Könyv

Markus Zusak A kispályás – Underdog 1.

  • Sisso
  • 2016. április 30.

Könyv

Markus Zusak A kispályás – Underdog 1. című kisregénye a kiskamaszkor legfontosabb problémáit járja körül, apokaliptikus hangulatú családi és társadalmi környezetben. Az ausztrál Salingernek kikiáltott író A könyvtolvaj című regénye is a felnőtté válásról szól, és hiába a második világháború idején játszódik, plasztikusan írja le, hogyan viselkedhet döntéshelyzetekben egy kiskorú, aki körül a legtöbb felnőtt beszámíthatatlan.

A kispályás főhőse Cameron, elhanyagolt nagyvárosi kamasz, aki testvéreivel együtt elhatározza, hogy kirabolja a fogorvost. Korrekt kezdés, börleszknek is beillene, de a terv értelmetlenségének és a motiváció hiányának leírása már fejesugrás a kamaszkor pszichológiájába. Ezek a fiúk és lányok unatkoznak, többre vágynak, aztán mégsem sikerül nekik semmi. A szüleik maguk sem felnőttek, de folyton azt szajkózzák, hogy fel kéne már nőni. A gyerekek minden ötlete kudarc, egyre csak nő a tehetetlenségi nyomaték. Ha nincs muníció, akkor csak az álmok maradnak. Cameron üldözéses, illetve szeretetvágyról szóló álmai, majd a valóság, ami ugyanolyan gombás-ketchupos tészta szagú, mint a lakótömb mindennapjai.

Nincs tragédia, csak egy udvarias kiáltás, hogy mégsem hagyhatja magát a felnövőben lévő ember, harcolnia kell. Visszatérő rémálmom, hogy szülőként valamit úgy rontok el, hogy később nem tudok segíteni a gyerekemnek helyrehozni a saját életében az én hibáimat. Ezért olyan szülőknek feltétlenül ajánlom ezt a könyvet, akiknek még nem sikerült felnőniük. Na jó, kamaszoknak is.

Fordította: Gács Anna. Tilos az Á, 2015, 160 oldal, 2290 Ft

Figyelmébe ajánljuk