Rozsdaövezeti fantáziák (Anthony Horowitz: Hollókapu)

  • B. I.
  • 2006. november 30.

Könyv

A tizenéveseknek szánt regény egy többkötetesre tervezett folyam nyitódarabja. (A második rész - Evil Star - 2006 nyarán angolul már megjelent.) A világot végveszély fenyegeti, a Gonosz megtestesítői, az "Öregek" visszatérésre készülnek, amit csak öt különleges képességű gyerek - négy fiú és egy leány - akadályozhat meg (innen a sorozat címe is: Az ötök ereje).

A tizenéveseknek szánt regény egy többkötetesre tervezett folyam nyitódarabja. (A második rész - Evil Star - 2006 nyarán angolul már megjelent.) A világot végveszély fenyegeti, a Gonosz megtestesítői, az "Öregek" visszatérésre készülnek, amit csak öt különleges képességű gyerek - négy fiú és egy leány - akadályozhat meg (innen a sorozat címe is: Az ötök ereje). A Hollókapu egyikük, a 14 éves Matt Freeman (vélhetően a széria főszereplője) önnön különleges erejére eszmélését meséli el. Persze mire rájön, kicsoda is ő voltaképpen, egy összeesküvés kellős közepében találja magát, segítői jórészt elhullanak mellőle, s akaratán kívül majdnem hozzásegíti a sötét erőket a feltámadáshoz.

"Én is szeretem a Harry Pottert, mint mindenki. De hogy hiszek-e benne? Nem" - mondja Mattnek egyik legfőbb támasza, a cinikus újságíró, amikor a fiú először beszél neki tapasztalatairól. E kiszólás nemcsak főhajtás a műfaj immár klasszikusnak számító története előtt, hanem egyfajta eligazítás is, ha az olvasó addig nem sejtette volna, mibe is csöppent. Horowitz munkája mégsem csupán egyik tucatdarabja a Harry Potterrel újra a figyelem középpontjába került (az angolszász irodalomban amúgy gazdag hagyományú) fantasykönyveknek. Cselekménybonyolítása, hangulatteremtő képessége kiemeli a műfaj átlagából. Az iparvárosi lepukkantság, a kallódó kamasz érzésvilágának minimalista technikájú megidézése kifejezetten erőssége a kötetnek - olyannyira, hogy a felnőtt olvasónak e posztindusztriális látkép sokkal inkább tűnik horrorisztikusnak, mint a fekete mágia megannyi jele. Persze az arra fogékony célközönség nyilván a filmszerűen pergő akciókat, az ismerősnek ható szituációkat (egy kis Jurassic Park, egy kis Silent Hill-fíling, no és persze egy kis Potter-utánérzés), a misztikumot díjazza mindenekelőtt. És nem is panaszkodhat, mert megkapja a magáét. Atlantisz, Stonehenge, elveszett egyházi iratok a démonokról, mini atomkatasztrófa, Jó és Rossz örök küzdelme, a miénkkel párhuzamosan létező másik világ - ez így együtt minden bizonnyal kielégíti a műfajjal szembeni elvárásokat. Ráadásul Pék Zoltán magyarításának köszönhetően élvezetes, gördülékeny szöveget kap a reménybeli tinédzser olvasó.

Animus, 2006, 200 oldal, 1980 Ft

Figyelmébe ajánljuk