Sződligeti ingatlanozás

Megszüntették a nyomozást a Fidesz parlamenti képviselőjének ügyében

  • narancs.hu
  • 2012. június 29.

Kis-Magyarország

Nem követett el hűtlen kezelést a Fidesz parlamenti képviselője, bár azt az ügyészség sem vitatja, hogy Bábiné Szottfried Gabriella az önkormányzatot megkerülve akart jóval áron alul értékesíteni egy ingatlant.

Nem vizsgálódik tovább a Központi Nyomozó Főügyészség Bábiné Szottfried Gabriella ügyében. Amint korábban megírtuk: még 2010 nyarán, Sződliget polgármestereként adott el egy kültelki, önkormányzati tulajdonú ingatlant Bábiné, úgy, hogy erről nem kérte ki a sződligeti képviselő-testület véleményét. A 2010-es őszi választás után az új összetételű önkormányzat keresett egy ingatlanbecslőt, aki 1,6 millió forintra értékelte a 715 négyzetméteres ingatlant. Bábiné ezt az ingatlant 2010. június 21-én 160 ezer forintért adta volna el.
A szerződéssel azonban más gondok is voltak: „Az előírt jogi követelményeknek nem felel meg, hiszen abban vételár nem szerepel, illetve minden szempontból szabálytalan. Úgy kívánták elidegeníteni ezt az ingatlant, hogy a lényeges kérdések nem voltak rögzítve” – volt olvasható a honlapon az önkormányzat álláspontja. Ezt a dokumentumot a magánszemély „vevők” a névátírás miatt később „benyújtották a földhivatalhoz, amely elutasította azzal az indokkal, hogy nem volt hozzá képviselő-testületi határozat”.
Noha az adásvétel jogilag nem valósult meg, ennek ellenére az ügyben Sződliget jelenlegi polgármestere, Juhász Béla állásfoglalást kért a Pest Megyei Főügyészségtől. Ezt megkapva a váci ügyészséghez fordult, ahol szeptemberben rendeltek el nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt, novemberben viszont az ügy átkerült a Központi Nyomozó Főügyészséghez, tekintettel arra, hogy Bábiné mentelmi joggal rendelkezik. „Nem vitás, hogy a feljelentett az önkormányzat megkérdezése nélkül intézte az eladás ügyét” – tájékoztatta lapunkat Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Hozzátette: a főügyészség, miután lefolytatta a megfelelő eljárást, megállapította, hogy a feljelentésben hivatkozott szerződés „olyan mértékben volt joghiányos, hogy az joghatás kiváltására alkalmatlan lett volna”. Azaz: olyan hiányosan kitöltött dokumentumról volt szó, amellyel az érintettek a földhivatalban nem tudtak volna (nem is tudtak) vagyoni kárt okozni az önkormányzatnak. Márpedig a hűtlen kezelés bűntettét csak így lehet elkövetni, kárt okozva.

Figyelmébe ajánljuk