Tartalom

Narancs XVIII. évf. 48. szám (2006-11-30)

Publicisztika

Publicisztika

3 a Főnök

Nagy érdeklődés övezte a legnagyobb ellenzéki párt XXI. kongresszusát. A színpad kör alakú volt. Fölötte egy nemzetiszínű csík futott körbe, ami egyfajta glóriát vont a színpadon állók feje fölé.

Muraközy Balázs

Publicisztika

Gödörtükrözés

A Laffer-görbe és a való világ

Nincs is szebb gazdaságpolitikusi tett az olyan adókulcscsökkentésnél, amely növeli az adóbevételeket! Főleg akkor, ha meg tudjuk győzni magunkat és (nem mellékesen) a választókat arról, hogy ez valóban lehetséges.

Publicisztika

Bizonyítványosztás

Immár az MSZP vezetői - Gyurcsány Ferenc és Hiller István - szerint is szükséges a közigazgatási államtitkári poszt visszaállítása. Tavasszal a kormány a közigazgatási reform leglátványosabb részeként szüntette meg ezt a pozíciót. Tizenhárommal (13) lehetett apasztani az állami vezetők és gépkocsijaik számát. Jó reggelt!

Egotrip

Egotrip

Pálya a magasban

A Szovjetunyió hőse - a kétéltű ember "Először is oda mintegy magától belekerültél." (Kukorelly Endre)

Belpol

Belpol

Állóháború Budaörsön: Beruházások előtt

Kölcsönösen gúzsba kötötte egymást a jobboldali többségű képviselő-testület és az ötödik ciklusát töltő, az októberi voksoláson nagy fölénnyel győztes budaörsi polgármester. Bár a legutóbbi ülésen sikerült megegyezni a bizottságok elosztásáról, az alpolgármester-jelölésben a felek hajthatatlanok. A vita hátterében komoly fejlesztési kérdések állnak.

Belpol

Államvasúti bökkenők XIV.: Váltóhibák

Jelentős jegyáremeléssel harangozta be a vasútreform egy újabb kezdetét Kóka János, s ehhez új igazgatóságot és elnököt állított a MÁV élére. Mindeközben a tárcának nem sikerült megalkotnia a végrehajtási rendeletek javát a tavaly elfogadott vasúti törvényhez, és megoldatlan a nyáron bezárásra ítélt mellékvonalak ügye is.

Belpol

Tervek a bolgár és román munkaerő fogadására: Szemezgetnek

Míg a 2004-es csatlakozás előtt a kormány jelentős diplomáciai erőfeszítéseket tett, hogy a régi tagállamok feltétel nélkül fogadják a magyar munkakeresőket, január elsejétől maga is korlátozná a bolgár és a román munkavállalók szabad mozgását. A tervezett szabályok könnyen kijátszhatók, a két állam csatlakozási szerződése több kiskaput biztosít a Magyarországra igyekvő balkáni melósok számára.

Belpol

A Siemens-botrány: Wie sagt man a te nyelveden: teszem a zsebedbe?

Az utóbbi évtizedekben nemigen volt példa arra, hogy egy multinak a kenőpénzek kifizetésére és mozgatására kiépített, évek óta üzemeltetett illegális nemzetközi pénzügyi hálózata lelepleződjék. Most minden jel arra utal, hogy a müncheni államügyészség rábukkant a német Siemens AG feketekasszáira.

Belpol

"A beteg az úr" - Molnár Lajos egészségügyi miniszter

Az eddig megismert és felemás fogadtatású átalakítások jelentik a tulajdonképpeni reformot, már csak a magánbiztosítók szerepvállalásáról kellene dűlőre jutni. Bár már most látszanak a változtatások előnyei, azért tanulni kell az új szerepeket, és a továbbiakban a permanens reformra is fel kell készülni - tudtuk meg a csapatára módfelett büszke szakminisztertől.

Film

Film

Az emlékezés öröme - Omara Portuondo (koncert)

Kissé fáradt mozgású, kedvesen tétova idős hölgynek mutatnak be a szálloda halljában - este, a nézőtérről fel sem tűnik, hogy ilyen törékeny és kicsi. Mielőtt bármit is mondhatnék, megigazgatja rajtam a rendetlenül félrecsúszott inget, amikor pedig már egy Dunára néző ablaknál ülünk, a sok mutogatástól puhára gyűrt fénykép kerül az asztalra: nem, nem a színpadon látjuk, zenésztársak gyűrűjében, hanem hétéves unokájával, egy élénk tekintetű kislánnyal, Rocióval, akinek "nagyon jó a hallása, és sokat mozog, ahogy mindenütt a gyerekek".

