Fót

Salaklerakótól féltik az egészségüket

  • Magyar Krisztián
  • 2012. december 28.

Kis-Magyarország

Helyi lakosok tiltakoznak a város mellé tervezett salaklerakó ellen: attól tartanak, hogy a városvezetésnek nem számít a helyiek egészsége. Ott voltunk a tiltakozó fórumon.

Több tucat autóval és tiltakozó táblákkal sorakoztak fel a Fótot Dunakeszivel összekötő út mentén néhány hete a fóti civilek. A helyi lakosok azért demonstráltak, mert információik szerint a rákospalotai hulladékégetőből kikerülő salak jelenlegi tárolója hamarosan megtelik, így vélhetően mielőbb szükség lenne egy új, nagy kapacitású tárolóra, de immár Fóton.


A város mellett található volt homokbánya területére tervezett salaklerakó ügye hónapok óta borzolja a fótiak kedélyét. A lakók a káros egészségügyi következményektől tartanak, miközben a fóti önkormányzatban többségben lévő fideszes politikusok azt bizonygatják, hogy senkinek nem lesz semmi baja, sőt, a település komoly anyagi haszonra is számíthat. A tiltakozó civilek viszont hangsúlyozzák: a homokbánya és a lakott terület közötti távolság mindössze néhány száz méter, így a felhalmozott salak komoly veszélyforrást jelenthetne a helyiekre.


A tanulmányokat akarják

December 17-én, hétfő este a fóti Németh Kálmán Általános Iskolában folytatódott a lakók tiltakozása. Szakértők, illetve a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány környezetvédelmi és vízügyi minisztere, Szabó Imre próbálta nyugtatni a kedélyeket azzal, hogy tudomásuk szerint még nem dőlt el minden.

 

Tiltakozók


Tiltakozók

Fotó: A szerző felvétele

 

A helyiek ugyanakkor elszántak: ha kell, élőlánccal, aláírásgyűjtéssel vagy újabb demonstrációkkal akadályozzák meg, hogy a salaklerakó Fóton legyen. A civilek nem elégedtek meg a városvezetés ígéreteivel, látni akarják azokat a hatástanulmányokat – már ha vannak –, amelyek igazolják, hogy senkinek nem lehet semmi baja. Az eseményen azonban helyi városvezető nem jelent meg.

Nem értesültek róla
Szabó Imre november végén a vidékfejlesztési miniszterhez fordult a fóti ügy kapcsán. Egyebek közt azt kérdezte Fazekas Sándortól, hogy támogatja-e a salaklerakó létesítését, illetve, hogy történt-e a térségben bármilyen hatósági vizsgálat. Fazekas válaszában leírta, hogy az engedélyezési eljárás még folyamatban van, és nyugodjanak meg a helyiek, a kazánhamu és a salak nem veszélyes hulladék, más pedig nem kerülhet a tározóba. Az MSZP-s politikus arra is rákérdezett még november végén, hogy a minisztérium részéről valaki ott lesz-e a hétfőn megtartott fórumon. A válasz csak annyi volt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium hivatalos forrásból nem értesült a lakossági fórumról.

A mintegy 50-60 aggódó fóti előtt Szabó Imre hangsúlyozta: a szilárd égési maradékok környezetet nem károsító módon kizárólag rendezett, biztonságos lerakókban helyezhetők el. A szocialista politikus szerint a város külterületén lévő – de a lakókhoz közel elhelyezkedő – egykori homokbánya több százezer köbméter nagyságú gödrébe csak akkor szabadna hordani a salakot, ha egy megfelelő – lehetőleg zárt – tározót alakítana ki a beruházó. Viszont a jelenleg ismert tervek nem ezt igazolják, így fennáll a veszélye annak, hogy a lerakott salak por formájában kikerül a levegőbe. „Információink szerint a beruházók nem alakítanának ki környezetvédelmi rendszert, így az eső által a salakanyag gond nélkül bekerülhet a mélyebb talajrétegbe, ahol az a talajvizet is szennyezné” – figyelmeztetett az exminiszter.

 

Szabó Imre és Simon Gergely (Greenpeace)


Szabó Imre és Simon Gergely (Greenpeace)


A fórumon felszólalók közül többen kiemelték, hogy az említett területről a szél a lakott terület felé fújná a salakport. Ezt mutatja, hogy az ott található száraz port már most is viszi a szél.

 


Nem elég az ígéret
A Greenpeace jelen lévő szakértője szerint mivel még nem láthattak pontos hatástanulmányokat, így biztosan még nem lehet kijelenteni, hogy jelentős szennyezés várható. Simon Gergely hozzátette: ha a salaklerakó pont szélirányba épül, a káros anyagokból igenis kerülhet a levegőbe, amelyet így belélegeznének a lakók. Ha az ilyen típusú salakban található higany és különböző dioxinok koncentrációja magas, az különösen veszélyes lehet az emberi egészségre.


A fórumon megjelenő fótiak nem értették, miért nem ismerhetik azokat a hivatalos bizonyítékokat, amelyekben az szerepel, hogy számukra nincs semmi kockázata a salaklerakónak. Amíg nem bizonyosodnak meg arról, hogy biztonságban lesznek a beruházás után is, addig minden lehetséges eszközzel tiltakoznak. „Az egészségünk nem eladó” – skandálták többen.

Figyelmébe ajánljuk