Csak a többségi állami tulajdon mentheti meg az Alföldvíz Zrt.-t az összeomlástól?

Kis-Magyarország

Rendhagyó módon virtuális közgyűlést tart az Alföldvíz Zrt. A többségi tulajdonos önkormányzatok és a kisebbségben lévő állam online szavazhatnak november 20-28-a között a tavalyi lesújtó mérlegről, amelyről a szeptemberi közgyűlésen a tulajdonosok tartózkodása miatt nem született döntés. A helyzet annyira rossz, hogy a cég vagy befejezi a közműszolgáltató tevékenységét, vagy az állam lesz a többségi tulajdonos. Ez utóbbi nincs benne az előterjesztésben, de aligha lehet más megoldás.

Korábban a Narancs.hu többször beszámolt arról, hogy az ország negyedik legnagyobb víziközmű cégének tavalyi árbevétele kevéssel haladta meg a 12 milliárd forintot. Ám a szeptember 25-i békéscsabai közgyűlésre készült előterjesztés szerint gyakorlatilag az ellehetetlenülés határára sodródott a gazdasági társaság, mert vesztesége 2019-ben meghaladta a 2,6 milliárd forintot, az idei veszteséget pedig közel 1,2 milliárd forintra lőtték be, adtuk hírül nemrégiben. (A 2018-as veszteség 425 millió forint volt.) Három év alatt 4,2 milliárdos veszteség.

A kisebbségi tulajdonos állam eddig nem akart, míg a pénzügyileg kivéreztetett önkormányzatok nem tudnak pluszpénzt betenni a komoly likviditási gondokkal küzdő cégbe. Ezért is született meg az a rendhagyó megoldási javaslat, hogy a fizetésképtelenség elkerüléséért, egyben veszteségrendezés címén a tőkeszerkezet helyreállítása érdekében a cég 3,8 milliárd forintos alaptőkéjét közel 2,6 milliárddal, 1,2 milliárdra próbálták leszállítani. Amihez a szeptemberi közgyűlésen a tulajdonosok tartózkodásukkal nem járultak hozzá.

Az Alföldvíz Zrt. idén januárban, még az önkormányzatok büdzséjét sokkal rosszabb helyzetbe hozó Covid-19 járvány előtt, mintegy 1,7 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatokhoz, hogy biztosítsa a működéshez szükséges forrásokat. A települések a kérést forrás hiányában elutasították. Egy meghatározó tulajdonrészt birtokló város polgármestere azt mondta portálunknak, már akkor a menedzsment értésére adták, hogy „akkor sem tudnának segíteni, ha akarnának.”

Gigaveszteséget halmoz fel az Alföldvíz Zrt.

Gigaveszteséget halmoz fel az Alföldvíz Zrt.

Fotó: A szerző felvétele

Veszélyben a törvényes működés feltételei

Korábbi cikkeinkben beszámoltunk arról, hogy az ország negyedik legnagyobb víziközmű cégénél a veszteség jó részét, valamint az immár gazdasági és pénzügyi ellehetetlenülést leginkább az elhibázott rezsicsökkentés és a brutális elvonások okozták. Ugyanis „a víziközmű-szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük.” A törvényi előírást figyelmen kívül hagyva, a 2011-es díjakat (-10 százalék rezsicsökkentés) kénytelenek alkalmazni a szolgáltatók. Így a megtérülés elve nem érvényesül. De úgy fest, ez a politikai döntéshozókat nem zavarja. Emellett a társaságot a brutális elvonások, így az aránytalanul kivetett közműadó, a felügyeleti díj sújtja, amely csak az Alföldvíz Zrt. esetében 1 milliárd forintot von el a cégtől.

Fontos közgazdasági és pénzügyi mutató, hogy az Alföldvíz Zrt. jegyzett tőkéje 3,8 milliárd, saját tőkéje 1,7 milliárd forint. Így viszont a saját tőke a veszteség miatt az alaptőke kétharmadára csökkent, ami az alapszabályba és jogszabályba is ütközik. Az idei előrejelzés szerint a saját tőke és az alaptőke aránya, külső beavatkozás nélkül, mintegy 15 százalékra csökkenne. Ez pedig „felveti már a hitelezői igények kielégítésének veszélyeztetését is” – áll a szeptemberi közgyűlésre készült előterjesztésben. Mindezekből következően a társaság „nem tudja teljesíteni a törvényes működés feltételeit” – olvasható a közgyűlésre készült anyagban.

