Leküzdhető-e a lámpaláz?

KOmplett

Gondolj arra, hogy káposztafejek vannak a nézőtéren! Ne keress szemkontaktust senkivel! Ilyesmikkel biztatják a lámpalázast. Ám mindez vajmi keveset ér a remegés és az izzadás ellen. Mivel érdemes hát próbálkozni?

Régebben soha nem izgultam. Lehettem stúdióban, állhattam rengeteg ember előtt egy nagy színpadon: nem zavart; úgy mozogtam a szituációban, mint aki erre született. Aztán olyan négy éve egyszer történt valami. Egy nagy cég gálájának vezetésére kértek fel, és mivel szeretek elegáns eseményeken házigazda lenni, örömmel vállaltam. A ruhám perfekt volt, a sminkem csillagos ötös – a kinézetem felől teljesen nyugodt voltam. (Ez egyébként számomra elsődleges fontosságú, minden eseményre alaposan megkomponálom az outfitem, mert tudom, ha az nincs rendben, akkor az egész esemény alatt feszengeni fogok.) Viszont a rendezvényszervező cég képviselői – akiktől a munkát kaptam – éppen nem voltak a topon, az illetékeseket épp a műsor előtt rúgták ki, ezért a felkészüléssel akadtak problémák. Előre be szoktam kérni a forgatókönyvet, és szeretem, ha az alkalom előtt legalább egy – terepszemlével összekötött – meeting is van, ahol az esetleges buktatókat megbeszéljük, egyeztetjük a nevek helyes kiejtését, megbeszéljük, minek kell feltétlenül elhangoznia. És igen, nagyon fontos, hogy legyen a kezemben (vagy a kezem ügyében) egy vezető – amire valószínűleg rá sem fogok tekinteni –, ha megakadnék. És rettentően lényeges, hogy a legeslegelső mondat (a startpont) kompletten a fejemben legyen. Ha az megvan, onnantól gördülékenyen folytatom.

Nos, itt a gála előtt tíz perccel nyomtak a kezembe egy hevenyészett vázlatot, a technikusokkal egy szót nem tudtam váltani, azt sem közölték, hogy milyen közönségre számíthatok. És megtörtént a katasztrófa. Kilibbentem a színpadra, és valami elszakadt bennem. Három-négy dermedt másodpercig azt sem tudtam, hol vagyok, a kezem olyan vadul kezdett remegni, hogy le kellett tegyem a mikrofont. Gombóc volt a torkomban, nem tudtam megszólalni. És sajnos, mikor megszólaltam, a mikrofon besípolt. Ezek után annyira megrémültem, hogy a cég nevét is elrontottam. Innentől tudtam, az egész este kicsúszott a kezemből. Elmenekülni nem lehetett, le kellett vezetni a műsort: mint egy gép, élet nélkül, monotonon nyomtam végig – unalmasan, de legalább onnantól hiba nélkül. Utána otthon összecsuklottam. És azóta minden nagyobb esemény előtt, ahol nem én intéztem mindent, rám tör a pánik, leküzdhetetlenül. Remegek, mint egy nyárfalevél, nem lehet hozzám szólni, azt érzem, elájulok. Nagyon tudom szeretni azokat, akik ilyenkor odajönnek, és teljesen más dolgokkal kezdenek el zaklatni. Volt egy ismerősöm, aki mindig bejött az öltözőbe, és ilyenkor kezdte el mondani savanyú fejjel az élete problémáit. Azt hittem megölöm. Ám aztán, a bizonyos első mondat után varázslatosan rendbe jön minden. Sehol nem érzem úgy magam, mint a színpadon, az valami egészen más lelkiállapot. Ha addig szorított a cipőm, vagy azt hittem, nincs egyetlen gondolatom sem, egy csapásra elmúlik.

Ám addig tényleg a poklokat járom meg, és a végén, már lelépve a dobogóról épp az izgulásra elfecsérelt energiák miatt úgy érzem, mint akit alaposan kifacsartak, csak hazamenni vágyom, lepihenni, megnézni valami sorozatot. Az izgulás évei alatt persze pár csillapító technikát begyűjtöttem. Az első a könnyű, növényi nyugtató, egy-két szem Nervenpflege, ez az alap. Vagy citromfűtea. Aztán jönnek, amik talán a legjobban beválnak: a légzésgyakorlatok. Felváltva szoktam egészen aprókat lélegezni, majd ezt váltom fel azzal, hogy először hatalmas levegőt veszek (tízig számolok közben), és aztán azt két részletben fújom ki. Közben gyakorlom a gondolatelterelés művészetét, azaz mindent felidézek, csak ne legyen a helyzettel kapcsolatos. Ám a varázsgondolatot csak most találtam meg. Rájöttem, legjobban az vigasztal meg, ha felidézem a régi beégésem. És ilyenkor rögvest jön a megváltó vigasz, hisz annál mélyebbre nehéz süllyedni, és ha felette leszek, nincs probléma…

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.