Könyv

Rutkai Bori: Zsebtenger

Könyv

Bolondos versek, mesék, dalok, játékok vetődnek fel a zsebtengerben található Kukutyin egyszerre valós és varázslatos, de mindenképpen színes és vidám mindennapjait elbeszélő kötet lapjai közül az egyszer volt, hol nem volt korok Csudabogaráról, Macikáról, a hosszúfejű királyfiról vagy épp egy pókpingpongbajnokságról. Jó szomszédságban élnek a mesebeli és valóságos lények a kukutyini kulipintyókban, amelyek között, a három hegy közepén egy vár magasodik.

Az eklektikus kötet hol egy vándorrockdallal lep meg, hol a cókmók család történetét regéli el, és közben egyszer csak egy táncos lábú sodrott mackó, egy szivárványos horgolt csiga vagy épp egy zsebküklopsz teremtéséhez szolgál útmutatóként. De akár palackbójákat is készíthetünk. Vagy csináljunk inkább rózsavizet? Vagy kipróbálhatjuk az életerő-saláta receptjét, amelyet láthatósági salátának is neveznek, Láthatósági, azaz Barabás bácsi (a barátainak csak Barcika) után. Úgy hírlik, ő csak fényvisszaverős mellényben szeret biciklizni (fő a biztonság), de a táncot is kifejezetten preferálja. Az ő felesége Erzsike, azaz Rizibizi néni, és az ő barátai a Szöcske Presszónál teraszoló két törzsvendég bácsi is, akikkel anno még egy óvodába, sőt egy óvodai csoportba (Süni csoport) is járt.

A kötet leginkább a közös időtöltéshez nyújt néhány ötletes fogó­dzót: nyilván jókedv és nyitottság szükséges a kézműves ötletek kipróbálásához, a táncra perdüléshez vagy a daloláshoz. De maguk a történetek minden körülmények között üdítőek.

Pagony, 2020, 104 oldal, 3990 Ft

Figyelmébe ajánljuk