Csúnyán leszerepelt a Fidesz Rétvári Bence körzetének fontosabb városaiban

Belpol

Vácott és Nagymaroson simán nyertek a kormánypárt ellenfelei, Sződligeten pedig hivatalosan nem is indult a Fidesz. A győztes polgármestereket kérdeztük.

Pest megye 4-es számú, Vác központú választókerületében 2022-ben Rétvári Bence országgyűlési képviselő jelentős fölénnyel tudott nyerni. A mostani helyhatósági választáson is szerepeltek sikeresen kormánypárti polgármester- és képviselőjelöltek, azonban a legnagyobb településeket nem sikerült behúzni. 

A választókerület központjában, Vácon, Matkovich Ilona (lapunk korábbi munkatársa) a 2019-es eredményéhez képest mintegy 30 százalékot javítva győzte le a Fidesz-KDNP jelöltjét, Imre Zsoltot, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetőjét, az Összefogás Vácért a többségét is megtartotta a képviselő-testületben. A város melletti Sződligeten Juhász Béla Róbert most már sokadszorra győzedelmeskedett. Szervezete, a Tiszta Forrás zsinórban negyedszerre nyert száz százalékkal: a DK váci elnöke bejutott a Pest megyei közgyűlésbe is. Civil szervezetek együttműködéséből létrejövő, a fideszes megyei közgyűlés anyagi támogatását is élvező jelöltek álltak ki ellenük, a tagok között vannak kormánypárti kötődésűek, azonban nem folyt durva kampány. 

A Dunakanyar emblematikus településén, Nagymaroson is bukott a Fidesz. A 2019-ben függetlenként polgármesteri címet szerző Heinczinger Balázs és négy képviselő is indult pártszínekben, de egyikőjüket sem választották be a testületbe: a régi-új polgármester a független Petrovics László lett. (Érdekesség, hogy a választókerület második legnagyobb településén, Őrbottyánban indított jelöltet a Fidesz, ahol szintén kikaptak a független Szabó István ellen. Azonban a városvezető jó viszonyt ápol Rétvárival.) 

Karaktergyilkosság mesterfokon

„14 évig voltam újságíró, hallottam a karaktergyilkosságokról. De nem tudtam volna elmondani, hogy mit jelent ez, mennyire találó a szó” – mondta megkeresésünkre Matkovich Ilona, akit a helyi kormányözeli sajtó az egész ciklus alatt támadott, és belerángatta a vállalkozói szférában dolgozó gyerekeit is a kampányba. Mint fogalmazott, a polgármesteri tevékenységében nem tudták támadni, ezért bevetettek hatóságokat, akik „egészen elképesztő mélységig” jutottak. 

„Egy polgármesternek többet kell eltűrni, szokták mondani. De itt történtek olyan dolgok, melyek jogszerűségét meg kell vizsgálni. Nem csak rokonokat, munkatársakat is megvádoltak különböző igazságtalanságokkal. Hiába kértünk és kaptunk helyreigazítást, az emberek nem ezt hallják meg, hanem amikor kirobbantanak egy nem létező ügyet”

– mondta Matkovich Ilona. 

Szerinte voltak olyan nyilvánosságra hozott „ügyek” ezek között, melyekből egy szó sem volt igaz, mégis végigcsinálták. Jöttek a helyreigazítások, majd egy hónap múlva újra elkezdték. A nagyarányú győzelemben az is szerepet játszhatott, hogy a választóknak egészen egyszerűen elegük lett ebből. „Nem könnyű elviselni ezeket, de ütésállóak vagyunk” – tette hozzá a polgármester. 

Úgy látja, a ciklus alatt sikerült megváltoztatni a város arculatát, sok fejlesztés elkészült, és a kampányba is beleálltak: elmondták, hogy gödi Samsung SDI akkumulátorgyárral kapcsolatban munkásszálló-építések vannak napirenden. A kormánynak pedig nem volt a „betelepítéssel” kapcsolatban koncepciója. „Ez rengeteg férfit, sok fiatalembert jelent, akiket úgy kezeltek, mintha nem is léteznének” – márpedig egy 35 ezres város megérezne egy hirtelen 1000-1200 fős népességnövekedést. 

