Sümegi botrány: 9 milliós tartozást hagy maga után a kétes hírű kamudoktor

  • narancs.hu
  • 2016. július 13.

Kis-Magyarország

Sikkasztás gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a sümegi „közösségi főiskola” portáján. A történet kulcsszereplője az a kamudoktor, akiről többször megemlékeztünk mi is. Ízelítő.

A frissen megjelent Magyar Narancsban részletesen foglalkozunk a sümegi „közösségi főiskola” legfrissebb esetével.

Ennek lényege, hogy az oktatási projekt mögött álló személyek közt véleménykülönbség alakult ki atekintetben, hogy a Matolcsy-alapítványok által, mintegy 27 millióval is támogatott cégben történt-e sikkasztás, vagy sem. A rendőrség mindenesetre már nyomoz.

Az eset főszereplője az a Kertész-Bakos Ferenc (KBF), akinek diploma-, ingatlan-, illetve ereklyeszerzési tevékenységéről korábban mi több cikkünkben foglalkoztunk. (Itt és itt.)

Ő most már távozóban van Sümegről, ahol az elmúlt évben megpróbált összehozni egy ún. közösségi főiskolát. (Hogy ez pontosan mit jelent, arról cikkünkben részletesen olvashat.)

Csakhogy a sümegi polgármester szerint van itt még egy apró bökkenő. És innen már jöjjön cikkünk részlete! „Végh László egyre szkeptikusabb a tekintetben, hogy az idén felsőoktatás lehet a városban, továbbá érzékeli a cégen belüli ellentmondásokat, és ezeknek nem örül. Azon pedig csodálkozik, hogy Vass korábbi álláspontját megváltoztatta, és ma már nem lát problémát a cég körül. A polgármester szerint nem tesz jót ez az ügy Sümegnek, ám van ennél súlyosabb probléma is. A JHNOK (a sümegi főiskola projektcége, John Henry Newman Oktatási Központ – a szerk.) a város egyik cégével újíttatta fel a könyvtárépületet összesen 9 millió forintért, ezt azonban a cég nem fizette ki nekik eddig. „Február óta ígérgetnek. Szeretnénk, ha a tartozást végre kiegyenlítenék.” (Mivel ígérete szerint KBF hamarosan elhagyja sümegi fészkét, a tartozás rendezése alighanem az egyesületre marad.) A város jelenleg csak várni tud, de a polgármester jelezte: ha ősszel nem indulnak el a képzések, az ingatlanokat azonnal visszavonja városi kezelésbe. Egyelőre 13-an jelentkeztek Sümegre – és mivel az aspiránsok vélhetően máshova is pályáznak, ennek csak töredéke kerülhet a kisvárosba –, így meg kell várni a pótfelvételi időszakát. Végh szerint fennáll a veszélye, hogy a szükséges kétszer húsz fő nem jön össze.”

A furcsa sümegi esetről a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat bővebben.

Neked ajánljuk