Tartalom

(2013-03-14)

Kis-Magyarország

Büntethetőség határokon át

Kis-Magyarország

Egy férfi, két eset - az Alexandru-ügy

Egy pizsamába öltözött román férfi 2009 tavaszán gépkocsijával Méhkeréknél áttörte a magyar-román határt. Tettét eltérően ítélte meg a magyar és a román bíróság, így a történet az uniós jogharmonizáció fonákságaira is jó példa.

Snoblesse
Publicisztika

Mártonffy Marcell

Publicisztika

Megüresedett szék, beláthatatlan jövő

Lesz-e magyar pápa?

Utolsó interjújában, amelyet 2012 augusztusában, röviddel halála előtt adott, Carlo Maria Martini bíboros kétszáz évre becsülte a lemaradást, amelyet a katolikus egyháznak be kellene hoznia. "Kultúránk elöregedett, a nagy, de üresen kongó templomok és a hatalmasra duzzadt bürokrácia díszes ruhákban bemutatott szertartásai" pedig alkalmatlanok arra, hogy megszólítsák az embereket - figyelmeztetett a nyugalmazott milánói érsek.

Misetics Bálint

Publicisztika

Mit tehetünk a jogállamért?

Magukat "fiatal demokrataként" meghatározó gimnazisták blokád alá vették a Parlament bejáratait hétfőn, hogy így tiltakozzanak az "Alaptörvény" legújabb módosítása ellen, amelyről aznap szavazott az Országgyűlés. Az élőlánc miatt a képviselők csak gyalog tudták megközelíteni a Parlamentet. Miután a diákok nem tettek eleget a rendőrök felszólításának és nem hagyták el a helyszínt, előállították és elvitték őket.

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Alkotmány és lakókönyv

Bulgakov Iván, a rettentő című komédiájának egy régi, még jóval a rendszerváltás előtti előadásában Bunsa, a házmester, aki berúgva maga Iván cár, valahogy így őrjöngött: "Felnégyellek! Olajban főzlek meg! És... és beírlak a lakókönyvbe!"

A szerk.

A szerk.

A szerk.

"Mi legyünk az urai"

Magyarországon hideg polgárháború zajlik - mondotta a törvényhozás elnöke a kormány valamelyik házi televíziójának Péntek 8 című műsorában.

A szerk.

A szerk.

Sötétbe borul

A rezsicsökkentés költségeit a szolgáltatók, és részben - a gázpiacon - az ipari fogyasztók fogják állni. Olyan kampány ez, amely lehet, eldönti a következő kormányt, a Fidesznek és Orbánnak viszont nem kerül semmibe. Hanem az ár, amit ez az ország fizetni fog érte, hátborzongató lesz.

Külpol

Chávez hagyatéka

Külpol

Lépéskényszer

Nicolás Maduro, a Chávez temetésével egy napon fölesketett ideiglenes venezuelai elnök már másnap, kínai hivatalos személyekkel tárgyalva kifejezésre juttatta elhunyt mentora és főnöke nézetei iránti lojalitását.

Belpol

Belpol

Kit választasz? - Jogállam vs. Fidesz

A napokban először a Fidesz székházát, majd rendszerváltó identitását sajátították ki az alkotmány negyedik módosítása ellen demonstráló civilek. Bár a székházfoglalásra eltérően emlékeznek az aktivisták és a fideszes politikusok, egy biztos: a polgári engedetlenségi aktus lökést adott a kormánypártok civil ellenzékének.

Belpol

A magyar parasztság nevében

Száz éve született Kovács Imre író, újságíró, parasztpárti politikus

Az 1930-as, 40-es évek magyar közéletében fontos szerepet játszó Kovács Imre legfőbb erénye a józan valóságértelmezésen alapuló analízis képessége volt. Bár tévedésektől ő sem volt mentes (1945 előtt számolt egy parasztforradalom lehetőségével, vagy 1945 után helyeselte a svábok kitelepítését), de a fontos pillanatokban sohasem a könnyebb utat, az osztály- vagy a nemzeti elvű nézőpont leegyszerűsítő és torzító sémáit választotta.