Film

Újraértelmezni (Horváth Csaba koreográfus)

Első, egész estés kortárs koreográfiáját Duhaj címmel tíz éve készítette, aztán létrehozta a Közép-Európa Táncszínházat, amelynek nyolc éven át a vezetője volt. A néptánc felől jött, kortárs táncszínházat gründolt, majd a Forte című darabjával szokatlan módon az esztétizáló tánchoz nyúlt vissza.

Könyv

Könyv

Indiana Jones a Manci hídon (Poós Zoltán: Az alkony fokozatai)

A szerzőnek az elmúlt tizennégy évben több verseskötete és egy kisregénye jelent meg, de közismertté személyes hangvételű retrókislexikonával, a Szivárvány Nagyáruházzal vált, amely a hetvenes-nyolcvanas évek hazai tárgykultúrájának/kulturálatlanságának állított emléket.

Könyv

Gyerekkönyvek Magyarhonban: A Pagonytól a Naphegyig

A magyar gyerekkönyvpiac kicsiben pontosan olyan, mint a "felnőtt": az avatatlanok számára meglehetősen kaotikusnak tűnik. A régi, ismert gyerekkönyvek - nemegyszer új fordításban, jól-rosszul újradizájnolva - egytől egyig megvásárolhatók, immár huszon- vagy harmincvalahanyadik kiadásban, az új értékeket viszont nagyon nehéz megtalálni a giccses, igénytelen vagy ósdi illusztrációkkal ellátott, színvonaltalan kötetek között.

Könyv

Az idill tarthatatlansága (Szabó T. Anna: Elhagy)

Meglep. Olyan harmonikus szubjektum hangját halljuk ezekben a versekben, aki arányosan részesedik és részesít - a létből, életből, elmúlásból -, akinél a család burkára a természeti, kozmikus szféra és még az absztrakt túlvilág is szépen ráboltozódik.

Könyv

Macskarácsony (Sven Nordqvist gyerekkönyvei)

Amennyiben ifjú és virgonc macska az ember, kétségkívül jól jár, ha Pettson házába veti a sorsa. Egykantáros, csíkos zöld nadrágban jár majd, hideg időben pedig a sapkájához passzoló farokvégvédőt is húzhat.

Könyv

Rozsdaövezeti fantáziák (Anthony Horowitz: Hollókapu)

A tizenéveseknek szánt regény egy többkötetesre tervezett folyam nyitódarabja. (A második rész - Evil Star - 2006 nyarán angolul már megjelent.) A világot végveszély fenyegeti, a Gonosz megtestesítői, az "Öregek" visszatérésre készülnek, amit csak öt különleges képességű gyerek - négy fiú és egy leány - akadályozhat meg (innen a sorozat címe is: Az ötök ereje).

Könyv

Fifti-fifti (A tűzmadár. Orosz varázsmesék)

A Propp-rajongók végre megkapják, amire régóta vágytak: kézikönyvet a két - magyarul 1975-ben és 2005-ben megjelent (lásd: Agit-Propp, Magyar Narancs, 2006. január 19.) - tudományos alapműhöz. A nagy orosz népmesegyűjteményt a 19. század közepén adta közre a leginkább talán kultúrtörténészként jellemezhető A. Ny. Afanaszjev

Könyv

Mesebeszély (H. Ch. Andersen: Mesék)

Dánia és a nagyvilág tavaly ünnepelte Hans Christian Andersen születésének kétszázadik évfordulóját. Alighanem a kerek jubileumnak köszönhetjük azt a pompázatos kiállítású albumot, amellyel a Park Könyvkiadó tiszteleg a világirodalom talán leghíresebb habókos vénlegényének emléke előtt

Zene

Zene

A banzáj vége - Ákos: Még közelebb (lemez)

Kovács Ákosból kifogyott a szufla. Nem kondicionális problémákra kell gondolni, inkább a kreativitás elapadására, a múzsátlanságra meg arra a koncepcionális zűrzavarra, ami sejthetően ebből is fakad.

Interaktív

Fejezetek a Gödör történetéből

Interaktív

Szelíd alternatív

Lezárult egy fejezet az Erzsébet téri gödör történetében, hogy Kakuk Judit nincs már. Filep Ákossal négy évig egyensúlyozta a Gödör Klubot egyfajta állandósult létbizonytalanság közepette, mialatt tőlük kőhajításnyira a fővárosi döntéshozók sem a gödör megtartásával, sem az eladásával nem értettek egyet.

Trafik
Tudomány
Szex