Gátlástalanul összeollózta pályázatát a szigetszentmiklósi iskola élére készülő pedagógus

  • -zsip-
  • 2018. december 11.

Kis-Magyarország

Szigetszentmiklóson egyre paprikásabb a hangulat, miután kiderült, a helyi általános iskola és szakgimnázium igazgató-jelöltje kimaxolta a plagizálás lehetőségeit intézményvezetői pályázatában.

Új vezetőt választanak a Kardos István Általános Iskola Gimnázium és Szakgimnázium élére, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázatra ketten jelentkeztek.

A városban megbecsült pedagógus, Nagyné Gazsó Mária, az intézmény igazgatóhelyettese és Adorján Botond, a halásztelki Bocskai István Református Oktatási Központ tanára, gazdasági vezetője, oktatásszervezője adta be a pályázatát.

A szigetszentmiklósi iskola

A szigetszentmiklósi iskola

 

Ám itt is megismétlődött, ami az iskolák államosítása óta elég gyakran megtörtént másutt is. Mint arról a nyíltan kormányellenes Ellenszél nevű blogoldal beszámolt, az egyik jelölt, Adorján Botond egy mások pályázatából összeollózott dolgozattal jelentkezett, ám ez a fideszes többségű önkormányzatot nem zavarta. A múlt kedden a szigetszentmiklósi oktatási bizottság – az ellenzék nem szavazatai ellenére – Adorjánt tartotta alkalmasnak az intézmény vezetésére.

Mint ahogy azt az Ellenszél megírta, Adorján a nagykállói iskola intézményvezető-helyettesi posztjára pályázó, Papp-Földesi Ernőné, illetve a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola egyik tagintézményvezetői pályázatát hasznosította újra.

Olló, ragasztó

Közben a Narancs.hu betekintést nyert ezekbe a pályázatokba, és megállapította, hogy Adorján valóban plagizált. Nem is keveset. Láthatóan nem sok energiát fordított arra, hogy komoly dolgozattal jelentkezzen, mintha a politikai hátszélben bízna.

Adorján legnagyobb terjedelemben pályázatának első és második fejezetben engedett utat ollójának: teljes négy oldalon át szó szerint másolta át Papp-Földesi Ernőné pályázatának 2016-os gondolatait.

Papp-Földesi Ernőné dolgozata

Papp-Földesi Ernőné dolgozata

 

A bevezetés és a célmaghatározás fejezetekben alig hagyott el egy két szót, a szócsere is ritka, a megpályázott intézmény nevét viszont rutinnal átírta a nagykállóiról a szigetszentmiklósira. Adorján pályázatának szellemiségét kifejező Szentgyörgyi-Albert-idézetet is egy az egyben másolta oda nagykállói kollégájától: „olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája.”

A 4. fejezetben ismét Papp-Földesiné pályázatára támaszkodott, a helyzetelemzésen alapuló vezetési terv leírásában, majd a vezetői hitvallásban is hűen követi és sajátjaként jeleníti meg forrását. Hogy 56 oldalas pályázata e részét mástól vette át, azt jelzi: nem igazán gondolkodott el azon, hogyan kívánja majd irányítani az intézményt, amelynek az élére kívánkozik.

Adorján nem csak Nagykállóban nézett szét, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakképző Iskola egyik tagintézményvezetői pályázatát is jelölés nélküli forrásként használta. Tóth Krisztina 2016-os pályázatából merítette a pedagógus továbbképzésről szóló meglátásait.

Jó lesz az!

A két pályázatot múlt kedden tárgyalta az önkormányzat oktatási bizottsága, utóbbi pályázót tartva alkalmasnak az intézmény vezetésére. A tantestületben viszont eltérő döntés született: a Narancs.hu információi szerint Nagyné pályázatát nagy arányban támogatták, személye szintén kétharmados többséget kapott.

Adorján Botond dolgozata

Adorján Botond dolgozata

 

Ekkor már terjedni kezdett a városban a hír, hogy Adorján összeollózta pályázatát. Úgy tudjuk, ezt ő maga cáfolta a tantestület előtt, de akármit is mondott, a Narancs.hu birtokába került dokumentumok tényszerűen igazolják a másolást. Adorjánt sikerült telefonon elérnünk, de ahogy meghallotta a Magyar Narancs nevét, letette a telefont.

A képviselő-testület szerdán határoz a pályázatok támogatásáról az oktatási bizottság javaslatát figyelembe véve. Az intézményvezető kinevezéséről az iskolafenntartó Klebersberg Központ és az emberminisztérium hozza meg a végső döntést. A Kliket meg is kerestük az ügyben, de későbbre ígérték válaszukat, azt írták, előbb tájékozódnak a tankerületben.

Hat évvel ezelőtt Szigetszentmiklóson hasonló botrány robbant ki, akkor a Batthyány Kázmér Gimnázium vezetőjét váltotta le Balog Zoltán emberminiszter. A megfelelő végzettség hiányára hivatkozva az Emmi aztán visszavonta jelöltjének megbízatását, ebben akkor nagy szerepe volt a szülők tiltakozó demonstrációjának, és annak, hogy a tanárok megakasztották az oktatást. Végül egy harmadik személyt neveztek ki, aki lecsillapította az indulatokat, Balog embere pedig nem csak az iskolát, a várost is elhagyta.

Újabb sikertelen igazgatói pályázat a Batthyány Gimnáziumban

Nem nevezett ki senkit Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium élére. Az intézményben az előző igazgató áprilisi leváltása óta forrnak az indulatok, a szülők és a tanárok akkor megakasztották az oktatást. Ismét sikertelen lett a szigetszentmiklósi gimnázium igazgatói pályázata, miután a „három pályázó közül egy a pályázatát visszavonta, kettő pedig nem rendelkezik az előírt végzettséggel.

Figyelmébe ajánljuk