Végrehajtási eljárást indítottak a szolnoki fideszes polgármester ellen

Kis-Magyarország

Radócz Zoltán, a város korábbi MSZP-s alpolgármestere szerint egy általa megnyert pert követően "felejthetett" el fizetni a város jelenlegi vezetője.

Az ügy két és fél évvel ezelőttre nyúlik vissza. Radócz Zoltánt ugyanis Szalay Ferenc 2019 végén feljelentette személyiségi jogainak vélt megsértése miatt. Szolnok fideszes polgármestere úgy gondolta, Radócz még 2019 tavaszán egy, a sajtószabadság napján tartott szolnoki tüntetésen elmondott beszédében, illetve a közösségi oldalon tett bejegyzéseiben megsértette jó hírnevét.

Radócz egy régi ügyet elevenített fel, miszerint Várhegyi Attila, Szolnok első fideszes polgármestere szerinte milyen kétes ingatlanbizniszbe keveredett. Várhegyi eladott ugyanis egy belvárosi telekrészt egy cégnek, amit a vállalkozás még aznap 10 milliós haszonnal tovább is adott az OTP-nek. Később aztán a telket a város visszabérelte az OTP-től, ezt az ügyet viszont már Radócz szerint az akkori polgármester, Szalay intézte. Radócz ennek kapcsán a 'korrupt' és a 'sunyi' szavakat emlegetette, és úgy vélte, az ügyletről Szalay se szakbizottságot, se a közgyűlést nem kérdezte meg, és úgy döntött.

Ennek kapcsán írt tiltakozó levelet Szalay Ferenc Radócznak; bár ő is fideszes, de nem korrupt és sunyi. Később aztán, amikor már megnyerte az önkormányzati választást polgármesterként Radóczcal szemben, fel is jelentette politikai ellenfelét.

Hosszas pereskedés kezdődött. Első fokon 2020 decemberében azt mondta ki a bíróság, hogy Radócz nem sértette meg Szalay jó hírnevét a kijelentéseivel. Az ítélet azt is tartalmazta, hogy az ügylet kapcsán emlegetett mintegy 15 millió forintos károkozás megállja a helyét. Másodfokra viszont Szalay Ferenc nyert a Szegedi Ítélőtáblán. Az első fokú ítélettel szemben már teljesen mást mondtak ki, vagyis Radóczot marasztalták el, és kötelezték a perköltségek megfizetésére. Ennek tudatában egész pályás letámadás indult Radóczcal szemben: a másodfokú ítélet után végrehajtási eljárásokat indított ellenfele ellen Szalay ügyvédje, pedig a volt alpolgármester jelezte, hogy a Kúriához kívánnak fordulni az ügyben.

Így is lett. A Kúria viszont helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Idén májusban kimondta, hogy Radócz nem sértette meg Szalay személyiségi jogait.

Mivel a Kúria ítélete után még mindig nem fizetett Szalay, Radócz ügyvédje nemrég végrehajtási eljárást indított ellene. Mint megtudtuk, közel 580 ezer forintról van szó.

A végkifejlet ezen túlmenően azért is érdekes, mert azzal, hogy a Kúria az elsőfokot hagyta jóvá minden további felülvizsgálatot kizárva, lényegében azt is kimondta, hogy a Várhegyi-Szalay-féle károkozásról szóló kijelentés is megállja a helyét.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után, hétfőn kora délután értesültünk arról, hogy Szalay Ferenc kifizette a perköltséget. A szolnoki polgármester 572 800 forintot fizetett Radócz Zoltánnak.

(Címlapképünkön: Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.