Jelenetek egy valódi titkos tanácsos életéből

  • Konok Péter
  • 2015. április 23.

Konok dolgok

Hogyan adjunk titkos tanácsokat? Habonying – rövid tanfolyam.

– Árpikám, tudnál nekem tanácsot adni?

– Persze, Főnök, titokban; de számlát nem adok. Az csorbítaná a függetlenségemet.

– Szóval tudod, felköltözöm a várba, hogy örömet szerezzek mindenkinek.

– Igen, hiszen én találtam ki, nem emlékszel? Azt mondtam, túl szép az a vár, hogy könyvraktárnak használjuk.

– Na. De hát én is parasztgyerek vagyok, mint a Tóni meg a Jani, nem urizálhatok. Gyerekkoromban édesapámnak bányalovai is voltak. Mikor éjszakánként hazajött a pártgyűlésből, az olyan szép volt. Azt danolta, hogy „A Párttal, a néppel egy az utunk...”, a lovak meg nyihogtak, mert néha verte őket. Hiányozni fog nekem az a nyihogás.

– Esetleg odaköltöztethetnénk a Semjént. Ő lovasember, nyihoghatna. Egy-két hét alatt abba is beletanul. Legfeljebb néha verjük.

– Őt nem szeretném. A múltkor belezabált a csokimba, nem bízom benne.

– Szijjártó? Ő úgyis előszeretettel nyihog.

– Nem lehet a külügyminiszter a lovam...

– Pedig talán azt jobban csinálná. Caligula konzulnak tette meg a lovát.

– De én nem másolhatom a Kulich Gyulát! Így is mindig lekomcsiznak.

– Értem. Emlékszel, mit mondtam a múltkor, amikor nem tudtál aludni a dácsádban, mert hiányzott a fociöltözőszag? Hogy építs mellé stadiont. Jó tanács volt?

– Remek tanács volt, Árpikám. Bár nem adtál róla számlát.

– Igen, a függetlenségem miatt, már mondtam. Na! Építtess a várba lovardát!

– Hú, Árpikám, ez már valami! Van ott egy csomó teljesen felesleges épület. De nem fog a nép már megint zúgolódni?

– Dehogy! Ha már cirkusz lesz az egész várból, akkor igazán beláthatják, hogy lovarda nélkül lószart sem ér az egész! Talán még egy-két oroszlánt is beszerezhetnénk. Van is nekem egy másodunokaöcsém, ez a Zuboly fiú... ő szívesen vállalná az oroszlán szerepét!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!