Interjú

Rockzene és költészet egy tőről fakad

Szálinger Balázs költő

  • rés a présen
  • 2013. április 14.

Könyv

rés a présen: Melyik volt az utóbbi idők három legjobb irodalmi estje, amit végigültél?

Szálinger Balázs: Március első hetében közös estünk volt Cserna-Szabó Andrással. Baricz Gergő is jött, gitározott egy cseppet - és Gergővel együtt járt egy egész speciális közönség, szinte többen voltak, mint akik magára az estre jöttek. Valahogy az egészből kialakult egy oda-vissza szopatós, önironikus hangulat. Talán évente egyszer van ilyen. Tavaly áprilisban elaludtam a vonaton, és reggel nyolckor Miskolcon ébredtem ahelyett, hogy kilencre megérkeztem volna Salgótarjánba. És az isteni közönség megvárt! Kb. negyed kettőkor kezdtem el, és vártak rám - csodás hangulat lett a vége. A Hévíz folyóirat pesti lapszámbemutatója is kedvesen sikerült az Írók boltjában.

rap: Melyik a következő három, amelyiken részt veszel?

SZB: Március 20-án a Pepita Oféliában egy Irodalmi Kupaszerda nevű programon Esterházy Péterrel beszélgetünk a fociról. Másnap az Akváriumban a Rájátszás könyv-lemez bemutató koncertje lesz. Aztán egy ugrás a költészet napja: 11-én Salgótarjánban leszek.

rap: Mit gondolsz a rockzene és a költészet találkoztatásáról?

SZB: Éppen megint a David Bowie-jelenség hatása alatt vagyok, úgyhogy különösen nem is kell ápolnom a kapcsolatot. Szerintem a rockzene meg a költészet eleve egy tőről fakad, úgyhogy nekem egyértelmű volt a találkozás, még ha meglepő is a mai világban. A költők és zenészek közös munkáját bemutató Rájátszás-lemezen igazi slágerek vannak - ilyenek elkészültében részt venni nagy élmény. Másik János és Szűcs Krisztián volt a párom, bárhova nézek, megtisztelve érzem magam. És még jó emberek is, ritka együtt a kettő.

rap: A Köztársaság című könyved után interjúkötetet jelentettél meg Baricz Gergő X-Faktor-sztárral. Mi volt az indíték, és mi a szándék?

SZB: Nanana, a Baricz Gergővel készített interjúkötetet azért nem nevezném "következő kötetemnek". A kiadó hívott az ötlettel, azt mondtam, várjunk, előbb megismerkedünk. És Gergő elsőre érdekes volt nekem, bájos és picit naiv fiú nagy tanulási vággyal és nagy tehetséggel. Biztosra veszem, hogy megmarad. Már csak abból is, ahogy rákapott a Kinksre. Ez valójában nem interjúkötet, hanem az első 6-7 sörözésünk szövegkönyve. Felvettem, kikalapáltam, de ő a szerző. Újságírói munka volt, és nagyon szerettem.

rap: Március 10-én mutatták be a Fehérlófia című darabot a Budapest Bábszínházban, aminek te írtad a szövegkönyvét.

SZB: Picit infantilisnak kellett lennem. Ezek a hősök végül is gyerekek. Fanyűvőék úgy huzakodnak, mint a gyerekek. A királylány úgy viselkedik, mint valami nagyszájú csitri. A rendező Veres András és a dramaturg Dobák Lívia rajzolta meg a történetet, aztán hagyták, hogy én kitöltsem színekkel.

rap: Milyen darabok, fordítások vannak most tőled műsoron?

SZB: Székelyudvarhelyen megy a Köztársaság, áprilisban még biztos, és, ugye, a Fehérlófia a Bábszínházban, remélem, hogy jó sokáig.

rap: Mit csinálnál, ha egy szép napon betiltanák a focit, és átalakítanák kertészetté a stadionokat?

SZB: A csapatom a másodosztályban sínylődik, kevés néző előtt - talán egy egész pályás virágágyás is nagyobb tömeget vonzana.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.