rés a présen

„Az ismeretlent keresem”

  • rés a présen
  • 2023. október 25.

Könyv

Babiczky Tibor költő

rés a présen: A tengerről című friss verseskötetedet most mutattad be a Margó Irodalmi Fesztiválon. Milyen volt?

Babiczky Tibor: Kettős könyvbemutató volt, A tengerről mellett András László Vad vidék című kötetét is bemutattuk. Czinki Ferenc volt a moderátor. Mindkettőjükhöz több évtizedes barátság fűz, magától értetődő öröm beszélgetni velük, közönség előtt is. A két kötet pedig szorosan összetartozik, szinte egymásra felel.

A Margó számomra a legfontosabb irodalmi esemény Magyarországon. Valuska Lászlóék hosszú évek munkájával építették fel. A legnagyobb truváj benne, hogy egyszerre személyes és exkluzív, családias és emelkedett.

rap: Nem sok regényed jelent meg a verseskötetekhez képest, de pont van egy tengeres című, a 2014-es Magas tenger. Összeköti valami a tenger szón kívül a két kötetet?

BT: A Magas tenger konkrétan az egyetlen prózakötetem. Ami összekapcsolja az új anyaggal, az talán az alámerülés: a regényben a nyomozó múltjába, a versekben a saját tudattalanomba – és mindkettőnek a partját a kollektív tudattalan hullámai mossák. És persze, előbbinél tudható, hogy „Madame Bovary, c’est moi”… A tenger valóságként és szimbólumként is meghatározó számomra: anya- és szabadságkép, égtükör, mélység. Felület, amelyen az út rögtön beheged, amint továbbhaladtál.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk