KÖVECSES PANNI: ERIK & CSIPESZ NYOMOZ

  • - urfi -
  • 2011. augusztus 11.

Könyv

Azt fogják majd rebesgetni, hogy eltűntek a dolgok. És hatalmas zűrzavar lesz, hogy hol vannak valójában a dolgok, és senki nem fogja tudni, hová lettek azok a kis bigyók meg az a fura kis izé - jövendöli a próféta a Brian életében, és jóslata, ím, valóra vált.

A különös kisváros szocreál derűjét, a Balatonba oltott Côte d'Azur világát kizökkenti egy rablássorozat, és az Erik nevű srácra, valamint roppant kommunikatív kutyájára hárul a feladat, hogy megkeresse a tortát, a kanárit, a papírsárkányt és a többi kincset.

A kisiskolásoktól felfelé bárkinek ajánlható mesekönyv a Lajka Books Kiadó bemutatkozása is. Magyarországon egyelőre meglehetősen szokatlan profilú vállalkozásról van szó: gyerek- és útikönyvek mellett pólókat és dizájnos noteszeket készítenek majd, mindezt borzasztó környezetbarát módon, és elsősorban a neten terjesztve. A debüt alapján igényes és izgalmas cuccokra számíthatunk tőlük, a könyv ugyanis vizuálisan elsőrangú.

Az első könyves szerző jó nevű grafikus, és a rajzok, illetve a szintén általa jegyzett borító és tipográfia egyaránt pompás. A hatvanas-hetvenes évek dizájnját és rajzfilmjeinek képi világát játékba hozó rajzok tele vannak ötletekkel, finom utalásokkal, apró poénokkal. Kövecses szövege és rajzai (a páros és páratlan oldalakról) beszélgetnek egymással, támogatják és árnyalják a másikat, de nem kérdés, hogy azért a kép az úr. A rajzokon városi látképet, gyengéden kritikus portrékat ugyanúgy láthatunk, mint térképet vagy éppen perspektívajátékot. A szöveg stílusa kedves, de nem túl érdekes, a történet pedig egyenesen érdektelen. Van némi szimpatikus toleranciára nevelés, egy kis bosszantó didaxis a "pénz nem boldogít" vonalon, néhány találó mondat ("Anyu meg Apu ezek után egész nap azt játszották, hogy ki bírja tovább csendben") - de mindez alig-alig látszik a nagyszerű képek árnyékában.

Lajka Books, 2011, 104 oldal, 2900 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk