Tartalom

MaNcs 35. évf. 43. sz. (2023-10-25)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A kitagadott ünnep

Magyarország jelenlegi társadalmi berendezkedésének – legyen az akár olyan, amilyen – valójában egyetlen eszmei, történelmi alapja van, az pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc.

A szerk.

A szerk.

A kordon záródik

Minek ment oda? Mármint Pekingbe Orbán? Ő kapaszkodott, hogy mehessen? A kézszorítás Hszi Csin-pinggel lett volna a látogatás célja, meg a gyárlátogatások, a Huaweinél, a Kínai Nemzeti Bankban vagy a BYD autógyártónál tett vizit?

Publicisztika

Krusovszky Dénes

Publicisztika

Ha megy, ha marad

Mihez kezdjünk Demeter Szilárddal?  

Alig egy héttel azután, hogy megírtuk, erősen fogy a levegő Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) vezetője, illetve a Magyar Kultúráért Alapítvány (MKA) kuratóriumi elnöke körül (Kis pénz, kis kultúra, Magyar Narancs, október 11.), Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kiírta a pályázatot a PIM főigazgatói tisztségének betöltésére. S ebben semmi meglepő nincs.

Benedek Kata

Publicisztika

Szólás a szabadban

Kiállításmegnyitó beszédem cenzúrázásáról

Művészettörténész vagyok, többek közt a Trash of Köztér című kritikai mikroblog szerkesztője. A kultúra, köztér, politika, közpénz összefüggéseiben értelmezek köztéri alkotásokat, nagy hangsúlyt fektetve a politikai profitszerzés köztéri és kulturális visszaéléseire. ­Általában a blogon, időnként nemzetközi konferenciákon, máskor hosszabb cikkekben. Most majdnem egy megnyitón is.

Sausic Attila

Publicisztika

A király meztelen

Új menekülthullám Németországban

Németországban ugrásszerűen megnövekedett a politikai menedékkérők száma, és folytatódik a bevándorlásellenes AfD ­választási sikersorozata. Kétséges, hogy eredményre vezet-e az Európai Unió új menedékjogi eljárása.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Nyelv, presztízs, imázs

Az alábbi írás a nyelv és identitás viszonyáról szól, ami szerintem sokkal bonyolultabb dolog annál, mint hogy egyszerűen elfogadjuk azt a kézenfekvőnek tűnő tételt, hogy „a nyelv a nemzeti identitás legfontosabb eleme”.

Belpol

Trauer János távozó gimnáziumi tanár

Belpol

„Vannak vörös vonalak”

„Az utolsó csepp a pohárban nem is ez a törvény volt, hanem egykori kollégám, Vezsenyi László politikai indíttatású vegzálása. Nem taníthatok tovább olyan munkahelyen, ahol ez megtörténhet” – indokolta a Facebookon a makói József Attila Gimnázium fizika–informatika szakos tanára, hogy miért hagyja ott az iskolát három évtized után.

Az ellenzék dilemmái az önkormányzati és az EP-választás előtt

Belpol

Paripáink dobrokolnak

Három hónappal a 2022-es országgyűlési választási győzelmük után a kormánypártok spórolásra hivatkozva bejelentették, hogy 2024-ben egyszerre tartják az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Ez a példátlan húzás több szempontból is nehéz helyzetbe hozta az ellenzéket.

Békéscsaba önkormányzata az OTP-ről az MBH-ra vált

Belpol

Hűségeskü vagy hadművelet?

A közgyűlés és a pénzügyi bizottság megkerülésével a békéscsabai polgármester új számlavezető bankot talált az önkormányzatnak: az OTP Bankot a NER kreálmányára, a Magyar Bankholdingra cseréli. Az ennek okát firtató kérdésekre semmitmondó válasz érkezett.

Ellenőrzi az iskoláknak juttatott adományokat a Klebelsberg Központ

Belpol

Ajándék ló

Megnehezíti az iskoláknak juttatott adományok útját a Belügyminisztérium, de az alapítványokon keresztül még segíthetik az intézményeket a szülők.

Külpol

Törökország és Azerbajdzsán nem áll meg Hegyi-Karabahban

Külpol

Határtalan ambíciók

Hegyi-Karabah felszámolása csak egy lépés a török politika hosszú távú projektjében. Baku és Ankara további tervei súlyosan fenyegetik a kaukázusi régió és tágabb értelemben a Közel-Kelet biztonságát.

