Végrehajtási eljárást indítottak a szolnoki fideszes polgármester ellen

Kis-Magyarország

Radócz Zoltán, a város korábbi MSZP-s alpolgármestere szerint egy általa megnyert pert követően "felejthetett" el fizetni a város jelenlegi vezetője.

Az ügy két és fél évvel ezelőttre nyúlik vissza. Radócz Zoltánt ugyanis Szalay Ferenc 2019 végén feljelentette személyiségi jogainak vélt megsértése miatt. Szolnok fideszes polgármestere úgy gondolta, Radócz még 2019 tavaszán egy, a sajtószabadság napján tartott szolnoki tüntetésen elmondott beszédében, illetve a közösségi oldalon tett bejegyzéseiben megsértette jó hírnevét.

Radócz egy régi ügyet elevenített fel, miszerint Várhegyi Attila, Szolnok első fideszes polgármestere szerinte milyen kétes ingatlanbizniszbe keveredett. Várhegyi eladott ugyanis egy belvárosi telekrészt egy cégnek, amit a vállalkozás még aznap 10 milliós haszonnal tovább is adott az OTP-nek. Később aztán a telket a város visszabérelte az OTP-től, ezt az ügyet viszont már Radócz szerint az akkori polgármester, Szalay intézte. Radócz ennek kapcsán a 'korrupt' és a 'sunyi' szavakat emlegetette, és úgy vélte, az ügyletről Szalay se szakbizottságot, se a közgyűlést nem kérdezte meg, és úgy döntött.

Ennek kapcsán írt tiltakozó levelet Szalay Ferenc Radócznak; bár ő is fideszes, de nem korrupt és sunyi. Később aztán, amikor már megnyerte az önkormányzati választást polgármesterként Radóczcal szemben, fel is jelentette politikai ellenfelét.

Hosszas pereskedés kezdődött. Első fokon 2020 decemberében azt mondta ki a bíróság, hogy Radócz nem sértette meg Szalay jó hírnevét a kijelentéseivel. Az ítélet azt is tartalmazta, hogy az ügylet kapcsán emlegetett mintegy 15 millió forintos károkozás megállja a helyét. Másodfokra viszont Szalay Ferenc nyert a Szegedi Ítélőtáblán. Az első fokú ítélettel szemben már teljesen mást mondtak ki, vagyis Radóczot marasztalták el, és kötelezték a perköltségek megfizetésére. Ennek tudatában egész pályás letámadás indult Radóczcal szemben: a másodfokú ítélet után végrehajtási eljárásokat indított ellenfele ellen Szalay ügyvédje, pedig a volt alpolgármester jelezte, hogy a Kúriához kívánnak fordulni az ügyben.

Így is lett. A Kúria viszont helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Idén májusban kimondta, hogy Radócz nem sértette meg Szalay személyiségi jogait.

Mivel a Kúria ítélete után még mindig nem fizetett Szalay, Radócz ügyvédje nemrég végrehajtási eljárást indított ellene. Mint megtudtuk, közel 580 ezer forintról van szó.

A végkifejlet ezen túlmenően azért is érdekes, mert azzal, hogy a Kúria az elsőfokot hagyta jóvá minden további felülvizsgálatot kizárva, lényegében azt is kimondta, hogy a Várhegyi-Szalay-féle károkozásról szóló kijelentés is megállja a helyét.

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után, hétfőn kora délután értesültünk arról, hogy Szalay Ferenc kifizette a perköltséget. A szolnoki polgármester 572 800 forintot fizetett Radócz Zoltánnak.

(Címlapképünkön: Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?