Minimálisan 3,2 milliárdot kell betenni a cégbe

Három és fél évvel ezelőtt, 2017 közepén komolyan felmerült az a lehetőség is, hogy az állam többségi tulajdont szerez az ország negyedik legnagyobb víziközmű cégében. Ám a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) végül visszavonta 1,7 milliárd forintos tőkeemelési szándékát, így nem változott a tulajdonosi szerkezet. Az Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében, ha nem is kizárólagosan, de 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, amellyel 541 ezer ember ellátását biztosítja. A cég legnagyobb tulajdonosa Békéscsaba, közel 33 százalékkal rendelkezik, míg az állami tulajdonrész az egyelőre szinte semmire sem jogosító 28 százalék.

A most, november 20. és 28. közötti online közgyűlés előterjesztései között olvasni, hogy a társaság 2021-es évben 8 millió forint híján 2 milliárd forintos számvitelei veszteségre készülhet. Ez pedig annyit jelent, hogy a következő gazdasági évben minimálisan 1 milliárd 992 millió forint forrásszükséglete lesz az Alföldvíz Zrt.-nek. Az önkormányzatoknak és az állami tulajdonosnak kiküldött előterjesztés szerint a társaság nem felel meg a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011-es törvény végrehajtásáról szóló 2013-as kormányrendeletnek. Ezért a jogi és gazdasági megfelelősség érdekében jövőre rendezni kell az Alföldvíz Zrt. tőkehelyzetét, emellett szükséges a 2020-as mintegy 1,2 milliárdos tőkeemelés, vagy egyéb eredményt javító támogatás elérése. Végül pedig elengedhetetlen a 2021-es veszteség finanszírozása is.

Mindez összességében azt jelent, hogy mintegy 3,2 milliárd forint biztosításával lehetne 2021 végégig fenntartani a cég kockázatmentes működését. Ennek akár részleges biztosítására is teljességgel képtelennek tűnnek a többségi tulajdonrészt birtokló, de mára a koronavírus-járvány és egyes kormányzati intézkedések miatt pénzügyileg szinte teljesen kivéreztetett önkormányzatok.

A legalapvetőbb szolgáltatás nem állhat le

Ám az Alföldvíz Zrt. helyzete ennél rövidebb időtávon belül is vészjósló. Ha ugyanis, áll az előterjesztésben, 2020. november 24-ig nem születik megfelelő tulajdonosi intézkedés, másrészt nem változik meg a gazdasági környezet, ennek nyomán nem lesznek biztosítottak a működés feltételei, akkor társágnak már 2020-ban be kell fejeznie a közműszolgáltatói tevékenységét. Az évből alig valamivel több, mint egy hónap van hátra. Ráadásul ez a passzus azért is nehezen értelmezhető, mert az online közgyűlés négy nappal később, november 28-án ér véget.

Több érintett polgármester azt mondta a Narancs.hu-nak, hogy mivel a legalapvetőbbnek számító víziközmű-szolgáltatás nem állhat le, így nagy valószínűséggel a hamarosan tőkeemeléssel és az önkormányzati tulajdonrészének felvásárlásával az állam lesz a többségi vagy kizárólagos tulajdonosa az Alföldvíz Zrt.-nek. Ez a kényszerű lépés egyszerre jelenti majd rezsicsökkentés teljes kudarcát és az önkormányzatiság teljes kiüresítése felé tett újabb, határozott lépést.

„A legkeserűbb olvasmány”

„A tulajdonosok és a menedzsment asszisztálásával és rossz kormányzati döntések sorozatával züllesztetek le egy valaha virágzó céget, ahol dolgozni büszkeségnek számított. Életem legkeserűbb olvasmánya volt a háborús veszteséglistával felérő előterjesztéseket elolvasni, amit a menedzsment tett le a tulajdonosok elé. Sokadszorra mondom, hogy a gyenge átlagkeresetek és az idei elmaradó béremelés úgy felgyorsítja a jó szakemberek elvándorlását a cégtől, hogy annak következményei nehezen beláthatók” – mondta a Narancs.hu-nak az Alföldvíz Zrt. szakszervezeti vezetője, Miskéri László.

Miskéri László: háborús veszteséglista

Miskéri László: háborús veszteséglista

Fotó: Miskéri László/Facebook.com

Az ügyben kérdéseinkkel több nappal ezelőtt megkerestük Nagy Lászlót, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatóját, de választ egyelőre nem kaptunk.

Figyelmébe ajánljuk