Dombóvár

Polgármester maradhat Szabó Loránd

  • Stemler Miklós
  • 2012. június 29.

Kis-Magyarország

Megsemmisítette a Tolna Megyei Bíróság a fideszes többségű dombóvári önkormányzat döntését Szabó Loránd városvezető összeférhetetlenségi ügyében. Így maradhat a város élén a függetlenként nyerő, de szocialista támogatottságú polgármester.

Facebook oldalán jelentette be Szabó Loránd, hogy a Tolna Megyei Bíróság megsemmisítette a dombóvári képviselő-testület döntését a polgármesteri tisztséggel való összeférhetetlenségéről, azaz Szabónak nem kell lemondani a polgármesterségről.

Az esetet mi is megírtuk: a polgármestert úgy ítélték januárban jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre sikkasztásért, hogy egyben előzetes mentesítésben is részesítették, miután a Kúria indoklása szerint a bűncselekményt a város érdekét figyelembe véve követte el, és kárt azzal nem okozott. A szabadságvesztés azonban összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel, így az ítélet elvileg Szabó lemondását jelentette volna, ám az előzetes mentesítés értelme épp a hátrányos jogkövetkezmények alóli felmentés volt. A képviselő-testület kormánypárti többsége azt az álláspontot képviselte Dombóváron, hogy Szabónak mennie kell, a polgármester az előzetes mentesítésre hivatkozott, míg egy általunk korábban megkérdezett büntetőjogász Szabónak adott igazat.

A képviselő-testület jobboldali többsége május 31-én mondta ki Szabó összeférhetetlenségét a polgármesteri tisztséggel. Ezután egy hónapos szabadságra küldték a városvezetőt. Szabó viszont a jegyzőt küldte el maga helyett szabadságra, és mivel eltiltották hivatali autója használatától, biciklizve intézte a város ügyeit.

A polgármester a narancs.hu megkeresésére megerősítette a hírt, hangsúlyozva, hogy a döntést még nem kapta kézhez, ő is ügyvédjétől értesült róla. A dombóvári Fidesz nem kíván nyilatkozni az ügyről az ítélet kézhezvételéig.

Figyelmébe ajánljuk