Végső nyugalomra helyezték a magyar karatesport atyját

Kis-Magyarország

Több százan tették tiszteletüket Shihan Furkó Kálmán ravatala előtt Szolnokon a Tiszaligeti Sportcsarnokban csütörtökön délelőtt.

Furkó Kálmán, a rendkívül népszerű és nagy tekintélynek örvendő honvéd ezredes augusztus 3-án, 74 éves korában hunyt el. A nyugállományú deszantos volt a magyar kyokushin karate egyik megalapítója, nemzetközi szaktekintélynek számított, nem véletlenül lett nyolcdanos mester. 

Mesterként válogatott versenyzők egész sorát nevelte, tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték el az elmúlt esztendőkben. 2007-ben "A magyar szamuráj" címmel egyórás film is készült életéről és munkásságáról.

Búcsúztatását csütörtökön Szolnokon, a Tiszaligeti Sportcsarnokban tartották, ahol több százan jelentek meg. 

 
Furkó Kálmán búcsúztatása
Tóth András/Magyar Narancs
 

 

A búcsúztatás Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke beszédével kezdődött, majd a résztvevők rövidfilmet tekinthettek meg a volt felderítő és „magyar szamuráj” életéről.  

Szolnok Ezüst Pelikán-díjas polgáráról, sport- és állami kitüntetések birtokosáról a búcsúztatáson a kyokushin világszervezet hazai, illetve nemzetközi képviselői is megemlékeztek. 

A szertartáson részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter is.

Shihan Furkó Kálmánt a szolnoki temetőben katonai tiszteletadással, díszsortűz kíséretében helyezték végső nyugalomra.

A tervek szerint egy köztéri szobrot, és egy teret is elneveznek majd a Shihanról a városban.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Dario G

  • narancs.hu

Nemcsak a producer ment el, hanem egy szelet az 1990-es évekből is.