Könyv

Interjú

Könyv

„Lifteznek bennünk az élmények”

Csigó Katalin pszichoterapeuta, író

Idén jelent meg az első regénye, az Átkelők. Pszichoanalízisről, titkokról és az irodalomban trendként megjelenő transzgenerációs traumákról is beszélgettünk a szerzővel.

Kritika

Kiállítás

Kritika

Az aktivizmus emlékezete

Gondoljunk a szabadságra. Civil ellenállás 2010–2023

A NER tizenharmadik évében már evidencia, hogy az Orbán-rezsim fennállása óta eltelt idő történelmi léptékűvé tágult.

Könyv

Kritika

Trágár Isten

Kovács András Ferenc: Névtelen cserépdarab

A kötet címe a poliszbeli szavazások képét idézi, amikor a nép fiai egyvalakit, akinek hatalmát fenyegetőnek vélték a demokráciára, kiszavazhatnak a hatalmasságok köréből, hogy tízéves száműzetésbe küldjék.

Könyv

Kritika

Határok között

Alena Sabuchová: Seppegők

Egy fiatal nő, Alena Sabuchová enged a csábításnak, és elkísér egy fotóst a lengyel–litván–belorusz hármas határ környékére, Podláziába (Podlasie).

Opera

Kritika

Játék a véggel

Kurtág György: Fin de partie (A játszma vége – Endgame)

Kurtág operája – a milánói Scalában 2018 novemberében lezajlott premier, valamint az amszterdami, párizsi és londoni előadások után – végre itthon is elhangzott.

Film

Kritika

Akkádok a gáton

Ördögűző – A hívő

Azt kérdezzük magunkban, hogy oly sok prequel (előzményfilm) és sequel (folytatás) dacára miért is kellett egy újabb Ördög­űző-filmet leforgatni?

Film

Kritika

Ördögnéző

Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Ismét a pénz és annak lélekrohasztó ereje áll Martin Scorsese legújabb filmjének középpontjában.

Film

Interjú

Film

„Mintha főszereplő lenne”

Sopsits Árpád filmrendező

Hét éve mutatták be utolsó játékfilmjét, azóta csak pályázatokat adott be. Új filmje, a Mellékszereplők minimális költségvetésből készült, jelentős részét egy fotóstáborban rögzítették gyakorlásképp. Erről beszélgettünk.

 

tévésmaci

Film

Fürdőző tevék

Amikor Sztupa és Troché megnyitották első szagtermüket, igyekeztek komplex szolgáltatást nyújtani.

Zene

Interjú

Zene

„Egy kis pihenő”

Stéphane Misseghers, dEUS

A belga zenekar dobosával a dEUS hosszú albumcsendjéről, az új lemez dalairól, a koncerteken hanyagolt slágerükről és Magyarországról is beszélgettünk.

 

Visszhang

Visszhang: dokumentumfilm

Visszhang

Az Adamanton

Nicolas Philibert az idei Arany Medve-díjig a maga csendes, nem invazív módszereivel készítette dokumentumfilmjeit.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Farkas

Az angol írónő, Mo Hayder krimijéből készített sorozatnak már akkor nagy támogató tábora volt, amikor forgatták.

Visszhang: film

Visszhang

A 75-ös terv

A Ten Years Japan (Japán tíz év múlva) című, öt etűdből álló 2018-as film Chie Hayakawa rendezte első epizódja a társadalom elöregedésének problémájára reflektál.

Visszhang: lemez

Visszhang

Baroness: Stone

A Georgia állambeli Savannah városa az amerikai sztónerszíntér egyik központja, innen indult világhódító útjára a Baroness is.

Interaktív
Lélek

Nők problémás alkoholfogyasztása

Lélek

Félig üres, félig teli

Egyre többet isznak a nők, de a legnagyobb probléma mégsem a mérték, hanem az ivás motivációja. A hatvanas évek nyugtatókultusza után most anyukáknak marketingelt borokkal kontrollálnák és „kezelnék” a nőket, miközben a túlzott alkoholfogyasztás pusztítóbb lehet a nők testére, mint a férfiakéra.

Gasztro
Lokál