémi frakcióját vezető képviselő bejelentette, függetlenként úgy is elindul az előválasztáson, hogy a párt központi döntése szerint egy helyben ismeretlen jelöltet, a civil Csonka Balázst indítja. Katanics úgy látja, saját oldala néhány tagja számára legyőzendő ellenséggé vált. A civilben középiskolai tanár Katanics Sándort kérdeztük a terveiről és az előválasztásról. 

magyarnarancs.hu: „Egyszerre volt vicces és szomorú, hogy a DK pártigazgatója a kizárásomat kezdeményezte arra hivatkozva, hogy cselekedeteimmel veszélyeztetem a párt erkölcsi és politikai céljainak a megvalósulását. Tőlem kezdte félteni az ellenzék tavasszal esedékes sikereit. Nem jutott eszébe, ami nyilvánvaló: a választók nem szenvednek politikai vakságban, bármit nem fogadnak el, hiába kínálják fel azt fogyasztható formában” – írta Facebook-posztjában. Hogyan értelmezi a párt erkölcsi és politikai céljait? Mikre utalhatott a fegyelmi eljárást elindító pártigazgató?

Katanics Sándor: A pártigazgató, Sebián-Petrovszki László a politikai célok veszélyeztetése alatt vélhetően azt érti, hogy az országos elnökség jelöltjével szemben, a helyiek akaratából én is el szeretnék indulni az előválasztáson. Május elején írtam egy aggódó bejegyzést a közösségi oldalon, ami országosan ismertté vált, amiben azt kértem az együttműködő pártoktól, gondolják át jobban, van-e értelme ezeknek a kölcsönös visszalépéseknek egymás javára. Nem lesz-e az előválasztásból így sokak érzése szerint csupán „színház”? Sok választó véli úgy, ezzel valójában kiveszik a döntés lehetőségét a kezükből, pedig az együttműködő pártok ennek éppen az ellenkezőjét ígérték az előválasztás meghirdetésekor. Ezt élheti meg a DK néhány vezetője a DK-nak okozott „erkölcsi sérelemnek”, pedig ha ez az, akkor azt nem én, hanem azok okozták, akik az alkuk során ennek káros hatásaira nem gondolnak. Nem az a hibás, aki kimondja, hanem aki elköveti. Sok jelöltben és támogatóikban okozott komoly törést, s vette el a kedvet az előválasztástól az, hogy már az elkezdett kampányuk után léptették őket vissza más párt jelöltje javára.

MN: Mi lehetett az oka, hogy nem Önt indította a DK?

KS: Nekem – és miután a volt elnökségünk tagjai is rákérdeztek hivatalosan a döntésre, nekik is – azt mondták indoklásként, hogy túlságosan köthető vagyok a DK-hoz és az eddigi aktív politikai szerepléseim a DK színeiben nagyobb elutasítottságot is jelenthetnek, ami miatt egy „civil” és új DK-s jelölt jobb eséllyel indul. A pártigazgató szerint pedig nem vagyok elég sikeres. Ami azért is meglepő, mert országgyűlési képviselőjelöltként DK-s színekben nem is indultam soha. A legutóbbi önkormányzati választáson a hat ellenzéki párt kampányát én fogtam össze. Sokak megítélése szerint a helyi viszonyok mellett igen jól szerepeltem, s ha a polgármesteri címet nem is, de az egyik egyéni választókerületet, amelyik erősen jobboldali orientációjú, megnyertem. Jelenleg egyéni választókerületi képviselő vagyok Veszprémben, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökeként és az egyik ellenzéki frakció vezetőjeként tevékenykedem.

MN: Amennyiben kizárják a pártból, befejezi politikai pályafutását?

KS: Szerintem érdemi módon politizálni nemcsak pártagként lehet. Fontosnak tartottam annak idején a DK megalapítását és a párt tagjaként, alapszervezeti vezetőjeként úgy éreztem, így egy számomra fontos közösség megerősítését is segíthetem. Ha kizárnak, ami azt gondolom, megalapozatlan döntés lenne, pártonkívüliként politizálok tovább, és nem tervezek újra párttagként dolgozni egyik politikai szervezetben sem.

MN: A kizárástól függővé teszi, hogy elindul az előválasztáson?

KS: Nem. Ha kapok lehetőséget arra, hogy elinduljak, el szeretnék indulni, elsősorban azért, mert ezt várják el tőlem helyben a támogatóim.

MN: A DK helyi szervezetében, szimpatizánsai körében mekkora az Ön és az előválasztáson indított jelölt támogatottsága?

KS: Állítólag végeztek felmérést ebben a választókerületben a lehetséges jelöltek esélyeire vonatkozóan, de az eredményt nem közölték hivatalosan. Azt érzékeljük, hogy a jelenlegi hivatalos DK-s jelölt támogatottsága most jóval alacsonyabb, hiszen nem ismerik helyben a választók. Eddig közszerepléseket nem vállalt, s amióta a kampány elindult, azóta sem történt sajnos ilyen.

MN: Hogyan fogadta a veszprémi DK-közösség a fegyelmi eljárást?

KS: Még csak egy szűkebb kör tudja, merthogy taggyűléseink nincsenek. Akik már tudják, ugyanolyan értetlenséggel fogadták, mint én.

MN: Át fog ülni más párthoz, ha kizárják?

KS: Akkor pártonkívüliként folytatom tovább a politikai munkát. Ha más párt vagy civilszervezet úgy dönt, hogy támogatja az indulásom, azt éppen a támogatóim kérésére, velük újra egyeztetve, vélhetően el is fogadnám, illetve természetesen segíteném a politikai vagy civilszervezetet annak érdekében, hogy minél sikeresebb legyen. Amit a legutóbbi nyilvános posztomban másoktól is kértem, azt természetesen magamra nézve is kötelezőnek tartom: „Tavasszal érdemben segítsük azt, aki a leginkább esélyes a változás elérésére annak érdekében, hogy az a gátlástalan politikai ámokfutás, amit a Fidesz művel immár 12 éve, végre megállíthatóvá váljon”. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk