Könyv

John le Carré: A zebra dala

  • - kyt -
  • 2008. december 11.

Könyv

A címben szereplõ zebra egy félvér szinkrontolmács, regényes múlttal és önmaga által is kissé egyhangúnak ítélt jelennel, akit sajátos képességei (az angol és a francia mellett egy sor Kelet-Kongóban beszélt nyelvbõl áll az eszköztára) alkalmassá tesznek arra, hogy idõrõl idõre a brit hírszerzés is igénybe vegye a szolgáltatásait. Ezúttal azonban - ráadásul egy döntõ magánéletbeli fordulat kellõs közepén - egy minden eddiginél konspiráltabb és titokzatosabb feladatot kell ellátnia, amely közvetlenül érinti szétgyötört szülõföldjéhez fûzõdõ érzelmeit. Rá kell azonban jönnie, hogy a terv, amelynek megvalósításában közremûködik, egyáltalán nem szolgálja Kongó békéjét és boldogabb jövõjét. Innentõl kezdve kénytelen a visszájáról is megismerni a nagy hatalmú rendszert, amelynek eddig megbízható alkatrésze volt. A történet izgalmát nem színezik különösebb akciók, a feszültséget alapvetõen a sokféle szál lassan feltáruló összefonódottsága rejti.

John le Carré az M16 néven ismert brit hírszerzés munkatársa volt, de ezúttal kevéssé használja ez irányú tapasztalatait. A történetet alapvetõen az teszi hitelessé, hogy a kongói helyzetet alaposan és sokoldalúan ismeri - bár elképzelhetõ, hogy akit a részletek kevéssé érdekelnek, az kissé bõbeszédûnek tartja a különféle politikai árnyalatok, összefüggések bemutatását. Igazából nem is az izgalmak, hanem az elbeszélésbõl sugárzó beleérzés és tisztesség az, ami lendületet és rangot is ad a jól fordított regénynek.

Fordította Falvay Dóra. Agave Könyvek, 2008, 277 oldal, 2580 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.