Tartalom

MaNcs 32. évf. 25. sz. (2020-06-18)

Publicisztika

Reich Orsolya

Publicisztika

Romboljuk le?

Mi történjék a ma már elfogadhatatlan emlékművekkel?

A George Floyd erőszakos halála nyomán május végén fellángoló tüntetések résztvevői az Egyesült Államokban az általuk rasszista elnyomás szimbólumaiként azonosított emlékművek ellen fordultak.

Mélyi József

Publicisztika

Állatszobrok pénzjellege

Medve harcol bikával a Krisztinán

A hír ma már csaknem minden tekintetben hétköznapi: a Magyar Nemzeti Bank egyik cége közbeszerzési eljárást indított a Magyar Telekom egykori, Krisztina körúti székházához kapcsolódó műalkotások elkészítésére.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

A talpraesett tolmács

Balajti László rutinos munkaerőnek számít nemzetbiztonsági körökben. Megjárta a csúcsokat is, 2009 végén még Bajnai Gordon nevezte ki a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére, de posztját 2010 után is megtarthatta, amikor Alkotmányvédelmi Hivatalra keresztelték át „a céget”.

A szerk.

A szerk.

Kedves Audi!

„Nyilvánvaló, hogy a gazdaság újraindításához, még a saját lábán megálló Audi-gyár újraindításához is kell kormányzati segítség” – ezt Orbán Viktor mondta hétfőn az Audi győri gyáregységében, ahol Palkovics László miniszterrel az oldalán a jelenlétével tisztelte meg a három műszakos termelés újbóli beindítását.

Belpol

Rendőrségi nyomozás a zsadányi önkormányzatnál

Belpol

Ahol a szükség

Nyomozást rendelt el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság februárban a zsadányi önkormányzatnál túlzott gázolaj-felhasználás formájában megnyilvánuló hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. Az előző faluvezetés több éven keresztül sok millió forint értékben szabálytalanul támogathatta a helyi református egyházközséget.

Zene

Interjú

Zene

„Felszabadulásként éltem meg”

Szűcs Krisztián zenész

Öt év után újra koncertezik a Heaven Street Seven, amelynek énekesével a zenekar terveiről, az év elején indult szólókarrierjéről, és arról is beszélgettünk, hogy miért örül, hogy már nem kell részt vennie a popzenei kenyérharcban.

Lemez

Zene

Hallgatnak rá

Ambrose Akinmusire: On the Tender Spot of Every Calloused Moment

Új albumával, faramuci címei sorát folytatva Akinmusire következetesen lépett tovább művészi útján.

Könyv

Könyv

Könyv

A hős útitárs

Sára Sándor (1933–2019)

Sára Sándor a magyar filmkultúra része – jegyzi meg kötetindító tanulmányában Gelencsér Gábor, amivel aligha lehet vitatkozni. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy a magyar médiakultúra része, hiszen hosszú pályafutása alatt a rendezést, az operatőri munkát is művelte, a Duna Televízió elnökeként műsortervezéssel és -készítéssel is foglalkozott, emellett pedig kiterjedt (és eddig a maga teljességében fel nem tárt) fotós életművet is magáénak tudhatott.

Könyv

Könyv

Mint az életben

Sally Rooney: Baráti beszélgetések; Normális emberek

Ha csak magát a szüzsét nézzük, minden adott ahhoz, hogy lektűrnek tartsuk Marianne és Connell, a két fiatal egyetemista bizonytalan, traumákkal terhelt szerelmének elbeszélését, vagy az írói énjét bontogató Frances érzés- és gondolatvilágának bemutatását egy házasságtörő kapcsolatban. Ám az elbeszélés módja, a szerző egyedi hangja és pszichológiai érzéke miatt mind a Baráti beszélgetések, mind a Normális emberek kilóg ebből a dobozból.

Tönkő Vera

Könyv

Az irodalmi nő

A Ferrante-hatásról

Mi lehet a tárgya egy irodalmi műnek, amit nem söpörnek le kapásból az asztalról? A női téma maga kizárja, hogy irodalmilag értékes alkotás szülessen? Olaszországban még alig pár éve is elintézték Ferrante Nápolyi regények című tetralógiáját annyival, hogy „könnyen fogyasztható lektűr”, és ennek megfelelő figyelmet szenteltek neki. Aztán valami történt a férfiak dominálta irodalmi közegben.

Könyv

Könyv

Korai búcsú

Révész Tamás: Nem akartak katonát látni? – A magyar állam és hadserege 1918–1919-ben

A Trianonnal kapcsolatos diskurzus egyik legabszurdabb leágazásaként még manapság is önjelölt fotelhuszárok merengenek azon, hogyan állhatott volna ellen hősiesen az állítólagosan intakt magyar ármádia a komplett antantnak.

Könyv

Könyv

Egy férfi és egy férfi

Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun

Előzékenység – Nádasdy Ádám sokágú működésének alighanem ez a szép polgárerény az egyik főmotívuma.

Színház

Színház

Színház

Valami közös titok

Köztünk marad

Jól vagyok, de azért jobb lenne, ha nem online lenne, és nem kéne improvizálni – mondják a színészek a Köztünk marad című „online interaktív színházi játék” elején. Egyértelműen mély víz ez számukra, Pallag Márton és Simkó Katalin mégis vállalta a hagyományos színházi keretek és a komfortzónájuk elhagyását – és persze mi, a közönség is idegen tájakra merészkedünk velük, így végig benne van a levegőben az érzés, hogy – alkotók és résztvevők – együtt nézzük, mi sül ki ebből az egészből, és ennek már önmagában van izgalma, tétje.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Még nem jött el az idő”

Richter Sára képzőművész

Pár nappal a veszélyhelyzet kihirdetése előtt nyílt meg Richter Sára Kötelék című kiállítása a szentendrei MANK Galériában; június 18-tól még tíz napig újra láthatók varrott vásznai. Ez adta beszélgetésünk apropóját is.

Kultúra

Interjú

Kultúra

„Nem magunkat féltjük”

Janisch Attila filmrendező

Eldőlt, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) is kiszervezi a kormány az állami felsőoktatási intézmények közül. Az intézmény hirtelen jött modellváltásáról, ennek vélt vagy valós okairól, az egyetem elleni támadásokról és az orbáni politika hatásairól beszélgettünk az egyetem docensével, online felületünk állandó publicistájával.

Gasztro
Lélek

Interjú

Lélek

„A nászút meg a nyaralás”

Unoka Zsolt pszichiáter a járványhelyzet testi-lelki jólétre gyakorolt hatásait kutató felmérésről

A COH-FIT elnevezésű, 100 ország részvételével zajló nemzetközi internetes kutatás célja a koronavírus-járvány testi és lelki hatásainak felmérése. Magyar részről a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának csapata irányítja a vizsgálatot – erről kérdeztük a pszichiátert.

Interjú

Lélek

„Mi is az, ami fáj nekünk?”

Zombory Máté szociológus

Az áldozati versengés ellehetetleníti a valós politikai konfliktusok megoldását, a tanúkat pedig éppen azok hallgattatják el, akik a nevükben beszélnek. A holokausztemlékezet átalakulásáról és a Trianonnal kapcsolatos mulasztásainkról is kérdeztük a Traumatársadalom szerzőjét.

Demencia és eutanázia

Lélek

Emberként elmenni

A holland eutanáziatörvény legutóbbi módosítása értelmében már súlyosan demens személyek is kérhetik az eutanáziát. Milyen messze van a holland viszonyoktól a magyar?

Tudomány

Alacsony vízállások az európai folyókon

Tudomány

Kimerülnek

Nemcsak a Duna medrében látszanak a kövek, Közép-Európa számos folyója produkál rekordalacsony vízállásokat az utóbbi években.

Lokál

A Lánchíd felújítása

Lokál

Csak a rozsda biztos

A Lánchíd és környékének felújításával az egész belvárost élhetőbbé lehetne tenni, a kormány azonban bekeményített, ezért e lehetőség kihasználatlan marad. Csak annyira újul meg a Lánchíd, hogy a következő harminc évben még használni lehessen.

Mikrofilm

Tévétorrent

Mikrofilm

Sligo megye szívei

Normal People

Connell: Ó, Marianne! Marianne: Ó, Connell! A boldog beteljesülés röpke ó-i ezek, nem nagy ügy, minden hormontagozatos gimnáziumban megesik az ilyesmi: Connell összejön Marianne-nel, az se számít, hogy a fiú az iskolai kelta foci­csapat sztárja és munkáscsaládból jön, míg Marianne a folyosói viccek gyakori céltáblája és előkelő házból jár suliba, Connell mamája náluk takarít.