Bérgyilkosnak adta ki magát a zsaroló, akit korábban az Interpol is körözött

Kis-Magyarország

Egy nem mindennapi bűnügyben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség K. Attila ellen – értesült a Narancs.hu. A férfit korábban Nagy-Britanniában már összefüggésbe hozták prostitúcióval. K. egy ideig a kötegyáni roma kisebbségi önkormányzat elnöke is volt.

2019. augusztus 28-án a délutáni órákban hívta fel a sértettet az ügy 43 éves kötegyáni vádlottja, hogy találkozót beszéljen meg vele. A két férfi szokatlan és kies helyen, a Békés megyei Méhkeréket Újszalontával összekötő úton találkozott, ahol a sértett K. gépkocsijába ült, amivel a mindössze száz ember lakta Újszalonta irányába indultak el. Útközben K. Attila azzal fenyegette meg a másik férfit, hogy egy ugyancsak kötegyáni férfi felbérelte, hogy „tegye el láb alól”.

Az „indok” az volt, hogy a férfi összeköltözött a feleségével, amit a megbízó nem tud elfogadni. A vádlott azt mondta a sértettnek, hogy amennyiben aznap 20 óráig átad 500 ezer forintot, akkor nem teljesíti a feladatot – ellenkező esetben két társával végez vele.

Ténylegesen nem bérelték fel

A Narancs.hu érdeklődésére Havrán Ákos, a Békés Megyei Főügyészség megbízott főügyész-helyettese, egyben sajtószóvivő jelezte: a vádlottat ténylegesen nem bérelték fel senki arra, hogy megölje a sértettet. Szándéka a fenyegetéssel kizárólag arra irányult, hogy a félmillió forintot megszerezze. A fenyegetés komoly félelmet keltett az érintettben, ezért 20 óra körül K. lakóháza előtt átadta neki a kért összeget.

Békés Megyei Főügyészség: vádat emelt

Békés Megyei Főügyészség: vádat emelt

Fotó: youtube.com

Az ügyben a Gyulai Járási Ügyészség 2020 tavaszán emelt vádat a Gyulai Járásbíróság előtt K. ellen, ám a büntetőtárgyalás a koronavírus-járvány miatt még nem kezdődött meg. A férfi cselekménye súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette megállapítására alkalmas, amelyet a törvény 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet. A férfi az eljárás folytatását letartóztatásban várja.

Nem először szemben a törvénnyel

K. Attila ellen 2014 januárjában elfogató parancsot adtak ki az Egyesült Királyságban, az Interpol pedig egy hónappal később, februárban rendelte el a körözését. 2014 márciusában az akkor emberkereskedelemmel gyanúsított kötegyáni férfit a Készenléti Rendőrség munkatársai fogták el a Nyíregyházától 12 kilométerre lévő Napkoron.

A Hír6.hu akkor arról írt, hogy az elfogott férfi azonos azzal, aki a 2010-es évek elején a kötegyáni roma kisebbségi önkormányzat elnöke volt. Akkor K. Attilát a lapok összefüggésbe hozták azzal a bandával, amelyik Nagy-Britanniába több tucat magyar nőt vitt ki, majd ott prostitúcióra kényszerítette őket. Elfogása után a magyar rendőrök átadták brit kollégáiknak a gyanúsítottat.

K.-t Brightonban állították bíróság elé. Az ott született ítéletről nincs pontos információnk, de azt biztosan tudjuk, hogy 2019 augusztusában már Magyarországon követett el bűncselekményt a kötegyáni férfi.

(Címlapfotónk illusztráció, a felvétel forrása: pixabay.com.)

Figyelmébe ajánljuk