Könyv

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

Könyv

A hangzatos ajánlás, miszerint a könyv „teljesen új alapokra helyezi, mit gondolunk a pszichoterápiáról”, jócskán megtévesztő. Nincs szó világmegváltó fordulatról, a szerző maga is hivatkozik a terápiás irodalom azon nagyságaira, köztük is elsősorban Irvin D. Yalomra, akinek a munkái megágyaztak a terápiás történetek és tapasztalatok regényessé alakított tálalásának.

„A könyvet kiemeli az önsegítő tucatirodalomból néhány jól megírt jelenet, és az, hogy Gottlieb a saját élettörténetével hitelesíti tárgyát” – írtuk a szerző első sikerkönyve, a Légy a felesége kapcsán (lásd: Frászt érdemelsz többet!, Magyar Narancs, 2012. február 6.). Míg ott a negyvenes szingli nők társkereső problémái álltak a középpontban, itt a gazdagabb önismeret megszerzése köré szerveződnek az egymásba fonódó esetleírások, amelyekkel párhuzamosan a szerző saját terápiás folyamatába is betekintést nyerünk.

A könyv legerősebb szála a látszólag magabiztos John tragédiájának lassú kibomlása, de a többiek sorsa is kemény: egy idős asszony öngyilkosságot tervez, mert úgy érzi, összeroppan múltbéli bűneinek súlya alatt. A fiatal rákbeteg Julie a saját vidám temetését szervezi. Charlotte vedel, a terapeuta maga pedig a szakítását próbálja feldolgozni, mert úgy érzi, romba döntötte az életét. A könyv stílusa könnyed, de nem bulváros, s híven mutatja meg, hogy igenis szembe kell néznünk a problémáinkkal, és ebben legnagyobb segítségünk a kapcsolataink megerősítése lehet.

Fordította: Dudik Annamária Éva. 21. Század Kiadó, 2020, 463 oldal, 4490 Ft

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.