Stummer János: Simonkát beengedték a fideszesek a szabadkígyósi kastélymutyiba?

Kis-Magyarország

Szeptember utolsó napjaiban kitáblázta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egy, a szabadkígyósi kastély bejáratánál álló ingatlanra, hogy eladó, online lehet rá licitálni. A ház végül a Simonka György érdekeltségében lévő céghez került.

Minderről friss Fb-bejegyzésében írt Stummer János (Jobbik) országgyűlési képviselő. Aki a posztjában megjegyezte, hogy még szeptember 30-án tartott internetes árverésen a Déliker Trade Bt. tulajdona lett a kastély bejáratától alig néhány méterre fekvő, kiváló befektetési lehetőséggel kecsegtető ingatlan. A cégben érdekelt Simonka unokahúga is, aki a Fővárosi Törvényszéken Simonka főszereplésével folyó büntetőper hatodrendű vádlottja. Annak idején neki adta el Simonka újkígyósi házát, s ugyanazzal a mozdulattal 60 ezer forintért vissza is bérelte tőle.

A dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó Déliker Trade Bt.-nek Mezőkovácsházán van a székhelye. Az 500 ezer forintos alaptőkével működő cég tavalyi nettó árbevétele 802 millió forint volt. Trafikjai pedig a székhelytelepülés mellett Battonyán, Kunágotán és Csanádapácán vannak.

Licit után majdnem 15 millió

A szabadkígyósi kastély bejáratánál lévő ingatlan licitje a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) által meghirdetett 9 millió forintról indult, s végül 14,5 milliónál ütötték le a kalapácsot. Ezt az összeget kínálta a házért a Déliker Trade Bt. Stummer János parlamenti képviselő utánajárt, hogy az ingatlan tulajdoni lapjára november 4-én jegyezték fel Simonkáék családi cégét. Posztjában azt írta, „a faluban terjedő szóbeszédnek tehát úgy látszik, van alapja: a Fidesz-vezetők már jó előre bevásárolták magukat a kastély környékére. Úgy mondják, más ingatlanokat is a Párt emberei vásároltak meg az utcában.”

Ezt firtató kérdésünkre Stummer János a Narancs.hu-nak elmondta, egyelőre két ilyen házról beszélnek a faluban, ugyanitt, az Áchim utcában, a tulajdonosok nevének megjelölésével. „Azoknak még zajlik a helyrajzi alapján történő azonosítása, lekérése” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

A pazar szabadkígyósi Wenckheim-kastély

A pazar szabadkígyósi Wenckheim-kastély

Fotó: A szerző felvétele

Módosító javaslat saját kormánya előterjesztése ellen

„Érdemes tisztázni ezeket a kérdéseket, mert a szabadkígyósi kastély mutyi szálai egyre messzebbre vezetnek” – írta Fb-oldalán a jobbikos politikus.

A Narancs.hu a múlt héten írta meg, hogy november 16-án Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP), a békéscsabai körzet országgyűlési képviselője saját kormánya törvényjavaslatával szemben módosító indítványt nyújtott be. Ennek lényege, hogy az egyedülálló értéket képviselő szabadkígyósi kastély ne kerüljön a Lázár János vezette Mezőhegyesi Ménesbirtokhoz. Korábban a hvg.hu írta meg, hogy a vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter javaslata szerint az állam ingyenesen átadná a tulajdonjogot a szintén állami mintagazdaságnak, amelynek a felügyeletével megbízott Lázár János megbízatását nemrégiben hosszabbították meg 2022 májusáig.

(Címlapfotónkon a kastély bejáratánál lévő ingatlan az árverési hirdetménnyel. A felvétel forrása: Stummer János/Facebook.com)

Neked ajánljuk