De voltak más ügyek is: az összefogás jelezte, nem akarják, hogy a tervezett váci Duna-híd a belvároson menjen át, napi 10-12 ezer fős forgalmat okozva ezzel, hanem az eredeti Vác és Sződliget közötti déli nyomvonalat preferálja. Évek óta húzódik a szakrendelő kérdése is, amely rendkívül leharcolt állapotban van, és többször meg lett ígérve, hogy felújítják – a pénzt is meg volt már erre a célra, mégsem történt előrelépés. A polgármester a közeljövőben elsősorban erről tárgyalna Rétvári Bencével. 

Samsung-pénzeket Vácra, Sződligetre

„Ez már az agónia, nem tudom meddig fog tartani. A rezsim lefelémenő ágban van. Már a kegyelmi ügy és a Tisza Párt megjelenése előtt is ezt éreztem” – mondta lapunknak Juhász Béla Róbert, aki szerint a négy egymásutáni százszázalékos győzelmével a Tiszta Forrás országos bajnok. Minden alkalommal máshogy próbálkoztak ellenük: fideszes, KDNP-s és most – ahogy fogalmaz – „álcivil” színekben jöttek: a jelöltek egy része korábban kormánypárti jelölt és szimpatizáns volt, a szavazatszámlálókat pedig a Fidesz delegálta. A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter fia, Ókovács Benedek is a jelöltjeik között volt, aki Juhász szerint részt vett a Megafon képzésén. Az egyik támogató szervezet, a ZöldLiget pedig többször nyert támogatást a megyei önkormányzattól.

Szerinte a civilséggel sokakat sikerült megtéveszteni, a térségben Dióssi Csaba dunakeszi polgármester is részben egyesületi színekben indult, Kammerer Zoltán gödi polgármester pedig teljesen, miközben mindenki tudja, hogy a Fidesz irányítja.

„Nem cseng olyan jól a Fidesz, főleg az akkumulátorgyárak környékén”

– mondta. 

Juhászék elképzelése az volt, hogy csak pozitív üzentekkel operáljanak, és a provokációknak ne üljenek fel. Úgy látja, ha nyilvánosságra hozzák Ókovács megafonos képzését, valamint a jelöltek Fidesz-kötődését, akkor még ennél is jobb eredményt értek volna el. Egy-két adok-kapok még így is volt: fideszes szórólapokon azt terjesztették róla, hogy „háborúpárti”. Az ellenfele egy videóban arról beszélt, hogy nem szívesen vállalta az indulást, úgy kelett neki, mint „hátára egy púp”. Az egyik jelölt pedig nem tudott indulni végül, mert adminisztatív okokból érvénytelennek minősítették az ajánlóíveit (tévesen tüntettek fel egy személyi számot). Juhászék ezeket a hibákat használták ki. 

A Pest megyei közgyűléssel kapcsolatban azt mondta: kompenzációt akar kiharcolnia Vác és Sződliget részére, ugyanis a két város nem részesül a Samsung iparűzési adójából, amit a megye oszt szét, miközben például a jóval messzebb lévő Csomád igen. Ennek politikai okai vannak, de polgármesterként a dolga, hogy ezt megváltoztassa. 

Emberi hang

„Azt hittem sokkal szorosabb lesz az eredmény. A képviselő-testület szinte maradéktalanul úgy alakult, ahogy szerettem volna” – mondta megkeresésünkre Petrovics László, Nagymaros polgármestere. Úgy látja, a leköszönő polgármester és a jelöltek személye, és nem a fideszes hovatartozásuk játszott közre az eredményben, ugyanis egy kisvárosról van szó, itt mindenki ismer mindenkit, nem a pártok számítanak.

Ellenfeleit nem akarta minősíteni, csak annyit mondott, hogy tudná jobban csinálni, mint ők, és valószínűleg a nagymarosiak is ezt gondolták. A helyi születésű Hollik István országgyűlési képviselő és az újrainduló, de vesztes polgármester, Heinczinger Balázs gratulált neki, Rétvári Bence még nem. A képviselővel egyébként jó a viszonya, korábban tudtak eredményesen együtt dolgozni, reméli, ez a munka folytatódik tovább. 2019-ben mindösszesen pár tucat szavazattal maradt le Heinczinger mögött, nincs benne sérelem, hogy a hosszú regnálása ellenére nem álltak be mögé a kormánypártiak. Szerinte függetlenséget kell demonstrálni, nem pedig pártosokodni kell. 