Film
Képzőművészet
Könyv

Könyv

Obama mint okostelefon - E. Ethelbert Miller költő, aktivista

Gondolkodását a polgárjogi mozgalom, a fekete művészeti mozgalom és a feminizmus formálta. Közéleti költőként témái a dél-amerikai diktatúráktól a legújabb spanyol gazdasági megszorításokig terjednek. A washingtoni Howard Egyetem Afroamerikai Kutatóközpontjának igazgatója, az Institute for Policy Studies politikai agytröszt igazgatósági tagja. Az amerikai nagykövetség meghívására érkezett hazánkba, több egyetemen, középiskolában és irodalmi pódiumon tartott előadást, felolvasást.

Könyv

A remény operája

Jan Assmann: A varázsfuvola. Opera és misztérium

Hogyan változhat át az Éj Királynője aggódó anyából gyilkos bosszút forraló, őrjöngő fúriává? Miként vetemedhet lányrablásra a bölcs papkirály, Sarastro, és hogyan bízhatja a Királynő lányát, Paminát Monostatos őrizetére, akinek a "lelke éppolyan fekete, mint az arca"?

Zene

Lutoslawski 100

Zene

A véletlen mérnöke

A Witold Lutoslawski halála (1994) óta eltelt közel két évtizedben a személye és a zenéje iránti érdeklődés - szemben sok jelentősnek gondolt kortársával - nem csökkent. Már életében kivívta a nagyvilág elismerését, napjainkban pedig kevesen vitatják, hogy Lutoslawski a 20. századi zene első számú mesterei közé tartozik.

Zene

"Cseppnyi lojalitás sincs" - Peter Hook zenész, író, klubtulaj

Fizetés nélkül töltöttél le Joy Division-dalokat? Jön Hooky, és jól ellátja a bajod! Kis túlzással efféle hírnévre tett szert Peter Hook, az egykori legendás együttes heves vérmérsékletű basszusgitárosa, akinek volt zenésztársaihoz (2007-ig együtt játszott velük a New Orderben is) intézett vitriolos megjegyzéseitől volt hangos az utóbbi időben az angol sajtó. Nemrég jelent meg a Joy Division történetéről szóló könyve, március 25-én pedig az A38 hajón teljes hosszában eljátssza a zenekar stílusteremtő albumát, az 1979-es Unknown Pleasurest. Telefonon beszélgettünk vele.

Színház

Színház

"Minden elmúlik egyszer"

Örkény István: Tóték

Tartozott nekünk az Örkény Színház ezzel a bemutatóval, és nemcsak azért, mert nemrégiben már beígérte, aztán elmaradt, hanem azért is, mert ez a színház a nevét nem örökölte, hanem választotta: s ha ezt, akkor a Tótékja is legyen otthon itt.

Interaktív

Interaktív

Jár vele a fájdalom

Szombat esti láz

Amikor az első tavaszi napok beköszöntét várva tűnődünk, mit csinálunk majd, ha már tüntettünk, kutyát is sétáltattunk és amúgy nyilvánvalóan reményteli kilátásainkat megszállottként átgondoltuk, akkor az RTL II évekkel ezelőttről előszedett műsorral siet segítségünkre.

Riport
Lokál

Lokál

Romlásveszély - A Gutenberg Otthon jövője

Tízmilliós nagyságrendű közösköltség-tartozást halmozott fel a Gutenberg Otthon társasház alsó két szintjének tulajdonosa, ráadásul félbehagyott építési munkálatai a többi lakás állapotát is veszélyeztetik. A műemléki védelem alatt álló ház és a BHG-2006 Ingatlanhasznosító Kft. (BHG) pere évek óta húzódik.

Gasztro
Sport
Tudomány
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Vikings

Egy valamiben pártállásra tekintet nélkül is egyetérthetünk: egy jó kis vikinges filmre régóta szüksége lenne a kiművelt emberfők világának.

Ételhordó

étel, hordó

Ételhordó

Pusoma

"Úgy véljük, hogy hamarosan megfogjuk az isten marhalábszárát" - bizakodott az Ételhordó kiküldött munkatársa, amikor átlépte a Pusoma vendéglő küszöbét. Majd jött a sajtos bagett...