Három éve húzódó ügy ért véget: Kész Zoltánt felmentette a bíróság, de elévülés miatt megúszta fideszes ellenfele

  • Varga Domokos Péter
  • 2020. november 27.

Kis-Magyarország

Három év kellett ahhoz, hogy jogerős bírósági ítélet mondja ki, Kész Zoltán (akkoriban országgyűlési képviselő) nem sértette meg Némedi Lajos (akkoriban veszprémi alpolgármester) személyiségi jogait egy, a Facebook oldalára írt bejegyzéssel.

Pedig Kész 2017. november 17-én, a Facebook-oldalára felírt bejegyzésével megvalósult bűncselekmény elkövetésével vádolta Némedit. Aki ezt nem ismerte el, ezért jó hírneve megsértése miatt pert indított az országgyűlési képviselő ellen.

Kész az alábbi konkrétumokat írta fel a „Veszprém és Kész” elnevezésű Facebook-oldalra: „Erről a veszprémi fideszes propaganda mélyen hallgat majd: a rendőrség szerint is bűncselekmény történt, csak éppel elévült. A Fidesz a csalók és tolvajok pártja. Hibába történt bűncselekmény, a fideszes politikus megússza.”

Megsértette jó hírnevét?

Kezdetben úgy tűnt, hogy Kész Zoltán a Facebook-bejegyzéssel megsértette az alpolgármester jó hírnevét. A Veszprémi Törvényszék 2018. október 25-én hozott, első fokú bírósági ítéletében Némedinek adott igazat. Kész viszont fellebbezett. És másodfokon nyert.

Némedi Lajos: a bűncselekmény elévült

Némedi Lajos: a bűncselekmény elévült

Fotó: Némedi Lajos/Facebook.com

De nézzük részleteiben és időrendben, mi váltotta ki a vitát a két politikus között! A történet 2012-ben indul, amikor is az egyik veszprémi önkormányzati képviselő ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette, valamint jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az ügyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozott.

De miért született a feljelentés? A nyomozást lezáró határozat szerint azért, mert a Min-Tech Kft. nem teljesítette határidőre egy, a veszprémi önkormányzattal 2010-ben kötött szerződésbeli kötelezettségét, és ezért kötbért kellett volna fizetnie. Ám a tulajdonosi bizottság a kötbér elengedéséről döntött, mint később kiderült, fals információ alapján. A valótlan információt Némedi terjesztette a bizottság elé. Ezt az állítást az alpolgármester sohasem cáfolta.

Némedi a kötbérfizetés ellen

Vajon miért állt érdekében Némedinek, hogy az önkormányzat bevételtől essen el, a vele szemben szerződéses kötelezettségét nem teljesítő cégnek pedig ne kelljen kötbért fizetnie? A nyomozást lezáró rendőrségi határozatban erre, azaz ennek egyik vélt indokára is megleljük a választ: A feljelentő veszprémi önkormányzati képviselőnek tudomására jutott, hogy a Min-Tech Kft. Némedi Lajos alpolgármester házában különféle átalakítási munkálatokat végzett.

A rendőrség hosszas vizsgálat után azt állapította meg, hogy a feljelentés tárgyát képező bűncselekmény öt év elteltével, azaz 2016 októberében elévült. De a rendőrségi határozat szerint is megtörtént a bűncselekmény, emiatt tízmillió forint kár érte az önkormányzatot.

Kész Zoltán: három év után nyert

Kész Zoltán: három év után nyert

Fotó: Kész Zoltán/Facebook.com

A történtekről az Index cikket írt, amely a portálon 2017. november 17-én jelent meg, Kész erre hivatkozva tette az inkriminált bejegyzést a Facebook-oldalán. Ám Némedi Lajos feljelentését követően az első fokon hozott bírósági döntésben elmarasztalták Kész Zoltánt.

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs

A Győri Ítélőtábla október végi, de az érintetteknek a napokban postázott jogerős ítéletében megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét és a keresetet elutasította. Kimondta, Kész Zoltán parlamenti képviselőként nem valósított meg semmilyen bűncselekményt a 2017. november 17-ei Facebook-bejegyzésében. „Ez ellen az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek” – szerepel a határozatban. Az ítélőtábla kötelezte a felperest tizenöt napon belül fizessen meg az alperesnek 100 ezer forint perköltséget, viselje továbbá az első- és másodfokú eljárásban felmerült saját költségeit is.

Figyelmébe ajánljuk

Kormányinfó: Magyar Péternek új korszaka van

  • narancs.hu

Gulyás Gergely szerint háborúra készül a NATO, hozzánk viszont jön a kínai elnök. Az üzemanyag árait nem fagyasztják be, csak árcsökkentésre vennék rá a kereskedőket. Az nem derült ki, hogyan.

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.