Gyula

Újságírót tiltottak ki Kövér gyulai előadásáról

Kis-Magyarország

Kövér László a kormány országjáró körútja keretében csütörtökön Gyulán járt. A korábban nyílt rendezvénynek meghirdetett eseményre tudósítónkat mégsem engedték be, alighanem az Országgyűlés elnökének tudomásával.

Galbács Mihály helyi fideszes alpolgármester állta el tudósítónk elől a patinás gyulai városházával szemben található Katolikus Közösségi Ház nagykapuját csütörtök délután 5 óra előtt néhány perccel. Galbács köszönés helyett így fogadta e sorok íróját: „Na, ide nem mehetsz be.” (Hasonlóan járt Leel-Őssy Gábor, a Demokratikus Koalíció helyi vezetője is, akit szintén nem engedtek be.)

 

Az első pillanatokban azt lehetett hinni, viccel a költségvetési ügyekért felelős gyulai alpolgármester, de hamarosan kiderült, hogy ő látja el a kapuőri feladatokat. (Közben egyébként bárki bemehetett, hogy a közösségi ház termében meghallgassa Kövér Lászlót.) Az okokról tudakolózva Galbács alpolgármester csak vonogatta a vállát, s amikor arra kértük, nevezze meg a törvényhelyet, amely alapján nem enged be, azt bökte ki, hogy mi „itt nem kívánatos személyek vagyunk”.

 

Ekkor jelent meg a nagykapuban Alt Norbert, a város harmadik fideszes alpolgármestere, aki megerősítette kollégáját abban, hogy valóban nem mehetünk be. Emlékeztettük, hogy az eseményt előzetesen több helyütt is meghirdették, mire Alt közölte, hogy „innentől kezdve zárt a rendezvény”. Galbács alpolgármester hamarosan újfent megszólalt, hogy ne provokáljuk őket, majd nemsokára telefonját átadta Leel-Őssy Gábornak, a vonal túlsó oldalán pedig Gajda Róbert parlamenti képviselő, gyulai alpolgármester, a rendezvény felelőse volt, aki közölte: nem mehetünk be, s minderről az „elnök úr is tud”. Tehát mindaz, ami történt, nem csupán a helyi szervezők túlbuzgósága, hanem a kirekesztésre a három legfőbb magyar közjogi méltóság egyike (bizonyára óvandó saját hírnevét) is rábólintott.

 

 

Kövér Gyulán: balján Gajda  Róbert alpolgármester


Kövér Gyulán: balján Gajda Róbert alpolgármester

 

 

A Gyulai Hírlapban megjelent hirdetés szerint a „Fidesz frakciója, a kormány tagjai országjáró körútra indulnak, amelynek célja Magyarország 2012. évi költségvetésének bemutatása”. Ennek keretében várta kötetlen beszélgetésre Kövér László házelnök az érdeklődőket. A hirdetés fejlécében az olvasható: Magyarország megújul.

 

Az ugyanakkor tény, Kövér Lászlónak nincs szerencséje a békés megyei fellépéseivel. 2002 februárjában a békéscsabai ifjúsági házban tartott kampánygyűlésen javasolta az, hogy aki nem ért egyet a kormány politikájával, az keressen magának kötelet, menjen le a pincébe, és akassza fel magát. (Ez a mondat alighanem szerepet játszott a Fidesz 2002-es választási vereségében.) Míg 2010 elején Jászszentandráson azt jövendölte, hogy Békés megye rezervátum lesz, ezért célszerű volna a Tisza vizével elárasztani, miután majd nemzeti parkká lehet nyilvánítani a térséget. Az ötlet abszurditását csak fokozza, hogy Békés megyét leginkább a Körösök vizeivel lehetne elárasztani. Ha egyáltalán el akarná árasztani bárki is.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.