Eger

Perel a Székhelyi József letiltását kérő képviselő

  • Magyar Krisztián
  • 2012. december 28.

Kis-Magyarország

Jó hírnevét félti a színművész letiltását kérő fideszes Csákvári Antal, ezért most perel.

A hevesi városatya neve akkor lett országszerte ismert, amikor az áprilisban – a STOP.hu által kiszivárogtatott hangfelvétel után – kirobbant listabotránykor kiderült, hogy Orosz Lászlónéval együtt ő is arra „kérte” Pataki Zsuzsát, az egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. igazgatóját, hogy intézze el: a már meghívott Székhelyi József színművész ne léphessen fel egy egri önkormányzati eseményen. (Erről korábban már mi is írtunk, a kérést pedig önkormányzati ülésen az érintettek elismerték.) Az intézményvezető – a nyilvánosságra hozott hangfelvételen is hallhatóan – akkor közölte: Csákvári Antaltól kért egy listát arról, kik azok az előadóművészek, akik „nemkívánatosak Egerben”, annak érdekében, hogy többet ne követhessen el ilyen hibát. (Azaz olyat hív meg egri rendezvényre, akit „nem kellene” – a szerk.)


Politikai hovatartozása miatt
A hevesi megyeszékhely közgyűlése májusban csak az önkormányzat idegenforgalmi és kulturális bizottságának fideszes elnökét, Orosz Lászlónét vonta felelősségre: őt leváltották, mi több, vissza is hívták a testületből. (Ám nemrégiben rehabilitálták.) Az akkor még általa vezetett testület egyik üléséről kiszivárogtatott hangfelvétel szerint Székhelyi Józsefet egy helyi önkormányzati társaság vezetője „le is zsidózta”, sőt Orosz Lászlóné – aki „felolvasóként” és „elvtársként” emlegette a szegedi teátrum korábbi igazgatóját – kijelentette: Székhelyi politikai hovatartozása miatt nem mehet Egerbe.

Az ügy kivizsgálásakor Csákvári Antal hangsúlyozta, hogy számára továbbra is nemkívánatos személy Székhelyi József az egri önkormányzati rendezvényeken, és szerinte ez „nemzeti ügy”.


Félti a jó hírnevét
Korábban a Művészetek Háza igazgatónője nyilatkozataiban arra is utalt, hogy a Székhelyi József letiltását kérő képviselők azt is sugallták: ha nem tesz eleget a kéréseknek, veszélybe kerülhet az állása. Úgy tudjuk, Csákvári Antal – jó hírneve megsértéséért – emiatt perli Pataki Zsuzsát, mert a képviselő állítása szerint ő nem utalt semmi hasonlóra. Információink szerint a fideszes képviselő 800 ezer forintot követel a kulturális intézmény vezetőjétől.

Emellett két szocialista politikust is perel Csákvári Antal: Pál György egri önkormányzati képviselőt azért, mert Pataki Zsuzsa állítását terjesztette, Sós Tamás országgyűlési képviselőt, az MSZP Heves Megyei Szervezetének elnökét pedig azért, mert egy Klubrádióban elhangzott beszélgetésben azt közölte, hogy Csákvári Antal az önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának tagja, miközben ő a humánerőforrás-bizottság elnöke. Az egri MSZP-sektől egyenként több százezres nagyságrendű összeget kíván jogi úton elperelni Csákvári.

A Székhelyi-botrány kivizsgálása után az egri közgyűlés májusi ülésén – amelyen Orosz Lászlóné leváltásáról is döntöttek – Pál György sürgősségi indítványában azt javasolta, hogy Csákvári Antalt is vonják felelősségre. A szocialista képviselőt a fideszes és a jobbikos városatyák leszavazták. Ekkor Csákvári azt mondta: a szocialisták azért követelik az ő számonkérését is, mert gyűlölik őt.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.