Dombóvár

Polgármester maradhat Szabó Loránd

  • Stemler Miklós
  • 2012. június 29.

Kis-Magyarország

Megsemmisítette a Tolna Megyei Bíróság a fideszes többségű dombóvári önkormányzat döntését Szabó Loránd városvezető összeférhetetlenségi ügyében. Így maradhat a város élén a függetlenként nyerő, de szocialista támogatottságú polgármester.

Facebook oldalán jelentette be Szabó Loránd, hogy a Tolna Megyei Bíróság megsemmisítette a dombóvári képviselő-testület döntését a polgármesteri tisztséggel való összeférhetetlenségéről, azaz Szabónak nem kell lemondani a polgármesterségről.

Az esetet mi is megírtuk: a polgármestert úgy ítélték januárban jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre sikkasztásért, hogy egyben előzetes mentesítésben is részesítették, miután a Kúria indoklása szerint a bűncselekményt a város érdekét figyelembe véve követte el, és kárt azzal nem okozott. A szabadságvesztés azonban összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, így az ítélet elvileg Szabó lemondását jelentette volna, ám az előzetes mentesítés értelme épp a hátrányos jogkövetkezmények alóli felmentés volt. A képviselő-testület kormánypárti többsége azt az álláspontot képviselte Dombóváron, hogy Szabónak mennie kell, a polgármester az előzetes mentesítésre hivatkozott, míg egy általunk korábban megkérdezett büntetőjogász Szabónak adott igazat.

A képviselő-testület jobboldali többsége május 31-én mondta ki Szabó összeférhetetlenségét a polgármesteri tisztséggel. Ezután egy hónapos szabadságra küldték a városvezetőt. Szabó viszont a jegyzőt küldte el maga helyett szabadságra, és mivel eltiltották hivatali autója használatától, biciklizve intézte a város ügyeit.

A polgármester a narancs.hu megkeresésére megerősítette a hírt, hangsúlyozva, hogy a döntést még nem kapta kézhez, ő is ügyvédjétől értesült róla. A dombóvári Fidesz nem kíván nyilatkozni az ügyről az ítélet kézhezvételéig.

Neked ajánljuk

Kutyából nem lesz unikornis

  • SzSz

„1 millió dollár nem tuti. Tudjátok mi a tuti? 1 milliárd dollár” – fűzi be Sean Parker, a simlis befektető a Facebook tejfelesszájú, egyetemista alapítóit a The Social Network – A közösségi hálóban. A Justin Timberlake játszotta pasas maga a gonosz kapitalista csábító, aki David Fincher filmje szerint főszerepet játszott abban, hogy néhány kapucnis srác nekifutásából vanity project helyett végül az egész világot meghódító gigavállalat jöjjön létre.

A legnagyobb átverés

Alighanem biztosra akart menni a Netflix, amikor jó pénzért – erről még lesz szó – megvette 2018-ban az akkor már internetszerte nagy népszerűségnek örvendő, és épp börtönbüntetését töltő álörökösnő, Anna Sorokin élettörténetének megfilmesítési jogát, és hozzá ugyancsak szép pénzért leszerződtette az Y generációs narratívák kipróbált tévés elbeszélőjét, Shonda Rhimest. Biztosra mentek, csak épp azt nem tudták eldönteni, hogy mit is akarnak ezzel az egésszel kezdeni, mit szeretnének mondani a történetről, és miért tartják egyáltalán érdekesnek a Sorokin-sztorit.

A legnagyobb tűzijáték

  • Csabai Máté

Zabszem van Tigran Hamasyan seggében. Az örmény folklór, a thrash metal, a prog rock és az ECM-stílusú ambient felé tett kirándulások után odaérkezik, ahonnan mások indulni szoktak: az amerikai jazzdalokhoz, Ella Fitzgerald, Charlie Parker és Chet Baker klasszikusai­hoz. Nem vitatom, hogy ragyogó invencióval és virtuozitással nyúl ezekhez, de izgága természetének nem tud parancsolni.

Távolról sem

  • Sándor Panka

Elgondolkodtató és megragadó látvány fogad (Erős Hanna és Zatykó Bori munkája): a színpadon hatalmas piros M betű, előtte piros szőnyeg, jobboldalt kör alakú vetítővászon, Bartha Máté videóival. A Kovács Lehel által megformált kutató, az Amerikából hazatért Gyarmati Egon bele is kezd a Magor-program kifejlesztésének hátteréről szóló ismeretterjesztő előadásába.

Elnyomás alatt nő

Naomi Wolf amerikai feminista író a Vagina című könyvében hosszan értekezik arról, hogy a vagina fölötti uralom és a nők társadalmi csoportjának elnyomása egy és ugyanaz.

Míg el nem tűnik

  • Erdei Krisztina

A 20. század alkotói gyakran keresték a fotózás valódi helyét a művészetek között. Moholy-Nagy és kortársai, az avantgárd fotográfia képviselői a festészetet utánzó fotóhasználattal szemben, a médium sajátos formanyelvének kidolgozására törekedve önálló kifejezésmódot fejlesztettek ki, amely képes a valóságot sajátos nézőpontok mentén rögzíteni.

A leégett kastély felépítése

A kötet megjelenése után publikált Párhuzamos létezésben című műhelyesszéjében Láng Orsolya úgy fogalmazott, hogy akkor zárja le a verseskötetének kéziratát, amikor úgy érzi, már nem tud többet mondani „arról a kevés dologról, ami foglalkoztat”.

Utánunk is ősök jönnek

Mint amikor locsog a tenger, nyolc-tíz mondatos, csak ritkán hosszabb szövegekből áll ez a regény. Apró képek, monológok arról, hogyan tölti el az életét az ember a neten és a valóságban, hogyan éli meg a rácsodálkozás örömét, szakadatlanul tanulva és csalódva.

Múlt, jelen, jövő

„Miről vitatkoznak a magyarok?” – teszi fel a fogós kérdést a Klubrádió nemrégiben indult műsorának, a Három az igazságnak a beharangozója. Aztán gyorsan meg is válaszolja: „Természetesen önmagukról. És természetesen csak egy igazságot ismernek arról, hogy kik is ők, mi jó nekik, és hová tartanak.