Az elmúlt ciklusban több helyi ügy is borzolta a kedélyeket Nagymaroson, melyeket több ezres Facebook-csoportokban is tárgyaltak, illetve feljelentések is születtek: Heinczinger Balázs jó eséllyel jogszabályt sértve vett fel költségtérítést, ami miatt kétmillió forint közeli összeget visszautalt az önkormányzatnak, illetve egyesek gyanúsan alacsony áron béreltek vállalkozók önkormányzati ingatlanokat. Petrovics emlékeztetett: az ő idejében nem volt divat, hogy a polgármester egyedül határoz négyzetméterárakról, bizottsági előkészítés, képviselő-testületi döntés alapján hoztak intézkedéseket. Olyan ingatlanokról szabadultak meg, melyek feleslegesek voltak, csak a pénzt vitték, és olyanokat vásároltak, melyek fejlesztésre alkalmasak. Minden törvényes, tiszta és világos volt, állítja.

Szerinte méltánytalan volt őt is belerángatni ezekbe az ügyekbe. Az ő ideje alatt úgy alakították az ingatlan bérletidíjakat, négyzetméterárakat, hogy a lakosságnak jó legyen, a vállalkozói réteget akarták megerősíteni. A bevétel pedig elég volt a kiegyensúlyozott működéshez. Szerinte most az a legfontosabb, hogy megteremtsék a békét, az egymás elleni harcot csillapítsák le. „Építő jellegű kritikát, nem bántóan, tisztességes, emberi hangon tudjunk egymással közölni” – mondta.

Sződligeti Civilek: Pályázati indulást fideszes kötődésként felhozni sérti a jó hírnevet

Cikkünk megjelenése után Juhász Béla Róbert és a Tiszta Forrás ellenfele, Somogyi István polgármesterjelölt és a Sződligeti Civilek levélben keresték meg a lapukat.

Mint írták, a Tiszta Forrás fizetett hirdetésben járatta le jelöltjeit, az egyik ilyen „manipulatív, vágott, karaktergyilkos” videó szerint Somogyi nem is akart volna polgármesterjelölt lenni. A teljes kampányköltésüket nyilvánosságra hozták, azt teljes egészében ők finanszírozták, állításuk szerint. Éppen ezért álcivilséggel vádolni közösségüket „szégyenteljes”, valamint „sértő” a rájuk szavazókra nézve. 

A Sződligeti Civilek 42 százalékos eredménye az eddigi legszorosabb Sződligeten, Somogyi István még a választások estéjén gratulált Juhásznak. Miközben ő kampány során egyeten félmondat erejéig sem támadta a polgármestert. Szerintük párttámogatással vádolni őket méltatlan, egyikőjük sem párttag, nem foglalkoznak pártpolitikával. A jelöltek politikai szimpátiáját, családi kapcsolatait vádként tálalni nevetséges.

Úgy látják, a támogató szervezetek egyikének pályázati indulásait fideszes kötődésként felhozni sérti a ZöldLiget jó hírnevét. A szervezet több mint tízszer annyi programot szervezet, mint a Tiszta Forrás. Az egyesület nem politizál és egy legutóbbi pályázati körből is kimaradt, hiába pályázott. A Juhász által megnevezett Ókovács Benedek pedig 5 éve dolgozik Sződligetért önkéntes munkában.  

„A valóban működő egyesületek pályázni kényszerülnek, az öntevékeny, önkéntes, közcélú és nonprofit tevékenység ilyen jellegű támadása szintén méltatlan egy polgármesterhez. A Sződligeti Civilek ezért kiáll a ZöldLiget mellett. A Sződligeti Civilek felülvizsgálja a jogi lépések szükségességét és lehetőségét Juhász állításai nyomán és a következőkben is jelen lesz Sződliget közösségi életében. Már jövő héten újabb rendezvényeket szervezünk, hiába minden méltatlan támadás és belénk rúgás. Köszönetet mondunk minden minket támogató polgártársunknak. Veszíteni és nyerni is lehet méltósággal, sajnos ez utóbbi most nem sikerült a Tiszta Forrásnak” – írták közleményben. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.