Rosszindulatú feljelentés vagy pályázati ügyeskedés? – költségvetési csalás gyanúja a Viharsarokban

Kis-Magyarország

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága a medgyesegyházi központú, eddig több milliárd forint uniós forrást pályázati forrásként kiosztó Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület ellen, erősítette meg a Narancs.hu információját az adóhatóság.

„Hivatalosan nem kaptam értesítést, de informálisan tudok a NAV-nyomozók eljárásáról, hiszen munkatársaimat már kihallgatták. Engem még nem. Nem tanácsolhattam mást nekik, minthogy mondják el az igazat, azt, hogy nem volt semmiféle visszaélés” – mondta portálunknak Ruck Márton, aki 2005 óta elnökként vezeti a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesületet. A szervezet központja a dinnyéjéről híres Békés megyei kisvárosban, Medgyesegyházán van. Ruck volt a település polgármestere is, az előző ciklusban pedig a Békés Megyei Közgyűlés tagja és a területfejlesztési bizottság elnöke. Ma is a kisváros Fidesz-alapszervezetének elnöke.

Az egyesület az agráriumban működő kis- és mikrovállalkozásoknak nyújt európai uniós támogatásokat, elsőrendűen a Leader-program keretében belül. Így részt vettek a 2007-2013 és az azt követő 2014-2020 közötti EU-s költségvetési ciklusok forrásainak elosztásában. Ennek keretében több mint 800 kedvezményezett nyert sikeres pályázata révén összességében több milliárdos támogatást. Az elnyert összegek 300 ezertől 20 millió forintig terjedően segítették a térségbeli őstermelőket és kisebb agrárvállalkozókat. „Ezzel az egyik legsikeresebb akciócsoport vagyunk az országban” – mondta érdeklődésünkre Ruck.

Felvettettük az elnöknek: egyes értesülések szerint az állhat a NAV-nyomozás és így a költségvetési csalás gyanújának középpontjában, hogy állítólag fizetni kellett a pályázatokért, vagy legalábbis azt a „megfelelő” pályázatíróval kellett elkészíteni, hogy az agrárvállalkozók támogatási forrásokat nyerjenek. Ezt felvetésünkre határozottan tagadta Ruck. Úgy érvelt, ez egyrészt távol áll tőlük, másrészt így kis összegű és nagy számú pályázatokról van szó, ahol ennek értelme sem volna. Megjegyezte, hogy a legkisebb támogatás 300 ezer forint, míg a legnagyobb is csupán néhány tízmilliós volt, bár ez utóbbi nagyon ritka.

Ruck Márton a Narancs.hu-nak elmondta, úgy tudja, most is egy feljelentés alapján nyomoz a NAV Dél-alföldi Igazgatósága, amire már korábban is volt példa, ám az eljárással kapcsolatban semmi további mondanivalója nem volt a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület elnökének.

A történet megértéséhez érdemes felidézni egy korábbi epizódot a dél-békési Fidesz életéből. Ruck Márton Simonka György 2010-es színre lépése és országgyűlési képviselővé válása után támogatta a politikust, mert benne látta azt a lehetőséget, ami megváltoztathatja a térség sanyarú helyzetét. Politikai és szakmai szerepet is vállalt, így több pályázat megírásában és előkészítésében is segítette a volt fideszes parlamenti képviselőt. Azonban idővel megromlott a kapcsolatuk, amit az is jól jelez, hogy 2020 augusztusában elképesztő tartalmú nyílt levelet tett közzé Ruck Márton Simonkáról.

„A térséget járva, Fidesz tagokkal beszélgetve, megdöbbentő volt számomra az a félelem és rettegés, amit tapasztaltam. Sokak részéről hangzott el, hogy ez ügyben véleményüknek nem mernek nyilvánosan hangot adni, az egzisztenciális és fizikai fenyegetőzések miatt, amelyet Simonka György közvetít és közvetített feléjük. Elképesztő, hogy a rendszerváltás után 30 évvel, nekünk már csak a történelemből ismert Rákosi-időszak módszereivel él egy választott képviselő” – írta egyebek között akkor Ruck.

Medgyesegyháza Fidesz-szervezetének vezetője a kormánypárt alapszabályának két passzusára hivatkozva kezdeményezte Simonka György kormánypárti országgyűlési képviselő kizárását a Fideszből. Simonka sem maradt adós. A súlyos bűncselekmények miatt vádlottként a bíróság előtt álló politikus Facebook-bejegyzésében azzal fenyegette meg Ruckot, hogy a büntetőperben majd terhelő vallomást tesz rá. Ruck Márton nyílt levelére adott válaszában Simonka akkor azt írta, hogy egyetlen embert sem tudnak mutatni, akit ő megfélemlített volna. Hozzátette, hogy korábbi árulása miatt – többek között – Ruck kizárását kezdeményezte a Fideszből. Megtudtuk, egyik kizárási kísérlet sem vezetett eredményre. „Több mint kétéves történetről van szó, de az ügyben máig sem történt semmi a pártszervezet és a pártközpont részéről. Igaz, Simonkával sem ültem le tisztázó beszélgetésre, mert vele nincs miről tárgyalni” – mondta most a Narancs.hu-nak Ruck Márton.

Rossz nyelvek szerint, bár nincs rá bizonyíték, az sem elképzelhetetlen, hogy közvetett módon, de Simonka állhat a mostani feljelentés a NAV-nyomozás kezdeményezése mögött. Erről szerettük volna megkérdezni Pusztaottlaka új alpolgármesterét (most éppen ilyen tisztséget tölt be Simonka), akinek büntetőpere hamarosan újraindul a Fővárosi Törvényszéken. Ám többszöri kísérlet után sem sikerült utolérnünk a bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolt Simonka Györgyöt.

(Címlapképünkön: Ruck Márton, Simonka György és Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk